Politikk

Siv Jensen tviler på om klimaendringene er menneskeskapte

Finansminister og Frp-leder Siv Jensen ut av skapet som klimaskeptiker.

 • Robert Gjerde
  Journalist
 • Maren Ørstavik
  Anmelder av klassisk musikk
 • Stine Barstad
  Journalist

— Du er den eneste partilederen her i landet som har aktive og høyrøstede klimaskeptikere i ditt eget parti. Er du selv overbevist om at de klimaendringene som er dokumentert de siste ti årene er menneskeskapte?

Aftenpostens Harald Stanghelle spør finansminister Siv Jensen, som er ukens gjest i TV-serien «Eilertsen & Stanghelle: 2 mot 1» (fra 18:40 i videoen).

— Nei, svarer Jensen kontant.

- Du er i tvil om det?

— Ja.

- Betyr det at du ikke stiller deg bak FNs klimapanel, for eksempel?

— Jeg stiller meg bak det klimaforliket som Regjeringen er en del av. Vi skal sørge for at vårt næringsliv får gode og konkurransedyktige rammebetingelser. Derfor er det viktig med det EU-samarbeidet vi nå legger opp til i de klimapolitiske spørsmålene, svarer Jensen.

Siv Jensen ønsket tirsdag kveld hverken å korrigere eller utdype det hun sa i TV-opptaket, som ble gjort midt på dagen tirsdag.

— Så lenge dere trykker alt hun sa (om klima, red. anm), så er det ikke behov for å gi ytterligere kommentarer, sier hennes rådgiver.

Like før midnatt kom Siv Jensen tirsdag kom hun imidlertid med denne utdypningen:

— Jeg ble for unyansert i mitt svar og ønsker overhodet ikke å starte en debatt om dette. Frp har sluttet seg til å forsterke klimaforliket og har tenkt å følge opp det i vårt arbeid i regjering.

Ikke alle like opptatt av klima

Statsminister Erna Solberg sa til Aftenposten i oktober i fjor at flere av statsrådene i Regjeringen ikke var så opptatt av klimasaken, men uten å nevne navn.

Det var i et forsvar av miljøvernminister Tine Sundtoft, som nettopp hadde fått karakteren 2 av Aftenposten, at Solberg sa det. Solberg syntes karakteren var for lav, og sa at Sundtoft sto på for klimaet:

«Det er tøffere å stå på for klimaet i en regjering hvor noen ikke er så opptatt av det»

- Gulrot fremfor pisk

Tirsdag var det Siv Jensens tur til å bli spurt ut av Aftenpostens redaktører Trine Eilertsen og Harald Stanghelle. TV-serien «Eilertsen & Stanghelle: 2 mot 1» har tidligere hatt Jonas Gahr Støre (Ap) og statsminister Erna Solberg (H) i stolen, der politikerne må svare på spørsmål fra to kanter på en gang.

Siv Jensen var langt tydeligere i miljøspørsmålet enn utspørrerne forventet. Hun fortalte også at hun er veldig godt fornøyd med måten regjeringen håndterer miljøsaken på.

— Jeg er veldig for at vi bruker gulrot som virkemiddel fremfor pisk. Det er de fire partiene blitt enige om, og det synes jeg er utmerket. Og så er jeg veldig varm tilhenger av gode klima- og miljøpolitiske tiltak som virker, som gir effekt, og som reduserer utslippene, sier Jensen videre i intervjuet.

Skrøt av Per Sandberg

Finansministeren skrøt også av Per Sandbergs bidrag til regjeringssamarbeidet, selv om hun innrømmet at hun tidvis drømmer om den frittalende nestlederen

— Han ivaretar Frps interesser. Min rolle, som finansminister og partileder, er anderledes. Per Sandberg er en av de viktigste arkitektene bak samarbeidsavtalen, og gjør gjennomgående veldig mye godt for Frp. Det bruser litt i blodet hans noen ganger, men han er også den første til å erkjenne det når det går en kule varmt, sier Siv Jensen.

Hun lot seg ikke presse av Aftenpostens redaktører på konsekvensene av Sandbergs mer kontroversielle utspill i vinter.

Stille om homofiles adopsjon

Fremskrittspartiet har landsmøte til helgen, hvor partilederen forventer at medlemmene vil utfordre partiledelsen på politikken de fører som regjeringsparti.

Jensen ville ikke svare på om hun mente at handlingsregelen stod «i veien for fornuften», slik hun tidligere har sagt, men uttrykte at hun mente det var fornuftig å bruke mer oljepenger på skattereduksjoner, investeringer i infrastruktur, forskning og utdanning.

Hun fikk også spørsmål om hun mente homofile bør få lov til å adoptere. Da ble det stille fra partilederen.

— Det har jeg ikke tatt stilling til ennå, sier hun.

- Pussig sagt

Partileder i Venstre, Trine Skei Grande, understreker at det er handlinger, og ikke personlig overbevisning som er viktig for miljøsamarbeidet.

— Det er veldig pussig sagt, men jeg kan samarbeide med folk som tror på mye forskjellig. Det er saker som bærer et samarbeid, sier hun.

Hun trekker frem vern av Lofoten, Vesterålen og Senja, en historisk satsing på kollektiv og jernbane, at mer miljøvennlig drivstoff som biodiesel nå for første gang blir rimeligere enn vanlig drivstoff og at plug-in hybridbiler er blitt vesentlig rimeligere.

— For første gang ser klimautslippene i transportsektoren ut til å gå ned med det statsbudsjett Venstre og KrF til slutt ble enige med Regjeringen om, sier hun.

Interessert i saker om politikk? Følg oss påFacebookogTwitter

Les også

 1. «Er det godt lederskap å la FrP, Venstre og KrF krangle for åpen scene?»

 2. Lånte bort valgnattkjolen til skolerevy

Les mer om

 1. Politikk