Politikk

2021-budsjettet: Ropstad vil gi 120 millioner mer til barn og unges fritidsaktiviteter

Barne- og familieministeren vil tredoble fritidskortet i neste års budsjett.

Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (t.v.) vil bruke ytterligere 120 millioner kroner på fritidskort til barn og unge. Her sammen med daglig leder Jon Ole Reinhardsen i Grorud IL. Foto: Vidar Ruud / NTB

  • NTB

Ute på kunstgresset hos Grorud IL på Oslos østkant silregner det. Men inne i de splitter nye klubblokalene har barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad med seg en solskinnsmelding:

I neste års statsbudsjett er det satt av tre ganger så mye penger til fritidskortordningen som i år.

– I 2021 blir det 180 millioner kroner til fritidskortet. Målsettingen er at alle barn og unge skal ha mulighet til å delta på minst én fritidsaktivitet, sier KrF-lederen til NTB.

Han forhandlet ordningen inn i regjeringsplattformen i fjor vinter.

– Vi vet at det fremdeles er altfor mange barn og unge som på grunn av økonomi og andre faktorer ikke kan delta. Tanken er at fritidskortet skal være så enkelt og ubyråkratisk at disse ungdommene enkelt skal kunne velge sine idrett. Og så overføres pengene rett til klubben, sier Ropstad.

– Målsettingen med fritidskortet er at alle barn og unge skal ha mulighet til å delta på minst én fritidsaktivitet, sier barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad. Foto: Vidar Ruud / NTB

Arena for inkludering

Med utenforskap og integreringsutfordringer som bakteppe er fritidskortet et konkret tiltak for at barn og unge mellom 6 og 18 år skal kunne delta på «faste, organiserte aktiviteter».

Jon Ole Reinhardsen er daglig leder for Grorud ILs 800 medlemmer. Han ser hver eneste dag hvor stor betydning idretten kan ha som inkluderingsarena.

– Jeg tror ikke det finnes så mange bedre plasser for integrering enn idretten. De som faller fra, er kanskje de som mest trenger å delta, sier Reinhardsen til NTB.

– Men hvert eneste år sliter vi med å få inn aktivitetsavgift og medlemskontigenter. Vi må avskrive flerfoldige tusen hvert år på grunn av at vi ikke har hjerte til å si nei til dem som sier de ikke kan betale.

«Flaut og ydmykende»

Idrettslederen mener et fritidskort for alle barn ville gitt klubben en helt annen forutsigbarhet for å få dekket nødvendige utgifter til trenere og utstyr. Mange av Oslo-bydelens innbyggere har ikke råd til å bruke 1.900 kroner i året på fotball for sin sønn eller datter, konstaterer han.

– Det vi ser, er at enkelte synes det er flaut og ydmykende å si at de ikke har råd. I stedet tar de ut barnet og lar det ikke delta, sier Reinhardsen.

– Hadde de sagt dette til oss, hadde det mest sannsynlig ordnet seg. Jeg håper at fritidskortet vil bidra til at de ikke forsvinner fra idretten.

Hvis Ropstad får det som han vil, blir fritidskortordningen til slutt en nasjonal ordning. Et tilskudd på 1.000 kroner i halvåret vil kunne dekke hele utgiften for de yngste barna i Grorud IL.

Les mer om

  1. Statsbudsjettet
  2. Kjell Ingolf Ropstad