Politikk

Ingen fengselstilsyn fra Sivilombudsmannen i fjor

Forholdene i norske fengsler er blitt kritisert av FNs torturkomité, men Sivilombudsmannen gjennomførte ingen tilsyn ved norske fengsler i 2019.

Sivilombudsmannen gjennomførte ingen tilsyn ved norske fengsler i 2019. På bildet ser vi piggtråden som topper gjerdene i det nyåpnede Mandal fengsel. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

 • NTB

Fengsler, utlendingsinternater, barnevernet og det psykiske helsevernet står alle på listen over institusjoner Sivilombudsmannen er satt til å overvåke. I 2019 ble antallet tilsyn mer enn halvert, sammenlignet med tidligere år, skriver Klassekampen.

En gjennomgang av Sivilombudsmannens årsmeldinger viser at ombudet i perioden 2015–2018 besøkte mellom ti og tretten institusjoner årlig.

Les også

Lagmannsretten: Bergen fengsel brøt menneskerettighetene

Klassekampens gjennomgang av Sivilombudsmannens besøksrapporter, viser at det uten unntak fremkommer kritikkverdige forhold ved fengselsbesøk.

I en e-post til Klassekampen forklarer Richard Apeland, kommunikasjonsassistent for Sivilombudsmannen, at nedgangen skyldes at ombudet i 2019 prioriterte å skrive en «særskilt melding» om isolasjon til Stortinget. Dette er det sterkeste virkemiddelet ombudet har overfor forvaltningen. I denne meldingen oppsummeres resultatene av fem års arbeid, og ombudet konkluderer med at Norge systematisk bryter de såkalte Nelson Mandela-reglene, FNs minimumsregler for behandling av innsatte.

 1. Les også

  Justisministeren åpnet nye Agder fengsel: – Dette er et enormt fremsteg og løft for kriminalomsorgen

Les mer om

 1. Sivilombudsmannen
 2. Kriminalomsorgen

Flere artikler

 1. DEBATT
  Publisert:

  I årevis har det skjedd mangelfull håndheving av lovgivningen i strandsonen

 2. DEBATT
  Publisert:

  Sivilombudet må styrkes

 3. A-MAGASINET
  Publisert:

  Redd Barna: – Barn har rett til å ytre seg. Også på sosiale medier.

 4. POLITIKK
  Publisert:

  Oslos byrådsleder ønsker statuedebatt velkommen

 5. NORGE
  Publisert:

  Pasientombud ber Fylkesmannen om å vurdere tilsyn ved Rikshospitalets nyfødtintensiv

 6. ØKONOMI
  Publisert:

  Tilsyn fant «alvorlige brudd» før Melkøya-brann