Venstre-kandidater tause om lederkampen

Verken Abid Raja, Guri Melby eller Iselin Nybø vil onsdag avklare om de stiller som kandidater til ledervervet i Venstre.

Abid Raja stiller som lederkandidat. Det er hans støttespillere helt sikre på. Her er han på vei til intervju med valgkomiteen.

I løpet av onsdag kveld har Venstres valgkomité intervjuet Venstres fire statsråder, Sveinung Rotevatn, Abid Raja, Iselin Nybø og Guri Melby.

Spørsmålet de alle får, er om de er kandidater til ledervervet i partiet eller til et nestlederverv.

Hittil har bare én av dem, Sveinung Rotevatn, uttalt offentlig at han ønsker å overta ledervervet etter Trine Skei Grande. Nybø og Melby har sagt at de vil gi beskjed til valgkomiteen direkte.

Ingen av dem ville onsdag kveld si noe om de har meddelt komiteen at de er kandidater eller ikke, men viste til at valgkomiteen skal få gjøre jobben sin.

Men bak lukkede dører pågår det en maktkamp om hvem som skal etterfølge Trine Skei Grande.

Abid Raja ga i VG før sommerferien uttrykk for at han «vil vurdere ikke å stille», samtidig som han røpet at mer enn 50 prosent av ham hadde lyst.

Les også

Abid Raja har lagt ut 88 selfier siden januar: – Det høres litt lite ut, synes jeg.

Raja: Mitt mål er å bygge et felles team i Venstre

Da han i dag møtte pressen utenfor hotellet der valgkomiteen holder til, var han lite snakkesalig.

– Venstre utgjør en betydelig kraft i norsk politikk. Det er derfor dere er her, sa han. Og skrøt av partiets gjennomføringskraft.

Han kalte Norstats siste partimåling for NRK/Aftenposten for «trist». Der sa kun 2,8 prosent av de spurte at de kunne tenke seg å stemme Venstre.

– Det gjør vondt i sjelen å se den målingen. Venstre hører hjemme blant stjernene på himmelen. Mitt mål er å bygge et felles team i Venstre, og gjennom det teamet skal vi igjen sette Venstre som en stjerne på himmelen, sier Raja.

Raja: Taus om egne ambisjoner

Da han kom ut igjen like før klokken 15, ville han ikke si stort mer om egne lederambisjoner enn at han at han hadde hatt en lang og god samtale med valgkomiteen.

– Hva jeg og valgkomiteen har snakket om, vil fra min side bli mellom meg og valgkomiteen, sa Raja før han forsvant fra stedet i en sort regjeringsbil.

Sveinung Rotevatn er den eneste som så langt har sagt at han stiller som lederkandidat.

Rotevatn er klar

På vei inn til sitt møte med valgkomiteen sa Sveinung Rotevatn at han vil gjenta overfor valgkomiteen at han ønsker å bli Venstres neste partileder.

– Jeg er selvsagt spent på hva valgkomiteen kommer frem til, og så er det opp til partiet på landsmøtet til syvende og sist.

– Er du interessert i å bli nestleder?

– Jeg stiller meg til disposisjon for Venstre.

En ordknapp Iselin Nybø møtte mediene før hun møtte valgkomiteen onsdag.

Nybø: Valgkomiteen må skape et lag

– Det viktigste valgkomiteen kan gjøre nå er å skape et lag som kan ta partiet fremover. Jeg vil bidra uavhengig av hvilken posisjon jeg har, sa Iselin Nybø etter at hun møtte valgkomiteen og la til at hun ikke vil ikke gå inn på «hvilke scenarioer jeg har diskutert med valgkomiteen.»

– Utelukker du at du er lederkandidat?

– Jeg har ikke mer å si, sa hun.

Guri Melby på vein inn til møte med Venstres valgkomité.

Taus Melby

Som siste ut i møte med valgkomiteen kom Guri Melby som heller ikke ville svare mediene om hun stiller som kandidat.

– Det jeg har sagt til valgkomiteen, får bli mellom meg og valgkomiteen, sa hun da hun forlot møte ved valgkomiteen ved 1930-tiden.

– Har du bare diskutert ledervervet med valgkomiteen, eller også nestledervervet?

– Som jeg sa, det som ble sagt i komiteen, forblir mellom oss.

Rajas støttespillere tror han stiller

Etter hektisk reisevirksomhet i sommer sier flere som ønsker Abid Raja i ledervervet, at de er helt sikre på at han forteller valgkomiteen at han er lederkandidat.

– Jeg vil bli overrasket om han ikke stiller seg til disposisjon, sier én annen.

Noen går også offentlig ut og oppfordrer ham til å stille.

– Du kan sitere meg på at jeg ønsker at han stiller som lederkandidat, sier Pål Farstad, tidligere stortingskollega av Raja, nå fylkespolitiker i Møre og Romsdal.

Også Carl-Erik Grimstad kommer med en åpen oppfordring til Raja om å stille selv om det skulle ende med uenighet i valgkomiteen og delt innstilling.

– Det gjør jeg selvsagt. Bakgrunnen for det er at jeg har fulgt ham på en del reiser, både mens han har vært statsråd og stortingsrepresentant, og jeg ser den entusiasmen han klarer å spre, sier stortingsrepresentanten.

Ifølge ham snakker Raja «til hjertet mer enn de fleste andre i Venstre».

– Han besitter en evne til å snakke slik at folk blir berørt, sier han.

Abid Raja og de andre kandidatene blir intervjuet av valgkomiteen i Venstre onsdag. Her er det pressen som står for intervjuene.

Begge har motstandere

Abid Raja er likevel kontroversiell. Mange oppfatter ham fortsatt som en solospiller, og han omtales som uforutsigbar av dem som ønsker Rotevatn.

Sistnevnte omtales som en sterk debattant og tydelig på partiets liberale verdier.

Mange tviler derfor på om valgkomiteen kan samles om noen av dem.

Det store spørsmålet er derfor fortsatt om Nybø, som er ønsker som partileder av eget fylkeslag i Rogaland, eller Guri Melby, sier seg villig til å lede partiet.

Grimstad sier han ikke kan se at noen av kandidatene vil kunne få en samlet innstilling bak seg. Han håper på en delt innstilling og åpen votering på landsmøtet.

– Det kan bli tøft. Men Venstre er i stand til å takle en slik konfrontasjon. Alle kan fremstå som samlende etter valget til tross for harde ord uttalt av hemmelige kilder så langt, sier han.

Her har Venstres valgkomité møter om hvem som skal innstilles til ny leder av partiet.

Valg på landsmøtet i september

Partiet skal etter planen velge ny ledelse på landsmøtet 26.–27. september – enten fysisk eller digitalt.

Valgkomiteens innstilling vil kunne bli klar i løpet av de to dagene den nå sitter samlet i Oslo. Men kanskje trenger den litt mer tid. Uansett vil den ikke gå ut med noen konklusjon før tidligst torsdag kveld, sier kilder i komiteen til Aftenposten.