Unge Venstre vil ha Sveinung Rotevatn som ny Venstre-leder

Unge Venstre tar i sitt innspill til valgkomiteen i partiet til orde for at statssekretær Sveinung Rotevatn blir ny partileder.

Sveinung Rotevatn bør bli ny leder i Venstre, mener Unge Venstre. Selv vil han ikke kommentere spørsmålet offentlig.

Trine Skei Grande har ikke lenger Unge Venstres tillit som Venstres partileder. Ungdomspartiet foreslår derfor Sveinung Rotevatn som ny partileder.

Det var NRK som først omtalte saken.

– Etter en prosess i landsstyret har vi spilt inn Sveinung Rotevatn som partileder og Guri Melby som første nestleder, sier Unge Venstres nestleder Kjersti Konstanse Løfors.

– Begge har vist at de er tydelige i viktige politiske spørsmål for Venstre, blant annet en offensiv klimapolitikk hvor vi kutter klimagassutslipp raskt, og en human ruspolitikk, sier hun også.

Det er et samlet landsstyre i Unge Venstre som har kommet med sine innspill til valgkomiteen.

Rotevatn vil ikke kommentere

Rotevatn ønsker ikke å svare på om han vil utfordre Grande.

«Det svaret skal valgkomiteen få til helgen», skriver han i en SMS .

Venstre-profilen er i dag statssekretær i Klima- og miljødepartementet og sitter dessuten i partiets sentralstyre. Også stortingsrepresentant Melby sitter i dag i sentralstyret.

Les også

Trakk seg fra valgkomité på grunn av Raja-rykter

Få ønsker å si noe

Dagens partiledelse har frist til 20. oktober med å gi valgkomiteen beskjed om hvorvidt de ønsker gjenvalg eller ikke.

Aftenposten har vært i kontakt med en rekke tillitspersoner, folkevalgte og fylkesledere, men svært få i Venstre ønsker å kommentere Rotevatns mulige kandidatur offentlig.

– Jeg kan støtte at han kunne vært en god leder. Rotevatn er en stemme for den yngre delen av partiet, og han er tydelig på de liberale verdiene, som er en viktig del av politikken til Venstre, sier Amanda Haugnes Rygg.

Hun er leder i Norges Liberale Studentforbund, og i kraft av det vervet også medlem av Venstres landsstyre. Hun er også positiv til Guri Melby som del av lederkabalen.

– Er det på tide med et lederskifte?

– Trine Skei Grande er en veldig flink leder, og hun har lyst til å fortsette. Da synes jeg hun absolutt er verdig det. På den andre siden, det er sunt for parti å skifte ledelse etter en stund, sier Rygg.

– Jeg er åpen for begge deler, sier hun også.

Jan Henrik Nygård, leder i Sogn og Fjordane Venstre, stiller seg bak ungdomspartiets forslag om Rotevatn, skriver NRK. Sogn og Fjordane er Rotevatns hjemfylke.

Raja: - Mine kommentarer går til valgkomiteen

Stortingsrepresentant Abid Raja er foreslått av flere inn i partiledelsen. Han kommenterer Unge Venstres forslag slik i en SMS:

«Vi i Venstre har en leder, og det er Trine Skei Grande. Jeg har senest 13. september uttalt at når Trine har sagt at hun ønsker å fortsette som leder, så støtter jeg henne i det. Utover dette har jeg ingen kommentar til media om posisjoner i partiet, da mine kommentarer vil være overfor valgkomiteen.»

«Og jeg har også anmodet samtlige om å eventuelt meddele hva de har på hjerte om posisjoner i partiet til valgkomiteen, og ikke ta det gjennom media. Det står jeg fortsatt på», skriver Raja også.

Les også

Raja avviser at Frp-kritiske kronikker er en del av lederposisjonering i Venstre

– Trenger ny retning

Venstres svake resultat i høstens lokalvalg har ført til diskusjoner og krav om utskiftninger i partiledelsen.

Både Grande selv, og nestlederne Ola Elvestuen og Terje Breivik, er på valg på Venstres landsmøte 19.–20. april neste år.

Grande har ledet partiet siden 2010, mens Elvestuen og Breivik har hatt sine verv siden henholdsvis 2008 og 2012. Grande varslet allerede valgnatten at hun ønsker gjenvalg, mens ingen av de to nestlederne foreløpig har sagt offentlig om de ønsker gjenvalg eller ikke