Raja tar opp protestnekt mot Kina i Stortingets presidentskap

– Vi må våge å vise frem verdiene vi står for og er stolte av, selv om noen kinesere skulle bli krenket, sier Venstre-politiker Abid Q. Raja.

Her står Venstres Guri Melby (til høyre) sammen med SVs Petter Eide. På seg har de T-skjorter med påskriften «frihet». Melby forteller at hun fikk beskjed om å ta av seg T-skjorten da hun skulle inn i nasjonalforsamlingen hun er valgt inn i.

Onsdag fortalte stortingsrepresentant for Venstre, Guri Melbye, at hun ble nektet å protestere mot den kinesiske delegasjonen som er på besøk i Norge. Sammen med Petter Eide (SV), også han stortingsrepresentant, var Melbye ikledd gul T-skjorte med påskriften «frihet» på norsk og mandarin.

Da Melby skulle inn på Stortinget igjen, ble hun bedt om å ta av seg T-skjorten. Det har ført til sterke reaksjoner.

– Vi har møte i presidentskapet klokken 08.30. Der kommer jeg til å ta opp denne hendelsen fra i går, både for å få fortalt hva vi i Venstre mener om det som skjedde, men også for å høre på administrasjonens forklaring, sier Abid Q. Raja (V), som sitter i presidentskapet på Stortinget.

Abid Q. Raja avbildet under Venstres landsmøte 5. mars i år.

Kinas tredje mektigste mann, Li Zhanshu, er på besøk i Norge. Han er leder av den kinesiske Folkekongressen.

En video fra NRK viser også at representanter fra Kinas ambassade stilte seg foran de to stortingsrepresentantene da Zhanshu passerte – men det som har vakt mest oppmerksomhet, er at Melbye ble bedt om å ta av seg T-skjorten på Stortinget.

– Det viktigste for oss er at folkevalgte stortingsrepresentanter skal ha adgang til Stortinget døgnet rundt, om de kommer i shorts eller skjørt, turban eller en gul trøye med «frihet» på, sa Raja før møtet.

Les også

Kritiske demonstranter måtte stå i bakgrunnen under besøk fra Kina

– Skal ikke krype for kineserne

– Jeg ønsker å få brakt på det rene om dette var en misforståelse eller en klar strategi om at noen ikke skulle slippe inn med en trøye som kunne gi inntrykk av at man hadde en beskjed til kineserne, sier han.

Etter møtet sier Raja at administrasjonen vil gi presidentskapet en orientering på et senere tidspunkt.

– Det er vi i Venstre godt fornøyde med og legger med det saken bak oss, sier Raja.

Selv om T-skjorteopptrinnet fikk mye oppmerksomhet onsdag ettermiddag, betegner Raja hendelsen som «en liten flis som må dras ut av øyet».

– Men det er en større bjelke her, og det er at Amnesty og de reelle demonstrantene i realiteten ble avskåret fra å demonstrere slik at de som var på besøk fikk det med seg. Gjestene fikk ikke med seg at det var noen som demonstrerte i det hele tatt, sier han om at regimekritiske demonstranter måtte stå i bakgrunnen i går.

– Spørsmålet er om det kan føye seg inn i et mønster om at man går på tå hev for kineserne. Vi skal ha gode relasjoner, men vi skal hverken gå på tå eller krype for noen land, heller ikke Kina. Vi må våge å vise frem verdiene vi står for og er stolte av selv om noen kinesere skulle bli krenket. De skal også ha med seg noe i bagasjen hjem om hva vi står for, legger han til.

Les også

Under Xi er Kina blitt stadig mer en partistat | Harald Bøckman

Presidenten for Kinas Folkekongress, Li Zhanshu, i møte med stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen under besøket på Stortinget.

Regelendring?

Regelverket for hvem som skal få demonstrere når og hvor på plassen foran Stortinget, er ikke godt nok og bør endres, mener Guri Melby.

– Jeg konkluderer med at denne saken viser at regelverket ikke er godt nok. Det er for lett å utnytte det, noe som i praksis bidrar til sensur av motstemmer, sier Melby til NTB.

Hun bevitnet selv hvordan en ukjent gruppe kalt «Norway-Wenzhou Chamber of Commerce» onsdag fikk demonstrere på Eidsvolls plass foran Stortinget under den kinesiske partitoppen Li Zhanshus besøk.

Gruppen hadde søkt om og fått tillatelse fra Stortinget allerede før besøket ble kunngjort, noe som førte til at Amnesty og andre rettighetsgrupper ble henvist til en plass lenger unna Stortinget.

Stortingspresident Tone Trøen (H) sa i går at søknader om demonstrasjoner avgjøres etter førstemann til mølla-prinsippet.

– Hvis man skal ha førstemann-til-mølla-prinsippet, må det være en lik sjanse for alle til å søke. Det var det ikke i dette tilfellet, sier Melby, med henvisning til at den kinesiske gruppen hadde søkt før besøket var kjent.

Melby får støtte av partikollega Raja.

– Vi må få klarhet i om de som søkte først hadde forhåndskjennskap til besøket, og om Stortinget visste at de søkte for å være prodemonstranter for det kinesiske besøket. Hvis man skjønte det, burde det ringt en bjelle, og presidentskapet burde diskutert dette i forkant. Nå i ettertid er jeg redd vi fremstår som at vi er blitt brukt som brikke, sier Raja.

Han understreker at T-skjorteepisoden ikke er den viktigste saken for Venstre når det gjelder Kina-besøket. Han mener det viktigste er at temaer som menneskerettigheter, Uigurenes situasjon, klimaendringer og global handel kommer på agendaen.

Li Zhanshu er på offisielt besøk i Norge 15–18 mai. Nasjonaldagen skal han tilbringe i Stavanger. Torsdag morgen møter han Erna Solberg i regjeringens representasjonsbolig, før han i ettermiddag skal til audiens hos Kongen.