Tviler på om Mikkelsen er den rette lederen for Helse Sør-Øst

Man må få på plass en leder som har de ansattes tillit, sier den tillitsvalgte for overlegene ved Oslo Universitetssykehus. Både Bente Mikkelsen selv, styret i Helse Sør-Øst og Helse- og omsorgsdepartementet får det glatte lag av flere Stortingspolitikere.

- Det er viktig å ha en ledelse på plass i en så vanskelig situasjon, men jeg er usikker på om Bente Mikkelsen er den rette til å lede oss, sier Christian Grimsgaard.

Bente Mikkelsen blir ikke akkurat møtt med hurrarop etter at hun i dag fortalte at hun dropper et mye kritisert fem måneder langt NATO-kurs i Roma. Den tillitsvalgte for overlegene ved Oslo Universitetssykehus, Christian Grimsgaard, mer enn antyder at de har så liten tillit til henne at de kunne klart seg godt uten henne.

— Det er en dobbelthet i dette. Det er viktig å ha en ledelse på plass i en så vanskelig situasjon, men jeg er usikker på om Bente Mikkelsen er den rette til å lede oss, sier Grimsgaard til Aftenposten.no.

Han sier det har vært sagt veldig tydelig at den administrerende direktøren i Helse Sør-Øst ikke har de ansattes tillit.

— Omstillingen av helseforetaket har ikke vært fulgt opp på noen god måte. Vi har ment at man må få på plass en leder som har de ansattes tillit, sier Grimsgaard.

- Lyttet til de ansatte

Selv sier Mikkelsen at beslutningen om å droppe kurset kom nettopp på grunn av de ansattes reaksjoner.

— Jeg vurderer situasjonen rundt min permisjon slik at den ikke blir forstått og skaper unødig uro rundt ledelsen av Helse Sør-Øst. (...) Ansatte i både Vestre Viken og i Oslo universitetssykehus har gitt tydelig uttrykk for behovet for kontinuitet i ledelsen også på regionalt nivå i den krevende omstillingsprosessen disse helseforetakene befinner seg i, skriver Mikkelsen i en e-post til helseforetakets styreleder.

- Jeg har lyttet til de ansatte. Det er viktig at vi er lydhøre, sa Mikkelsen på en pressekonferanse mandag formiddag.

Hun benekter at det var politiske signaler som gjorde at hun skiftet mening og trakk seg fra kurset.

- Himla gale

Flere stortingspolitikere reagerer også på saken. Nestleder Kjersti Toppe (Sp) i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget skjønner godt at de tillitsvalgte i helseforetaket reagerte sterkt da det ble kjent at administrerende direktør Bente Mikkelsen i Helse Sør-Øst skulle på fem måneders kurs i Roma mens sykehusene må kutte til beinet.

— Jeg ble provosert selv, for jeg synes det er så himla gale, for å si det rett ut. De kan jo ikke ha særlig bakkekontakt med hva som skjer på sykehusene, sier hun, og refererer til både Mikkelsen selv, og styret for Helse Sør-Øst, som godkjente permisjonen.

Hun mener både styret og Mikkelsen har utvist dårlig dømmekraft i saken, og sier tilliten til begge er kraftig svekket.

Les også

Direktøren i Helse Sør-Øst dropper NATO-kurs

— Ikke på vei bort

Hun avviser også at hun er på vei bort fra stillingen som administerende direktør i Helse Sør-Øst.

— Det er jeg absolutt ikke. jeg har ikke på noe tidspunkt hatt noe ønske om å slutte, sier hun.

Hun har gitt beskjed til Helse –og omsorgsdepartementet, som innstilte henne til kurset og Forsvarsdepartementet som ga henne en plass.

— Jeg vil i stedet bruke all min kraft og energi på Helse Sør-Øst, skriver Mikkelsen. - På denne bakgrunn ønsker jeg å utsette min permisjon og ber om at dette bekreftes av styret i Helse Sør-Øst.

Mikkelsen svarte ikke direkte på spørsmål om hun burde innsett på forhånd at dette ville bli vanskelig.

- Helt galt

Krf-leder Knut Arild Hareide var blant de første politikerne som var ute og kritiserte Mikkelsens Roma-opphold. Han synes det var klokt av henne å trekke seg fra kurset.

- I den fasen Helse Sør-Øst er i nå, ville det være helt galt om topplederen skulle være borte fra skuta i fem måneder. Men hun fortjener honnør for at hun nå ryddet opp såpass fort, sier Hareide til Aftenposten.no.

Han sier han ikke kjenner til noen annen toppleder i et selskap som har vært borte fra jobben i så lang tid på ledertrening. Han synes både styret og Mikkelsen selv har vist dårlig vurderingsevne i saken.

— Men Mikkelsen kommer bedre ut enn styret, siden hun selv tar initiativ til å trekke seg når hun ser hvordan dette blir oppfattet, sier han.

Også han reagerer på at Helse- og omsorgsdepartementet hadde innstilt Mikkelsen til kurset.

— Det er usedvanlig dårlig skjønn av helseministeren. Hun har tidligere sagt at Mikkelsen er en av hennes viktigste ledere, sier Hareide.

Les også

Krever Mikkelsens avgang

— En provokasjon

Carl I. Hagen (Frp) krevde søndag at direktøren går av fordi hun planla å dra på kurset i Roma, mens helseforetaket må kutte.

– Dette er en provokasjon overfor pasientene og de ansatte som kommer til å bli rammet av de massive kuttene i Oslos sykehus. I tider med kutt og nedbemanning må særlig ledelsen vise moderasjon. Det har åpenbart verken Mikkelsen eller styret i Helse Sør-Øst forstått, sa Hagen.

Kjersti Toppe mener det vil ta tid før både Mikkelsen og styret har bygget opp igjen tilliten, og hun frykter saken bidrar til å øke gapet mellom ledelsen og de ansatte ved helseforetaket.

— Jeg ble veldig overrasket over at de prioriterer å reise til Roma, når det brenner i eget hus. De burde heller reist omkring på sykehusene. De er på bristepunktet i forhold til mistillit, og jeg lurer på om styret og administrerende direktør egentlig forstår hvor alvorlig situasjonen er, sier hun.

- Skape stabilitet

Hun reagerer også på opplysningene om at Helse- og omsorgsdepartementet har innstilt Mikkelsen til kurset. Hun vil nå kontakte helseminister Anne Grete Strøm-Erichsen for å få klargjort om dette var en politisk beslutning.

Les også

Helsetoppens Roma-opphold får krass kritikk

— Jeg synes det er uforståelig at hun er blitt innstilt av departementet til et slikt kurs i den situasjonen foretaket er i nå. Helseministeren har tidligere understreket at det er viktig å skape stabilitet i ledelsen, sier hun.

Hun reagerer også på at Helse- og omsorgsdepartementet ikke ville kommentere saken i mediene i går, mens statssekretæren var ute og forsvarte beslutningen på Twitter.

— Jeg synes Helse- og omsorgsdepartementet har vært utydelige og håndtert saken dårlig, sier Toppe.

Bente Mikkelsen fortalte i dag at hun dropper et mye kritisert fem måneder langt NATO-kurs i Roma.