Politikk

Norge gir asyl til russiske Jehovas vitner

Flere russiske statsborgere har søkt asyl i Norge for religiøs forfølgelse. Norske myndigheter bekrefter å ha innvilget søknader fra russiske Jehovas vitner.

Norske myndigheter bekrefter å ha innvilget asylsøknader fra russiske Jehovas vitner på grunn av religiøs forfølgelse. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

 • NTB

– Ja, det er kommet asylsøknader i 2019 fra russiske statsborgere som søker beskyttelse av frykt for forfølgelse på grunn av sin religion, hovedsakelig Jehovas vitner, sier kommunikasjonsrådgiver Oda Gilleberg i UDI til Vårt Land.

Hun sier det har vært en liten økning av søkere som oppgir å være Jehovas vitner fra Russland i 2018 og 2019. I fjor fikk ni russere beskyttelse etter asyllovverket. Noen av disse var Jehovas vitner, bekrefter UDI.

Det er om lag 175.000 personer i Russland som tilhører Jehovas vitner. Organisasjonen ble forbudt gjennom en høyesterettskjennelse i 2017. Kjennelsen stemplet Jehovas vitner som en ekstremistorganisasjon, og oversettelsen av Bibelen, Ny verden, er ansett som ekstrem litteratur og er forbudt.

Helsingforskomiteen viser til at medlemmer av Jehovas vitner forfølges i Russland, og at det blant annet er innført restriksjoner på at de kan eie eiendom.

I fjor ble 18 Jehovas vitner dømt i landet for deltakelse i en ekstremistorganisasjon.

Utenriksdepartementet (UD) opplyser at Norge er opptatt av den religiøse gruppens situasjon.

– UD har over tid hatt nær kontakt med Jehovas vitner om situasjonen for deres trosfeller i Russland. Vi er derfor godt kjent med situasjonen og er bekymret over hvordan denne gruppen blir behandlet, skriver statssekretær Marianne Hagen i en epost til Vårt Land.

Les mer om

 1. Jehovas vitner
 2. Russland
 3. Religion

Relevante artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Det første bildet: Her blir Frode Berg utvekslet mot russiske spioner

 2. LEDER
  Publisert:

  Aftenposten mener: Viktig signal fra regjeringen om kamp mot homohat

 3. VERDEN
  Publisert:

  Hvilken Vadim sitter i glassburet i retten? Tyskerne vil bevise at mannen er leiemorder.

 4. NYHETSANALYSE
  Publisert:

  Nå må norske politikere bestemme seg for hvor redde de er

 5. VERDEN
  Publisert:

  Det oljerike landet mangler bensin og mat. Nå har en sjettedel av befolkningen flyktet.

 6. POLITIKK
  Publisert:

  Høyre skapte bråk med Facebook-post om jul. Nå tar de selvkritikk.