Politikk

Siv Jensen: Må hindre at Norge er et mer attraktivt land enn andre for asylsøkere

 • Solveig Ruud
  Solveig Ruud
  Journalist
Siv Jensen varslet innstrammende tiltak for å få ned asyltilstrømmingen til Norge.
 • Vi kan ikke ha ordninger som gjør at flere enn nødvendig velger Norge. Vi kan ikke fremstå som mer attraktive enn andre land, mener Siv Jensen, som varsler innstrammende tiltak for å få ned asyltilstrømmingen.

Frp-leder Siv Jensen brukte store deler av talen sin på partiets landsstyremøte i Oslo i dag til å snakke om den store asylanttilstrømmingen til Norge.

I tillegg kom hun med kraftige spark til det nye byrådet i Oslo og det hun kaller MDGs «tåpelige symbolpolitikk.»

Tilstrømmingen kan ikke fortsette

Ifølge Jensen gjør den store tilstrømmingen Frps politikk og løsninger enda mer aktuelle enn før.

— Vi kan ikke fortsette å ta imot det antall som kommer nå, slo hun fast og viste til at kostnadene på kortsikt vil overstige alle tidligere prognoser.

— Det har versert ulike regnestykker den siste tiden. De faktiske tallene vil regjeringen presentere for Stortinget når vi legger frem tilleggsproposisjonen. Men jeg kan bekrefte at tallene er høye og at det vil få konsekvenser for den politikken som føres, sa Jensen da hun talte til Fremskrittspartiets landsstyremøte søndag formiddag.

Behov for et tydelig Frp

Hun understreker at det sammen med flyktninger nå kommer en rekke personer som ikke flykter fra krig, men som "forfølger drømmen om å leve i land med gode velferdsordninger som Norge," og at det sammen med enn migrasjonsstrømmen kommer kriminelle som utnytter situasjonen.

— Aldri før har det vært mer nødvendig med et tydelig Frp, sa hun og la til at det heller aldri før har vært mer nødvendig med tydelige, reelle innstramminger i asylpolitikken.

— Det blir en av våre hovedoppgaver i tiden som kommer foran oss, sa hun.

Her er de tre kravene Frps parlamentariske leder kom med før møtet startet:

Les også

Dette vil Frp gjøre for å stanse strømmen av asylsøkere til Norge

Må få tilstrømmingen under kontroll

Ifølge Siv Jensen kan ikke veksten i antall asylsøkere til Norge fortsette.

— Vi er helt nødt til å få denne tilstrømmingen under kontroll, sa hun og understreket at det nå er helt nødvendig med det politikerne kaller kostnadsreduserende tiltak.

- Kostnadene er for høye. Vi må gjøre noe med det. Det må være nøkternt. Derfor må vi kritisk gå gjennom de ordningene vi i dag har, for å se om vi kan gi tilbud på rimeligere måte enn tidligere.

I dag melder VG at det koster 150 millioner kroner måneden bare å drifte de midlertidige mottakene som er opprettet.

Må ikke være mer attraktive enn andre land

Frp-lederen understreket at Norge ikke kan ha ordninger som gjør at flere asylsøkere enn nødvendig velger Norge.

— Vi kan ikke fremstå som mer attraktive enn andre land. Derfor er det helt nødvendig med innstrammende tiltak. Vi må stille spørsmål om hvorfor asylsøkere reiser gjennom en hel rekke trygge land for nettopp å komme til Norge. Ordningene vi har, må være avstemt i forhold til andre land det er naturlig å sammenligne oss med, sa hun.

Hun ville ikke etter talen konkretisere hvilke land hun her sikter til, og hun vil heller ikke være konkret om hvilke innsparende tiltak hun mener Regjeringen bør iverksette.

— Vi jobber med det, men er ikke ferdige. Vi jobber dag og natt med å ferdigstille de tiltakene vi mener er nødvendige, sier hun og bekrefter at Regjeringen fremmer sitt tillegg til statsbudsjettet førstkommende fredag.

Arbeidstillatelse løser ikke problemene

Jensen påpekte at det vil være et mål at de som kommer, raskt lærer seg norsk og raskt kommer i arbeid.

 • Men jeg vil advare mot å tro at det bare er enkelt, sa hun om muligheten for sysselsetting og minnet om at de kommer på et tidspunkt med økende arbeidsledighet der folk uten tilstrekkelig kompetanse sliter med å gå jobb.

— Vi må ikke tro at arbeidstillatelse i seg selv løser problemet, sa hun.

Må få til velfungerende grensekontroll

**Ungdomsorganisasjonen til Frp,

Les også

FPU, ønsker at Norge skal må gjeninnføre passkontroll ved alle grenser

og midlertidig suspende Schengen-avtalen og har fremmet forslag om dette på partiets landsstyremøte.**

— Det forslaget har ikke Frp tatt stilling til. Jeg tror det som bør gjøres nå, er at man må jobbe sammen med andre europeisk land for å gjenopprette en velfungerende grensekontroll. Det arbeidet er godt igang og et arbeid vi deltar i , for vi vil nye godt av at den ytre grensekontrollen i Europa og Schengen fungerer bedre. Den har jo brutt sammen - i allefall midlertidig, sier Siv Jensen.

MDG vil gjøre livet ekstra surt for folk

Frp-lederen mener samferdselspolitikken til MDG vil gjøre livet vanskeligere for folk i hverdagen. Hun sa hun nesten var fascinert av at det fortsatt finnes partier som «vil gjøre livet ekstra surt for folk» og kalt bilfritt sentrum i Oslo for «tåpelig symbolpolitikk». Hun viste til at 93 prosent av dem som jobber i sentrum enten reiser kollektivt, går eller sykler.

 • Derfor der det ekstra vanskelig å forstå hensikten med dette forslaget, sa hun og kom med et råd til MDG om at dersom man plager folk for mye, endrer de ikke adferd, men de tar igjen.

- Derfor er det et uvanlig dårlig forslag, mente hun. Hun viste til det nye byrådets signaler om rushtidsavgift, flere bomstasjoner og utbygging av E-18 og karakteriserte summen som «et dårlig mareritt».

 • Miljøpartiet gikk til valg på disse ytterliggående forslagene, og det er ikke oppsiktsvekkende at de presset dette inn i forhandlingene om byrådsplattformen. Det oppsiktsvekkende er at Ap gikk med på det – et parti som ynder å fremstille seg som arbeidernes parti. Særlig arbeidsvennlig kan det ikke være, mente hun.
Les også

Aftenposten mener: Nei til privatbiler i Oslo sentrum

Kom ikke med pensjon-ultimatum

Jensen startet talen sin med å skryte av partiets store seier i neste års statsbudsjett: redusert avkoring av grunnpensjonen til pensjonistpar.

Les også:

Les også

Ap er ikke enige med seg selv om Frps milliarder til pensjonistpar

— Det er regjeringsmakt i praksis, sa hun. Hun unnlot etter talen å svare konkret på om partiet kan akseptere at saken utsettes eller at avkortingen reduseres i budsjettforhandlinger med sentrumspartiene.

-Jeg legger til grunn at vårt forslag gjennomføres, sa hun.

Etter valget uttalte flere politikere i Frp at det var naturlig å drøfte Frps regjeringsdeltagelse på det landsstyremøtet som pågår denne helgen. Hvorvidt noen på møtet har tatt til orde for å gå ut av Regjeringen etter høstens dårlige valgresultat, unngikk Jensen å svare konkret på, da pressen forsøkte å få svar på utenfor møtelokalet.

Les også

 1. Regjeringen øker pensjonen til dem som er rikest og tjener mest

 2. Aftenpodden: Oslo Aps øst/vest-utfordring, MDGs forventningsfelle og en offensiv Sandberg

 3. Per Sandberg spår at Frp kan få 20-30 prosent

Norsk politikk

Nyhetsbrev En gang i uka gir vår politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim deg sitt perspektiv på det viktigste som har skjedd i maktens korridorer.

Les mer om

 1. Politikk