Gransker Storberget og Stoltenberg

Men Kontroll- og konstitusjonskomiteen er splittet i hijab-saken.

Per-Kristian Foss, Lodve Solholm og Carl I. Hagen går inn for granskning av hijab-saken i Stortingets Kontroll- og konstitusjonskomité.

Les også:

  • Opposisjonen:
    Stortingets Kontroll— og konstitusjonskomité besluttet i et møte klokken 12 i dag å granske hijab-saken. Beslutningen ble tatt ved at tre av komiteens ni medlemmer stemte for å sende brev til justisminsiteren og statsministeren, der de ber om en redegjørelse for saken. - Saken går igjennom. Vi er tre stykker som ønsker det, og det holder, sa komitémedlem Per-Kristian Foss (H) til Aftenposten.no før møtet. Foss selv, samt Carl I. Hagen og Lodve Solholm, begge fra Fremskrittspartiet, stemte for behandling. Foss ville før møtet ikke kommentere innholdet i brevene Stoltenberg og Storberget mottar. - Det jeg kan si, er at vi ønsker svar på når Storberget snakket sant; da han først kommenteret forslaget, eller da han fredag sa at han ikke hadde konkludert den 4. februar, sier Foss. Stoltenberg vil i sitt brev bli konfrontert med at han onsdag i forrige uke sto i Stortingets spørretime og sa at det var behov for en bred, offentlig debatt.

Hagen tok initiativ

Det er Carl I. Hagen som har tatt initiativ til brevene, som blir oversendt Storberget og Stoltenberg allerede i ettermiddag. Torsdag uttalte komitéleder Lodve Solholm (Frp) til Aftenposten.no at hijab-saken ikke var en sak for Kontroll- og konstitusjonskomiteen. - Komitéen behandler ikke saker som omhandler kompetansen og lojaliteten til statsråders medarbeidere. Det er i tilfelle statsrådens problem, og ikke Stortingets problem, sa Solholm da. Nå har Solholm imidlertid snudd i saken. - Det som var kjent den gangen, var at en eller annen hadde lekket beslutningen eller lagt det ut på nettet. Nå har saken utviklet seg, det kom frem informasjon på pressekonferansen som jeg ikke visste om, og justisministeren og statsministeren sier forskjellige ting, sier Solholm til Aftenposten.no. Artikkelen fortsetter under bildet.

Det er særlig informasjonen om at Storberget ikke hadde konkludert i saken den 4. februar, og at statsministeren lovet en grundig vurdering bare to dager før forslaget ble trukket, som har ført til at han har endret mening. Ifølge Solholm blir justisministeren stilt fem spørsmål mens statsministeren blir bedt om å svare på to spørsmål i sitt brev. Blir ikke komiteen fornøyd med svarene de får, vil det bli holdt en åpen høring.

Uenige

Blant de øvrige komitemedlemmene er oppfatningen annerledes. — Jeg synes ikke brevene er en sak for kontrollkomiteen. Saken ligger ikke i Stortinget, og det vedkommer ikke oss. Jeg synes ikke vi skal bruke tid og krefter på det. Dette er ikke et konstitusjonelt spørsmål, og det vil trekke komiteens arbeid ned hvis vi jobber videre med dette her, sier Ola T. Lånke (Krf) til Aftenposten.no. Det betyr imidlertid ikke at han mener behandlingen av saken har vært god - Det har kommet klart frem at regjeringen har rotet i denne saken. Men dette er en sak som har pågått i mediene, og vi har mange viktigere ting å bruke tid på, sier Lånke. Det synes deler Svein Roald Hansen (A). - Jeg kommer ikke til å stemme for forslaget. Hva som har skjedd internt er uinteressant for Stortinget så lenge det er ministeren som er ansvarlig, sier Hansen.

Avbrøt vinterferien

Etter flere dagers taushet avbrøt Storberget vinterferien torsdag og kom til Oslo for å rydde opp i rotet rundt hijab-saken Storberget ville under pressekonferansen fredag ikke kommentere hvorvidt han visste om det omstridte hijab-notatet som ble offentliggjort på Justisdepartementets hjemmeside 4. februar.

Men på direkte spørsmål fra pressen svarte Storberget til slutt at han ikke hadde konkludert med hva han mente om bruk hijab i politiet da notatet ble lagt frem.