Politikk

– Helgesen må gjøre retrett. Hvis ikke vil han få det vondt.

Høyre-topp Gunnar Gundersen går knallhardt ut mot sin partikollega, klima- og miljøminister Vidar Helgesen.

Høyres Gunnar Gundersen (med sort frakk) sto sammen med ulvemotstanderne foran Stortinget onsdag. Der sto også stortingspresident og Høyre-representant Olemic Thommessen (t.v.).
  • Carl Alfred Dahl
    Nyhetsleder

Onsdagens forsøk fra klima- og miljøminister Vidar Helgesens på å roe gemyttene i Høyre i ulvestriden ser ikke ut til å ha nådd frem på Hedmarks-benken på Stortinget.

Helgesen slo onsdag ettermiddag fast at det omstridte vedtaket om å stanse lisensjakten på ulv ligger fast. Samtidig vil Regjeringen øke overvåkingen og vurdere å senke terskelen for skadefelling av ulv, varslet Helgesen.

Det hjelper ikke, mener Gundersen. Undre NHOs årskonferanse torsdag sier Gundersen til Aftenposten at Helgesen må innrømme at han har tolket loven for snevert, og omgjøre vedtaket.

– Han må gjøre retrett i saken. Hvis ikke vil han få det vondt, sier Gundersen. Han har tidligere tatt til orde for at Helgesen må trekke seg.

Onsdag reiste minst 15 busslaster med ulvemotstandere hovedsakelig fra innlandsfylkene inn til hovedstaden for å demonstrere. Bakgrunnen var at klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) rett før jul stanset Stortingets vedtak om lisensjakt på ulv.

Det var etter en klage til Klima- og miljødepartementet at fellingskvoten på ulv i Norge ble redusert fra 47 til 15 ulver, og kun utenfor ulvesonen. Dette gjorde at alle ordførerne i Hedmark skrev under på et opprop mot Regjeringens vedtak.

Sammen med ulvemotstanderne, på plenen utenfor Stortinget, sto også Hedmark-representant og Høyres næringspolitiske talsmann Gunnar Gundersen og Oppland-representant og stortingspresident Olemic Thommessen, også han fra Høyre.

«Det er helt uforståelig og ødeleggende»

Tidligere torsdag gikk Gundersen knallhardt ut mot sin partikollega på Facebook, og havnet i en uvanlig ordveksling med en representant for hans egen regjering:

En annen Høyre-topp tok imidlertid Helgesen i forsvar. I kommentarfeltet under Gundersens innlegg tok Bjørn Haugstad (statssekretær i Kunnskapsdepartementet) til motmæle:

Gundersen svarer med å omformulere statsminister Erna Solbergs boktittel fra 2011:

Haugstad parerer:

– Helgesen ble filleristet

Ifølge VG ble Helgesen filleristet av representanter fra begge regjeringspartiene i et møte i etterkant av demonstrasjonen.

Gruppelederne i Høyre og Fremskrittspartiet, henholdsvis Trond Helleland og Harald Tom Nesvik, var fullstendig på linje med den uttalte kritikken fra Ap og KrF, skriver VG.

Helgesen skal ha fått klar beskjed om at ulveforliket fra Stortinget ikke var fulgt opp, at regjeringen må finne en måte å overholde bestandsmålet på, og at regjeringen burde ha informert Stortinget med én gang de støtte på juridiske problemer med lisensjakten, skriver avisen.

– Utålmodigheten blant forlikspartnerne er til å ta og føle på, skal Helgesen ha sagt etter møtet.

– Statsråd i dyp strid med sin egen regjering

De fire partiene bak ulveforliket, regjeringspartiene Høyre og Frp samt Ap og KrF, er ikke fornøyd med Helgesens håndtering av saken.

– Det er en alvorlig situasjon når et stortingsvedtak med en klar intensjon blir parkert av en statsråd, i dyp strid med sin egen regjering og andre statsråder, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til NTB.

– Marsjordren fra møtet til Helgesen var å komme tilbake til forlikspartiene med en løsning som er innenfor det forlikspartene kom frem til i fjor, som gjør det mulig å ta ut ulv også innenfor ulvesonen, sier Trond Helleland til Aftenposten under NHOs årskonferanse torsdag.

– Tilbakemeldingen var at han må løse de juridiske utfordringene, ikke bare slå seg til ro med at slik er det. Lovgiver sier at det må finnes løsninger, og da er det Regjeringens oppgave å finne dem, legger han til.

Både Helleand og Frps parlamentariske leder Harald Tom Nesvik mener det skal være mulig å oppfylle rovdyrforliket innenfor dagens lovverk, ved å tolke loven bredere enn det lovavdelingen har gjort og utøve mer skjønn.

Nesvik sier statsråden ikke har fått noen konkret frist til å komme tilbake til Stortinget med forslag.

– Men jeg tror Helgesen skjønner at her er det bare å begynne å jobbe, sier han.

– Utidig og illojalt

Gundersen (H) har tidligere antydet at Helgesen (H) må gå av dersom saken ikke fant en løsning. Stortingsrepresentant Hårek Elvenes (også han fra Høyre, bosatt i Bærum) mener sau og utrygghet er vikarierende argumenter, og at det egentlig er jaktmulighetene til skogeierne som ligger bak.

– Jeg synes det er utidig at en stortingsrepresentant går ut slik. Det er utidig overfor ministeren og illojalt overfor regjeringsprosjektet, sa Elvenes om Gundersen onsdag, ifølge Minervanett.no.

  • Hør podkasten Aftenpodden om blant annet dette. Abonnér via iTunes på telefonen din her. Eller via desktop her.

– Jegerne får finne på noe annet

Onsdag møtte 22 ordførere fra Hedmark og 15 busslaster med andre ulvemotstandere opp i Oslo for å markere sin motstand mot vedtaket om å ikke felle flere ulver.

– Jeg hadde sett frem til å bli pensjonist så jeg kunne bruke mer tid på harejakt, men slik det er blitt nå kan jeg ikke slippe hunden min, sier Kjell Sterner fra Enebakk.

Han har holdt på med harejakt siden han var guttunge. Han mener det er mye norsk jakttradisjon som er i ferd med å bli utradert til fordel for finskrussisk ulv på norsk jord.

– Det er ikke ulven vi har noe imot, det er soningspolitikken som tilsier at 5 prosent av befolkningen skal ta hele ansvaret, sier de.

15 busslaster med ulvemotstandere demonstrerte i Oslo

Hoksrud: – Klart Regjeringen må følge opp stortingsvedtaket

– Det er verdt å merke seg det engasjementet disse menneskene representerer her i dag, sier Bård Hoksrud fra Fremskrittspartiet, medlem i Stortingets helse- og omsorgskomité.

Han sto ytterst i mengden og fulgte med på appellene som kom fra en scene som var satt opp for anledningen.

– Jo, det er klart Regjeringen må følge opp stortingsvedtaket, sier han.

Les mer om

  1. Klima- og miljødepartementet
  2. Ulv