KrFU-lederen vil ofre regjeringen til fordel for flyktningene
- Det er viktigere å ta imot 10.000 syriske kvoteflyktninger enn at Frp sitter i regjering, sier Emil André Erstad.
I helgen skal KrFs landsmøte ta stilling til KrFU-lederens resolusjonsforslag om å ta imot 10.000 Syria-flyktninger. Erstad føler seg trygg på at KrF-landsmøtet vil si ja til resolusjonen. Likevel er det ikke flertall på Stortinget til å instruere Regjeringen, selv om også SV, Venstre og Ap er enig. Også Sp må si ja. Først da er det et flertall.
Den avtroppende KrFU-lederen er uansett klar på at KrF ikke kan leve videre med en samarbeidsavtale med Høyre og Frp — hvis Regjeringen ikke bøyer av.
- Hinsides
— Dagens flyktningestrøm er hinsides alt vi har sett på 70 år. Det er viktigere at Norge stiller opp i den største katastrofen siden andre verdenskrig enn at Frp får sitte i regjering, sier Erstad.
— Tiden da Frp "bestemmer" i flyktningepolitikken er over etter at Ap snudde og valgte medmenneskelighet og solidaritet. Aps landsmøtevedtak om å si ja til 10.000 kvoteflyktninger fra Syria førte til at jerntriangelet mellom de tre store partiene – Høyre, Frp og Ap – ble brutt, sier Erstad.
Syria-flyktningene for ulike oss
Han sier at Norge uansett ga vesentlig større bidrag på 1990-tallet da Norge åpnet grensen for tusenvis av bosniske flyktninger. Han synes det er et tankekors.
- Hvorfor tror du det er slik?
— Jeg tror holdningen til flyktninger har flyttet seg lengre til høyre. Samtidig sitter Frp nå i regjering. Det har nok hatt betydning. Jeg tror det dessverre er en holdning blant folk om at det er lettere å ta imot flyktninger fra vårt eget kontinent, som ligner på oss, fremfor å ta imot arabiske flyktninger fra Syria.
Flertall for instruksjon
Et flertall av KrFs fylkesledere mener, ifølge en ringerunde Klassekampen har gjort, at KrF bør gå inn for la stortingsflertallet instruere Regjeringen om å ta imot 10.000 kvoteflyktninger fra Syria fremfor å søke et kompromiss med regjeringspartiene.
Frp vedtok på sitt landsmøte sist helg å si nei til 10.000 Syria-flyktninger. Også Høyre og statsminister Erna Solberg (H) stritter imot. Solberg sa, til Stortinget i forrige uke, at hun inviterer de andre partiene til dialog om saken.
Hareide avventer
Hareide ville i går ikke si mer enn følgende:
— Jeg kan ikke kommentere spørsmål knyttet til flyktningespørsmålet før KrFs landsmøte har gjort sine vedtak. Statsministeren har nå invitert til en dialog om dette i etterkant av revidert. Hvordan vi opptrer i de samtalene er avhengig av hva landsmøtet, sier Hareide.
Kabinettsspørsmål?
Hvis et stortingsflertall – av SV, Venstre, Ap, KrF og Sp – overstyrer Regjeringen i denne saken, kan statsminister Erna Solberg velge å la seg instruere – eller stille kabinettsspørsmål, som vil innebære at Regjeringen går av dersom stortingsflertallet insisterer på å instruere Regjeringen.
Ap-leder Jonas Gahr Støre har imidlertid sagt at han ønsker en bredest mulig samling i denne saken. Flere har tolket det som at Ap er villig til å redusere tallet på kvoteflyktninger, for å få med regjeringspartiene.