Politikk

Asylsøkerne strømmer til Norge, velgerne strømmer til Frp

Ikke siden mai 2011, før 22. juli-tragedien, har Siv Jensen & co. vært så populære blant velgerne.

Frp-leder Siv Jensen kan smile bredt etter å ha fått en oppsluting på hele 18,7 prosent i Aftenpostens november-måling.
 • Robert Gjerde
  Journalist
 • Solveig Ruud
  Journalist

Frp går frem hele 5,5 prosentpoeng, til 18,7 prosent, på novembermålingen som Respons har gjort for Aftenposten og BT.

Ikke siden mai 2011, før 22. juli-tragedien, har Frp vært så populære blant velgerne.

Og ekspertene er enige: Ingenting annet enn striden rundt håndteringen av flyktningtilstrømningen kan forklare Frps voldsomme byks i oppslutning.

Jensen: – Stemningsskifte etter valgkampen

En tilfreds Frp-leder Siv Jensen konstaterer at Frp er inne i en trend med gode meningsmålinger.

Hun forklarer de sterke tallene i Aftenpostens ferske måling slik:

— Folk vil ha Frps politikk på asyl- og innvandringsområdet. Vi har tross alt hele veien vært et parti som har ytret et behov for innstramninger – også mens mange snakket om liberalisering.

- Opplever du at det har vært et stemningsskifte i den norske befolkningen i løpet av høsten når det gjelder flyktninger og asylpolitikk?

— Jeg vil mene at det var et midlertidig stemningsskifte i valgkampen. Det var den tidlige fasen av migrasjonsbølgen hvor vi så sterke bilder som beveget debatten midlertidig i en helt annen retning. Men det har lenge vært tilslutning til en strengere asylpolitikk.

- Hva mener du har gjort at pendelen har svinget etter valgkampen?

— At tilstrømningen er som den er. Folk ser et Norge som ikke er dimensjonert for den tilstrømningen som kommer.

Jensen tror også statsbudsjettet som ble lagt frem i oktober har bidratt til vekst for Frp, spesielt forslaget om å fjerne avkortingen i pensjon for gifte pensjonister.

Flertall for Regjeringen

Med den dramatiske Frp-fremgangen får også regjeringspartiene klart flertall på Stortinget, sammen med støttepartiene KrF og Venstre, med 89 mandater. De rødgrønne partiene bare får 72 mandater. I tillegg får MDG 7 mandater, mens Rødt får ett.

Les også Trine Eilertsens kommentar:

Les også

Frp flyr høyt på å beskrive alle de andre partiene som etterplaprere av Frps politikk

Også på Opinions måling for Avisenes Nyhetsbyrå denne uken går Frp markert frem, med 4,3 prosentpoeng, til en oppslutning på 15,3 prosent.

Sjelden med så store endringer

Thore Gaard Olaussen, daglig leder i Respons, sier det er veldig sjelden med så store endringer fra én måned til en annen.

— Det skjer når det har skjedd noe spesielt, og hvor én sak dominerer hele nyhetsbildet, slik vi ser det nå. Det er helt åpenbart flyktningsituasjonen som er årsaken til dette. Det er ingen andre saker på dagsordenen nå, sier Olaussen.

— Vi ser her at velgerne følger med på det som skjer, sier valgforsker Bernt Aardal.

Bernt Aardal

— For noen uker siden var retorikken om asylsaken åpen og sjenerøs. Nå har det endret seg. Politikerne er mer skeptisk og bekymret. Derfor er det ikke overraskende at Frp får økt oppslutning.

Dobling siden mars

Så sent som i mars i år lå Frp på 9-tallet i oppslutning (9,5 prosent) hos Respons. Nå er oppslutningen nesten doblet.

- Nesten alle partier signaliserer nå at de vil stramme inn. Men er det slik at Frp har eierskap til «innstramning», at partiet har størst troverdighet her, og derfor får velgergevinsten?

— Ja, sier Aardal.

- Når det gjelder å være restriktiv, er det ingen andre som kan konkurrere med Frp, sier han.

Aardal sier Frp på sett og vis har en enklere oppgave i den intense debatten om flyktningstrømmen, fremfor de andre partiene.

— Frp vet at deres velgere i all hovedsak har holdninger i denne saken som står nært Frps egne, mens andre partier har velgere som har ulike synspunkter på flyktningtilstrømningen, og må derfor være mer forsiktige. sier Aardal.

 • **Her kan du lese siste nytt om asyl-kampen i Stortinget Der er et
Les også

intense forhandlinger på toppnivå

.**

Ap: – Frp driver et høyt spill

Aps nestleder Trond Giske synes det er lite overraskende at Frp nå fosser frem:

— Det er helt forutsigbart: Når innvandring står høyt på dagsordenen, mobiliserer Frp sine gjerdesittere. Det har vært trenden alltid i 30 år, mener Giske.

— Det som egentlig er litt rart er at det skjer også når Frp sitter med ansvaret for innvandringspolitikken. Foreløpig har Frp klar å holde det ansvaret unna vet å late som Frp på Stortinget er noe annet enn Frp i regjering. Men det er et høyt spill, for etter hvert vil velgerne også se at Frp-statsrådene både har kommet for sent på banen og vist for lite handlekraft, sier han.

Kan påvirke asylforhandlingene på Stortinget

Aardal tror denne målingen, og andre lignende målinger, vil bidra til at de andre partiene vil være mer lydhøre for innstramninger – for å hindre at Frp stikker av med alle bekymrede velgere.

- Tror du dette vil få betydning for asylforhandlingene som pågår nå?

— Det skal man ikke se bort fra, sier Aardal.

Les mer om asylforhandlingene:

Les også

Alle partier invitert til kriseforlik om asyltilstrømningen

Alt snudd på hodet

Bakgrunnstallene for novembermålingen viser at flyktningsaken har snudd alt på hodet i forholdet mellom Frp og velgerne. Mens Frp i lang tid har lekket til «alle» partier over, og i liten grad har fått tilsig av nye velgere, viser denne målingen det stikk motsatte.

Frp har nå:

 • Høy lojalitet blant egne velgere (fra 2013) .
 • Får mange over fra alle partier .
 • Stjeler sofavelgerne .

Høyre blør til Frp

Verst går det utover regjeringspartner Høyre. Nesten 10 prosent av alle som sier de stemte Høyre i 2013, oppgir nå Frp som sitt parti.

Erna Solberg, statsminister og Høyre-leder

Men samtidig får Frp nå velgere fra alle andre partier, også fra Venstre, KrF og SV. Samtidig har Frp greid stanse overgangen fra eget parti til andre partier.

Høyre går tilbake fra 24,5 prosent til 22,8 prosent.

 • Hør politisk redaktør Trine Eilertsen analysere Frp-tallene i denne ukens podkast, Aftenpodden:

Helleland: Frp har vært mest konsekvente

Parlamentariske leder Trond Helleland (H) forklarer regjeringspartneren Frps kraftige byks slik:

— Jeg tror mye skyldes den situasjonen vi har med den store asyltilstrømningen. At det har vært et veldig kraftig signal om innstramning gir Frp et løft, det er det ikke noen tvil om, sier Helleland.

- Tror du at de som har vært for en mest mulig liberal politikk i denne situasjonen gir stemmer til Frp?

— Jeg tror i alle fall det at det har vært så mange delte signaler og at ting har endret seg veldig fort gjør at Frp får en gevinst. Det er Frp som har vært de mest konsekvente på en stram asylpolitikk, sier Helleland.

Valgforsker Aardal synes det ikke er overraskende at det er Høyre som avgir flest velgere til Frp.

— Høyre og Frp er de to partiene som utveksler det største antall velgere seg imellom. Høyre har tidligere tatt mange Frp-velgere. At mange av de nå kommer tilbake til Frp er ikke uventet.

Les også Thomas Boe Hornburgs kommentar:

Les også

Flyktningkrisen vil avgjøre Erna Solbergs ettermæle

Ap etter Utøya

Olaussen sier det er svært sjelden man ser slike «signifikante» utslag fra én måned til en annen, og som ikke kan forklares med at forrige måling var unormalt høy eller lav.

— Det jeg kan komme på i farten er Arbeiderpartiets oppslutning etter Utøya-terroren. Den gikk dramatisk opp, og holdt seg høy over tid, sier han.

Aps oppslutning i mai og juni 2011 var på 28 og 28,1 prosent. I neste måling, i august, hadde partiet en oppslutning på 36,7 prosent – og holdt det nivået i flere måneder.

Ap-leder Jonas Gahr Støre

På denne målingen går Ap tilbake med to prosentpoeng, til 32,2 prosent.

MDG holder stand

Samtlige partier, unntatt Rødt, er over sperregrensen på fire prosent oppslutning. MDG har på andre målinger gått tilbake fra valgresultatet i høst. Men partiet holder stillingen i Respons-målingen, med en oppslutning på 4,1 prosent.

Også SV holder stillingen, men avgir mange velgere til nettopp MDG. 10 prosent av dem som stemte SV i 2013 sier de nå vil stemme på MDG.

Små endringer for samarbeidspartiene

For Regjeringens samarbeidspartier KrF og Venstre er det små endringer. Venstre går svakt frem, mens KrF går svakt tilbake og er nede på 4-tallet.

Venstre-leder Trine Skei Grande tror Frps vekst til dels kan forklares med at flyktningsaken hjelper Frp å mobilisere mange av de tidligere velgerne som har satt seg på gjerdet.

— Den usikkerheten som er skapt blant folk fordi vi ikke raskt har greit å vise til tiltak for å få kontroll på situasjonen har Frp dels bidratt til, og dels profitterer de på den nå, sier hun.

Også KrF-leder Knut Arild Hareide knytter Frps fremgang til det økende antallet flyktninger som kommer til Norge.

- Hvordan tror du den voldsomme vinden KrF nå har i ryggen vil påvirke forhandlingene som pågår om asylpolitikken og statsbudsjettet?

— Jeg tror ikke det blir vanskeligere å få til forhandlinger når Frp gjør det bedre på målingene. De er i alle fall ikke et presset parti og bør ha mulighet til å vise romslighet, sier han.

Les også

 1. Frp markant frem på ny måling

 2. Frp frem på ny måling - MDG mest tilbake

 3. Siv Jensen: Må hindre at Norge er et mer attraktivt land enn andre for asylsøkere

Les mer om

 1. Politikk
 2. Migrantkrisen i Europa