Politikk

- Jeg er bare snekret sammen sånn. Det går ikke an å endre Per Sandberg.

Frp-nestleder Per Sandberg har det med å omtale seg selv i tredjeperson. Det er det strengt tatt ingen grunn til å slutte med når man først får plass rundt Kongens bord. Men vil han slutte med filleristingen av Regjeringens støttepartier?

Frp skal ikke i regjering for å kjøre rundt i svarte biler, var et mantra i 2013-valgkampen. Og på tur i Vesterålen som fiskeriminister, tok Per Sandberg beina fatt, bar sin egen veske og vasset til knærne i snø. Foto: Bjørge, Stein

  • Bjørn S. Kristiansen
    Bjørn S. Kristiansen

OPT_sandberg_8_doc6oof0zidg61167u0k9qj_doc6opcyg5dd7pazpxrrb-GltmxbOaeJ.jpg Foto: Bjørge, Stein

OPT_Ministerenbeste_doc6oi5yxwk2j615yh5tlbq_doc6oof0wkfyqq58r4i9qj_doc6opcyn3jphcm7mta9qj-5qw9iqFaat.jpg Foto: Bjørge, Stein

OPT_Ministerenbeste_5_doc6oi5yw1p702jbhn29qj_doc6oi6owaotg11i6xaxrb-4DGBf2VxCl.jpg Foto: Bjørge, Stein

Politisk rådgiver Roy Angelvik, Frp-er fra hjemfylket til partinestleder Per Sandberg, har sittet bøyd over mobiltelefonen omtrent hele intervjuet. Tidvis har han, uten engang å se opp, gjentatt Sandbergs poenger, nesten som et ekko.

Men så, da intervjuet nærmer seg slutten, kvikner han til.

Som respons på et av Sandbergs oppsummerende poenger, skyter Angelvik inn en fem ord kort replikk som kan oppfattes som en grov fornærmelse av Sandberg selv, kona hans – eventuelt dem begge.

Det går noen sekunder før de rundt, et par embetsfolk fra Nærings— og fiskeridepartementet og noen lokale Frp-ere, bryter ut i noe som ikke kan være annet enn ekte latter. De får høylytt følge av Sandberg og rådgiveren.

Politisk rådgiver Roy Angelvik (t.v.) demonstrerer Per Sandbergs harmoniske tilværelse som fiskeriminister i praksis, når Sandberg ler seg fillete av en kommentar som likegodt kunne blitt oppfattet som en fornærmelse. Fattet bidrar Aftenpostens utsendte til den gode stemningen. Foto: Bjørge, Stein

Vitsen får vi komme tilbake til. Poenget er at Frp-nestlederen, som i midten av desember ble statsråd i Høyre/Frp-regjeringen, nettopp hadde beskrevet hvor lykkelig han er.

Gjennom mange år har han vært Frp-grasrotas speil på Stortinget. Ofte om innvandring og integrering. Han har reflektert partiets primærstandpunkter. Det har skapt støy og det har kostet.

Utover høsten 2015 kom det stadig flere asylsøkere til Norge. Det påvirket politikken, og Frp var en pådriver. Da statsminister Erna Solberg (H) rokerte sitt regjeringsmannskap i desember, opprettet hun for første gang posten som innvandringsminister. Det foreslo Sandberg allerede i 2001.

– Da Stortinget fattet vedtak som jeg har jobbet med i 15 år, tenkte jeg: «Gud, så godt det var». Og da følte jeg at det ikke lenger var behov for meg som innvandringspolitisk talsmann. Åååh, så godt det var å slippe.

Så da hans ferske politiske rådgiver slår en vits på Sandbergs bekostning – eventuelt hans kones – og han svarer med latter, da må han vel være lykkelig.

  • Fiskeriminister Sandberg på fisketur i Vesterålen: Lover oppgjør med «mørke motkrefter» som han mener snakker næringen ned.

– Jeg vet jeg var en «pain in the ass»

Det tok hundre dager, men så var det åpenbart nok. Fra Stortinget hadde Frp-nestlederen fulgt sitt eget parti i mindretallsregjering med Høyre, bundet til en samarbeidsavtale med KrF og Venstre. Sandberg mente sentrumspartiene hadde tatt til seg for mye makt, og gjort «et veldig godt budsjett fra regjeringen litt dårligere».

Det første oppgjøret med Regjeringens støttepartier skulle ikke bli det siste. Med ujevne mellomrom har han lekset opp for KrF og Venstre. Spørsmålet er om den tiden nå er forbi.

Han protesterer halvhjertet på premisset, før han sier:

– Jo da, det har vel vært en par-tre saker.

– Da de gikk i samarbeid med oss, var det med utgangspunkt i at de mente de ville få mer politikk tilbake enn dersom de ikke gjorde det. Det har de fått, og det har vi fått. Så er jeg sikker på at KrF og Venstre tidvis føler at vi krever for mye. Jeg vet jeg var en «pain in the ass» for KrF og Venstre i budsjettforhandlingene. Både for 2015- og 2016-budsjettet. Det er fordi jeg skal ivareta politikken til mitt parti.

– Er tiden med utspill mot KrF og Venstre over?

– Jeg har sagt at journalister kommer ikke til å oppleve at Per Sandberg sier «ingen kommentar». Jeg har aldri løpt til journalister, og det kommer jeg ikke til å begynne med. Men journalister kommer alltid til å få en kommentar fra meg, uansett.

OPT_sandberg_8_doc6oof0zidg61167u0k9qj_doc6opcyg5dd7pazpxrrb-GltmxbOaeJ.jpg Foto: Bjørge, Stein

Så går han inn i et langt resonnement om hvordan journalister har glemt «skottet mellom storting og regjering, og fullstendig glemt at det eksisterer partiorgan, regjeringsorgan og stortingsorgan».

Poenget hans er at det må skilles mellom når fiskeriministeren uttaler seg, og når Frp-nestlederen gjør det. Han vil som påtroppende leder av programkomiteen tidvis opptre bare som Frp-nestleder, og han vil fortsatt uttale seg om enhver sak han ønsker, men da siteres som nestleder.

– Kan det ikke være at Erna Solberg, og kanskje Siv Jensen, tidvis ville finne det vanskelig at du skal uttale deg like fritt som du har gjort?

– Ja, da får de bare synes at det er vanskelig. Så får jeg drive voksenopplæring overfor dem også. Altså, dette går rett til hjertet på meg, og det er så viktig i forhold til demokratiet. Derfor er det også politikere som står i spissen for å ødelegge demokratiet. Som bevisst og ubevisst plasserer rollen din inn i en uttalelse, der rollen i utgangspunktet er en annen.

– Aldri fått så mye dritt

Både politiske motstandere og aviskommentatorer har ment at det neppe er mulig for ham å beholde den samme profilen. Som KrF-leder Knut Arild Hareide sa til NRK dagen før de nye statsrådene ble presentert:

– Sandberg har vært kilde til en del konflikter, og han har hatt noen utspill som vi synes har vært hårreisende. Går han inn i regjering, må han nok spille en annen rolle.

På spørsmål om han vil beholde den samme profilen, svarer Sandberg:

– Jeg er bare snekret sammen sånn. Det går ikke an å endre Per Sandberg. Jeg er som jeg er, uansett. Jeg vil bli gjennomskuet umiddelbart dersom jeg begynne å spille en annen karakter. Så jeg vil være akkurat like tydelig som jeg alltid har vært.

Frp-nestleder Per Sandberg er blitt fiskeriminister, og mener det må skilles skarpt mellom nestlederrollen og statsrådsrollen. Om det betyr at han vil ta flere oppgjør med KrF og Venstre, som Frp-nestleder, gjenstår imidlertid å se. Siden han ble statsråd, har angrepene uteblitt Foto: Bjørge, Stein

Samtidig kan det være Hareides perspektiv har utspring i den helt spesielle feiden mellom de to, som fant sted i februar i fjor. Provosert av et KrF-utspill, sa han i et radio-intervju med NRK at KrF hadde ansvar for rekrutteringen av fremmedkrigere.

Hareide ble rasende, Sandberg beklaget.

– 2015 var for meg et fantastisk år, foruten oppgjøret med Hareide. Jeg gikk gjennom min, sannsynligvis, beste valgkamp noensinne. Jeg hadde 47 reisedager i valgkampen, veldig mye dreide seg om innvandring- og flyktningpolitikk. Ikke på et eneste tidspunkt sa eller gjorde jeg noe provoserende. Alt jeg foretok meg var meget saklig og gjennomtenkt. Men like fordømt har jeg aldri fått så mye dritt som jeg fikk, sier han.

Så kom valget, det gikk en uke eller to, asyltilstrømmingen tiltok og det meste snudde. Og fra den uken og frem til beslutningen i desember, jobbet han døgnet rundt.

Han hadde lagt en strategi.

– Steike så godt jeg har hatt det

– Jeg lyktes nesten 100 prosent med alt jeg foretok meg fra den første uken etter valget, til rokeringene i regjering. Årsaken til at jeg gjorde det, var at Per Sandberg følte sterkt at han hadde behov for miljøskifte. For å ha det ansvaret som Sylvi har nå, som jeg har hatt i perioder i mitt parti, det er steintøft. Men det Sylvi opplever, det er faktisk verre. Det har aldri vært så ille som det er nå. Astrid Nøklebye Heiberg går ut og forsvarer Sylvi, og sier: «Nå er det nok». Da har det gått langt.

– Strategien du snakker om, gjennom valgkampen og frem til midten av desember: Var det en strategi for å bli statsråd?

– Nei, overhodet ikke. Det var en strategi for politisk gjennomslag. Og at jeg hadde bestemt meg allerede da valget var om at jeg trengte miljøskifte. Da snakker jeg om rollen som innvandringspolitisk talsperson. Å være i disse diskusjonene, kranglene, å bli utsatt for det ene og det andre fordi jeg ivaretar mitt partis politikk.

– Poenget er at da vi kom til desember hadde vi fått gjennom de strategiene og de tankene jeg hadde gjort meg etter valget. Med uhyggelig viktige vedtak i innvandringspolitikken. Og da tenkte jeg: Nå trenger jeg et miljøskifte – jeg går inn som statsråd. Du steike, så godt jeg har hatt det etterpå.

Det har vært en bratt læringskurve for den ferske fiskeriministeren siden han tiltrådte 16. desember i fjor. På Myre fiskemottak i Vesterålen er det innstallert en linje der unger kan stå å skjære torsketunger. Her lærer fiskeriministeren nok en gang noen nytt - torsketungeskjæring. Foto: Bjørge, Stein

– Bare spør kona mi, jeg er en helt annet mann.

Og det er nå vi kommer til Sandbergs beskrivelse av tilværelsen som fiskeriminister. Da Høyre/Frp-regjeringen ble skrudd sammen etter 2013-valget, skal han ha fått valget, men takket nei til å bli statsråd. Han avviser at det denne gangen skjedde på hans initiativ.

– Jeg har ikke gått til noen, hverken til Erna eller Siv, og sagt: «Vær så snill, la meg bli statsråd». Men rokeringen åpnet for at jeg kunne bli statsråd. Og da sier jeg: «Ja, hvorfor ikke fiskeriminister»?

– Var det ditt forslag å bli fiskeriminister?

– Nei, det... Mine forslag, de...

– Var det ikke det du sa?

– Nei, altså, det var flere muligheter. Jeg er så lykkelig i dag over det jeg har gjort. Bare spør kona mi, jeg er en helt annet mann. Det er lenge siden jeg har vært så glad, sier Sandberg.

Og det er nå rådgiveren setter seg opp i stolen:

– Han er jo ikke hjemme.

  • Hva mener egentlig Line Miriam Sandberg om ektemannens nye tilværelsen som fiskeriminister? Og hva om han ikke lykkes? - Da skal han få høre det.
  • Interessert i politikk? Her er ukens podkast Aftenpodden. Hør og abonner via Itunes på telefonen din her, via desktop her, eller lytt herfra med ett klikk:

Les mer om

  1. Politikk
  2. Per Sandberg
  3. Fremskrittspartiet (Frp)