Politikk

Støre om Giske-varsler: – Jeg tror på dem

– Jeg ga råd om at Trond Giske burde fritas på ubestemt tid. Vi ble raskt enige om det, sier Jonas Gahr Støre tirsdag morgen.

Partileder Jonas Gahr Støre får en røff start på det nye året. I dag samles Arbeiderpartiets sentralstyre. Foto: Morten Uglum

 • Robert Veiåker Johansen
  Robert Veiåker Johansen
  Journalist

Partilederen i Arbeiderpartiet var gjest i «Politisk kvarter» i NRK tirsdag morgen, og grep sjansen da programlederen sa feil og sa «gratulerer» i stedet for «godt nytt år».

– Det er et ord jeg ikke har hørt på noen dager, sa Støre tørt.

Partilederen vet godt at det nye året starter med et smell. Klokken 13.00 tirsdag skal partiets sentralstyre samles i Oslo for å snakke om varslene om upassende oppførsel av seksuell karakter som har kommet om nestleder Trond Giske.

Støre sier til NRK at partiet har fått flere nye varsler om Giskes oppførsel i løpet av julen.

Ble raskt enige

Trond Giske sa mandag kveld at han er fritatt fra nestledervervet på ubestemt tid.

– Jeg ga rådet, og vi ble raskt enige om det, sier Støre til NRK.

På Facebook skrev Giske at «det er kommet flere grunnløse og falske varsler med påstander og beskrivelser jeg på det sterkeste bestrider. Disse har systematisk vært lekket til mediene.»

 • Leste du denne? Giske avslører i en Facebook-melding at han vil kjempe for å beholde vervet tross sterke anklager om upassende oppførsel.

Jonas Gahr Støre sier til «Politisk kvarter» at han ikke kan konkludere med at noen av varslene han og partiet har mottatt, er grunnløse eller falske.

– De varslene jeg forholder meg til, tar jeg på alvor. Jeg tror på dem og leser dem og behandler dem i tråd med våre retningslinjer, sier han.

Samtidig legger han til at han mener det aldri er bra at mediene opererer med anonyme kilder, og at han fraråder det.

– Hva som figurerer i mediene av påstander her og der, vil jeg egentlig ikke kommentere. Det jeg tar på alvor, er varsler vi har fått inn fra kvinner som har stått frem og fortalt sine historier. Dem skal jeg tro på og gå gjennom.

– Nå skal vi inn i hver sak, og hver historie skal oppsummeres og konkluderes. I ettertid skal vi kunne se hverandre i øynene og si at vi gjorde dette på riktig måte, sier Støre.

Trond Giske er fortsatt sykmeldt.

Les mer om

 1. Varslersaken i Ap
 2. Trond Giske
 3. Seksuell trakassering
 4. Jonas Gahr Støre
 5. Arbeiderpartiet (Ap)