Politikk

Erna Solberg om Listhaug-utspill: – Bidrar ikke til det debattklimaet jeg ønsker

– En saklig diskusjon hadde vært å foretrekke for oss alle, sa statsministeren om Listhaugs kontroversielle eldre-utspill i helgen.

Statsminister Erna Solberg er lite fornøyd med debattformen til sin tidligere justisminister.
  • Stine Barstad
    Journalist
  • Solveig Ruud
    Journalist

Tidligere justisminister Sylvi Listhaug (Frp) har fått kritikk på lederplass i både Aftenposten, VG, og en rekke andre store redaksjoner etter at hun i helgen skrev et omstridt Facebook-innlegg om nedleggelse av et eldrehjem i Oslo.

Listhaug anklages på lederplass i Aftenposten for å «forsøple debatten» med innlegget.

  • Sylvi Listhaug svarer: Ingen ting av det jeg har sagt, er feil

«Ap og byrådet i Oslo kastet ut de eldre på St. Halvardshjemmet. Beboere og pårørende gråt. Nå bruker de sykehjemmet til overnattingstilbud til romfolk. Eier dere ingen skam!?» skrev Listhaug.

Solberg etterlyser mindre konfliktorientert debatt

– Jeg synes vi burde ha mindre konfliktorientert og mer saklig retorikk i norsk politisk debatt. Det er kanskje kjedeligere, men viktig for debatten fremover. Jeg synes alle skal legge seg på hjertet at vi løfter sakligheten fremover, sier Erna Solberg når hun blir spurt om kritikken mot sin tidligere justisminister.

– Listhaug anklages for å snakke mot bedre vitende og utelate viktig informasjon i innlegget sitt. Hvordan bidrar det til debattklimaet?

– Det bidrar ikke til det debattklimaet jeg ønsker. Hun er ikke alene i norsk politikk om dette, det er også mange andre som ikke bidrar – som ikke tar med seg sammenhengen i det som skjer, og resultatene av det, sier Solberg.

Erna Solberg unngikk å hisse på seg biene da hun åpnet biepark i Stensparken mandag ettermiddag. Men hun kom med et klart stikk til sin tidligere justisminister.

Åpnet biepark i Stensparken

Aftenposten møter statsministeren i Stensparken i Oslo, der hun mandag ettermiddag har åpnet en biepark, snakket om Regjeringens «pollineringsstrategi» for arbeidslivet, deltatt på birøkting og plantet et epletre.

– Alle får gå i seg selv og tenke over om dette er en fruktbar måte å drive politisk utvikling og debatt på. Jeg synes ikke det, sier hun.

Solberg mener mange av de politiske debattene er for polariserte, og kommer med et stikk til Listhaug:

– Jeg synes dette er et eksempel på mange av de diskusjonene der man velger å politisere og bringe folk fra hverandre i stedet for sammen. I vårt samfunn hadde en saklig diskusjon vært å foretrekke for oss alle, sier hun.

Finansminister Siv Jensen er langt mindre meddlesom når Aftenposten mandag ettermiddag spør henne om hva hun synes om måten partifellen argumenterer på.

– Det har jeg ingen mening om, egentlig. Det tenker jeg hun kan svare på selv.

Les mer om

  1. Erna Solberg
  2. Sylvi Listhaug