Dagen-redaktør: Ropstad må få til endringer av abortloven for å bevare egen troverdighet

Et dypt splittet KrF presser på for at en flertallsregjering skal gjøre reelle endringer i abortloven.

Forhandlingsstart på Gran, fra venstre statsminister Erna Solberg, finansminister Siv Jensen, kulturminister Trine Skei Grande og KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad, som om få uker kan være statsråd.
  • Alf Ole Ask

Det sendte sjokkbølger inn i norsk politikk da KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad, etter en bakromsavtale med Høyre, kastet abortloven inn i kampen om partiets veivalg.

18. oktober fikk han en hjelpende hånd fra statsminister Erna Solberg, som sa til VG at hun var klar til å kunne gi KrF støtte til et forbud mot såkalt tvillingabort.

Hun er også åpen for endringer i den omstridte bestemmelsen i abortloven (paragraf 2c), som gir rett til abort når det ufødte barnet diagnostiseres med alvorlig sykdom, for eksempel Downs syndrom.

Både Venstres leder Trine Skei Grand og Frp-leder Siv Jensen sa ved forhandlingsstart onsdag at det er utenkelig å svekke retten til selvbestemt abort.

Dypt splittet KrF

Internt i KrF, både på rød og blå side, forventer man endringer i abortloven som resultat av forhandlingene på Gran på Hadeland. Det fremgår av samtaler Aftenposten har hatt med KrF-ere.

Den såkalte røde siden i KrF er også opptatt av dette, fordi man frykter at splittelsen i partiet blir dypere uten innrømmelser.

Sentralstyremedlem Karin Bjørkhaug (KrF), som stemte for samarbeid med Ap, sier til Adresseavisen at abortutspillet ble sentralt for retningsvalget, fordi man så for seg en historisk sjanse.

– Så nå må man nesten kunne forvente seg resultater der, hvis ikke vil det se merkelig ut, sier Bjørkhaug.

Les også

Faktasjekk: Aborteres fostre med leppe-ganespalte og klumpfot etter «sorteringsparagrafen»?

Må ha endringer i paragraf 2c

Generalsekretær Morten Stærk i organisasjonen Menneskeverd mener at dersom Ropstad skal bevare sin troverdighet, må han oppnå både forbud mot tvillingabort og endringer i paragraf 2c.

Organisasjonen har 11.000 medlemmer.

I dette synet får han støtte fra redaktøren i den kristne avisen Dagen, Vebjørn Selbekk.

Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk.

– Det var så knapt flertall i KrF for å gå til blå side at abortutspillet til Ropstad og Solberg var med på å avgjøre saken. Dette handler om Ropstads autoritet som fremtidig leder, sier redaktøren.

Han minner om Ropstads landsmøtetale, der han fremstilte det som en unik sjanse til å endre abortloven om KrF gikk inn i regjeringen.

Ropstad er regnet som den naturlige arvtager etter Knut Arild Hareide, som har varslet sin avgang i det regjeringsplattformen er et faktum.

KrFU fornøyd med lite

– Et forbud mot tvillingabort vil være en kjempeseier for KrF, selv om paragraf 2c består, mener KrFU-leder Martine Tønnessen, ifølge NRK.

Kun forbud mot tvillingabort, er imidlertid ikke godt nok, mener både Stærk og Selbekk. Det synet deles også av mange i KrF.

Ropstad har understreket at han ikke vil stille et ultimatum i abortsaken og lagt vekt på at man må se på helheten i avtalen. KrF har spilt inn flere dyre reformer for barnefamiliene, men under forhandlingsstarten onsdag gjentok Ropstad at KrF ikke går inn i en regjering for enhver pris.

Les også

Tusenvis tar i dag til gatene for å demonstrere for abortloven. Dette er saken.

Selge abortmotstanden?

– KrF har sagt at det skal være et tydelig KrF-preg på erklæringen. Må du ha en formulering om endringer i abortloven eller betyr det at abortstandpunktet har en pris?

– Jeg vil ikke stille ultimatum eller ta forhandlingene gjennom mediene. Det er ett av flere viktige felt for KrF. Det å gjennomføre en likeverdsreform, mener vi er noe Norge trenger, nettopp for å styrke de familiene som har barn med spesielle utfordringer. Så vi vil trykke på i forhandlingene. Skal vi lykkes, må alle partier få gjennomslag, svarte Ropstad på pressekonferansen ved forhandlingsstart.

– Oppfatter dere at Ropstad og deler av KrF-ledelsen nå forbereder partiet på at han ikke oppnår noe i abortsaken?

– Jeg ser at det kan leses slik, men det kan også være av mer forhandlingstaktiske grunner at han formulerer seg slik, sier Selbekk.

Stærk sier at han opplever at det er forskjell på å uttale seg i kampens hete i forbindelse med linjeskiftet, og det man sier etter at det hele er avgjort og skal innlede forhandlinger. Men han gjentar at han forventer at KrF og Ropstad får til både endringer i paragraf 2c og forbud mot tvillingabort.