Politikk

Regjeringen vil ta minstepensjon fra eldre innvandrere

Et av de større kuttene Regjeringen gjør er å kutte bort minstepensjonen til eldre innvandrere.

Regjeringen foreslår i Statsbudsjettet å ta stønaden fra innvandrere som har kommet til Norge ved familiegjenforening.

  • Petter Winther

Det er ikke så mange kutt i årets statsbudsjett. Ett av de største finner vi i budsjettet til Arbeids— og sosialdepartementet, der Regjeringen foreslår å kutte 40 millioner i støtten til de over 67 år som har bodd i Norge i kort tid.

Ordningen kalles supplerende stønad, og følger i hovedsak de samme nivåene som minstepensjon.

— Vi vil unndra de som har kommet til Norge ved familiegjenforening fra denne stønaden. Vi mener at dagens ordning ikke er rettferdig, sier Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson til Aftenposten.

Har du fått med deg deg det viktigste fra statsbudsjettet? #måvite: Dette må du vite om statsbudsjettet.

Vi spurte Siv Jensen om hvor de har kuttet. Gjett hvor mange kutt hun fant.

500 eldre innvandrere vil miste sine inntekter

De som vil ha familiegjenforening må være i stand til å forsørge sin far/mor. Altså er det barnet som har forsørgelsesansvaret. I dag er det slik at staten overtar dette ansvaret når far/mor er passert 67 år. Det er nemlig slik at personer over 67 år som har bodd i Norge i kort tid, og dermed ikke får pensjon, kan få støtte fra staten som tilsvarer en minstepensjon.

I statsbudsjettet står det at det er rundt 500 mottagere i dag som vil miste denne støtten.

Har du fått med deg denne? Etter to år med Frp i regjering er det nå så godt som slutt på offentlig ansattes lukrative boliglån.

Tar penger fra innvandrerfamilier fordi det er rettferdig

Eriksson ser ingen grunn til at staten skal overta dette forsørgelsesansvaret, og sier at de kutter denne støtten fordi de ikke ønsker å motivere til familiegjenforening ved at forsørgelsesansvaret legges over på skattebetalerne.

- Med dette kuttet så tar dere i praksis penger fra innvandrerfamilier. Det er rundt 500 mottagere som vil miste sin støtte. Er det greit?

— Vi gjør dette fordi dagens ordning ikke er rettferdig, vi forventer at disse familiene er selvforsørget. Så ja, det er riktig at vi tar fra disse familiene.

Hvordan vil du merke endirngene? Aftenposten gir deg svaret: Slik vil budsjettet påvirke lommeboken din.

- Dette forslaget er uverdig

Kirsti Bergstø (SV) i arbeids- og sosialkomiteen reagerer kraftig på Regjeringens forslag.

— Jeg mener at dette forslaget er uverdig. Det er 500 helt ekte mennesker som fratas sin minstepensjon. Regjeringen sender disse 500 personene ut i fattigdom. Det blir resultatet.

Bergstø sier at ordningen har fungert godt, og at den handler om å gi eldre en trygg inntekt og om å spare sosialkontorene for en del arbeid.

— Jeg har en helt annen oppfatning av hva rettferdighet betyr enn det Eriksson har. For meg er rettferdighet at eldre innvandrere skal ha en om ikke høy, så i alle fall trygg inntekt.

  • I denne saken kan du lese om hvem som skal få mer i skatt – og hvem som skal få mindre.

- Regjeringen tar fra dem som har minst

Hun legger til at dersom Eriksson hadde rett i at støtten motiverte til familiegjenforening, så hadde det vært flere mottagere enn det er i dag. Hun sier at resultatet av dette kuttet blir at det er innvandrerfamiliene som vil bli nødt til å forsørge sine eldre.

— Regjeringen peker seg ut noen av dem som får aller minst, og så tar de fra dem den lille inntekten og økonomiske tryggheten de har.

Les også: Her vil Solberg og Jensen gjøre det motsatte av ekspertene

- Dette er smålig

Et av de andre medlemmene i arbeids- og sosialkomiteen, Lise Christoffersen, er enig i Bergstøs kritikk. Hun mener at det er Frp som nå vil ha omkamp om denne ordningen.

— Dette er smålig. Det er snakk om mennesker som har små inntekter fra før.

Den dagen Siv Jensen slikker seg om munnen: Fotografene fulgte både statsbudsjettet og finansministeren gjennom den store dagen. Her er en bildeserie med de beste bildene

Les også

  1. Misnøyens nasjonaldag | Halvor Hegtun

  2. Siv Jensen spår kortvarig nedtur i økonomien

  3. Det er folket som må bære staten | Ola Storeng

  4. Slik vil Siv Jensen kutte skatten din frem til 2018

Les mer om

  1. Politikk