Fabian Stang etter tapet: – Jeg er egentlig lettet

Tidligere Oslo-ordfører Fabian Stang (61) tapte kampvoteringen mot Michael Tetzschner (63) om en sikker plass på Oslo Høyres liste til stortingsvalget i september.

Fabian Stang (t.h.) hilser på Michael Tetzschner rett før nominasjonsmøtet i Høyres Hus i Oslo mandag kveld.

Det ble en politisk thriller da Oslo Høyre mandag kveld avgjorde hvem som skal toppe lokalpartiets liste til stortingsvalget i september.

Tetzschner vant likevel en overbevisende seier til slutt: 158 mot 58 stemmer.

– Jeg er veldig glad for at det blå et så klart resultat, sa Tetzschner.

– Dette er et overveldende tillitsvotum fra Oslo Høyre, som alltid har betydd alt for meg i mitt politiske engasjement. Og så er jeg lettet og ydmyk og takknemlig, sa han.

En smilende Michael Tetzschner etter at tredjeplassen var sikret.

Og Stang – han var lettet over utfallet.

– Dette tar jeg veldig bra, sa han til Aftenposten om nederlaget.

– Det var leit å tape, men jeg skjønte jo etter hvert hvordan det ville gå. Og jeg er egentlig lettet, sa han.

– Det er en stor utfordring og oppgave å stå så høyt på listen som en tredjeplass, sa han.

Han har tidligere sagt til Aftenposten at han ikke er aktuell som eventuell ordførerkandidat i lokalvalget i Oslo om to år.

– Kan det nå likevel være aktuelt?

– Nå er det to år til, og det er lang tid. Men jeg tror ikke det. Jeg tror kanskje Oslo Høyre nå skal ha en kvinnelig ordførerkandidat, sa Stang.

Nordby Lunde slo Vinje

Forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide og stortingsrepresentant Nikolai Astrup, som var nominert øverst, tok de to første plassene. Mens Tetzschner altså tok tredjeplassen.

Stortingsrepresentant Heidi Nordby Lunde danket ut stortingsrepresentant Kristin Vinje i en duell om fjerdeplassen, 117 mot 98 stemmer.

I inneværende periode innehar Vinje fjerdeplassen på Oslo Høyre-listen, mens Nordby Lunde er nummer syv.

Fordi Ine Marie Eriksen Søreide er forsvarsminister i Solberg-regjeringen har også syvendeplassen gitt stortingsplass denne perioden.

Dagens stortingsrepresentanter Mudassar Kapur og Stefan Heggelund var nominert på henholdsvis femte- og sjetteplass og ble valgt med akklamasjon

Fabian Stang var litt nervøs da han entret Oslo Høyre sitt nominasjonsmøte mandag kveld.

Nervøs Stang

Fabian Stang (61) var på forhånd plassert nede på åttendeplass av nominasjonskomiteen. I inneværende stortingsperiode har Oslo Høyre seks stortingsrepresentanter.

En – for anledningen – nervøs Stang sa på nominasjonsmøtet at han ikke hadde bedt noen holde noen valgtale for ham, slik tradisjonen er. Derfor holdt han en kort liten tale – for seg selv – der han ba om støtte fra representantskapet i Oslo Høyre.

Den fikk han altså ikke.

Skikkelig ubehagelig

– Dette har jeg virkelig gledet meg til, i alle fall til dette er over, sa Stang til latter i salen, rett før avstemningen. Så sa han:

– Jeg synes dette er skikkelig ubehagelig.

– Jeg har heller ikke bedt noen holde valgtale for meg. Det var ikke så mange som har meldt seg heller, sa han.

Så ba han likevel om forsamlingens stemmer:

– Det er vanlige mennesker som avgjør om vi skal vinne valget. Stem på meg, fordi jeg kan gjennomføre politikken deres. Og så kan jeg dra noen velgere, som enten er dumme – eller stemmer etter følelsene, sa Stang.

Det siste var en referanse til at det i debatten før avstemningen ble antydet at Stang var en «lett politiker», som angivelig trekker «dumme» velgere eller velgere som avgjør partivalget basert på følelser.

Gratulasjoner mellom motkandidatene etter opptelling av stemmer.

Kun aktuell på tredjeplassen

Før mandagens dramatiske nominasjonsmøte hadde Stang gjort det klart at han kun ville utfordre Michael Tetzschner (63), som var plassert på tredjeplass av nominasjonskomiteen, selv om nominasjonskomiteen foreslo ham som kampkandidat mot Stefan Heggelund på sjetteplass.

Slik ble det også.

Les også

Stang utfordrer Tetzschner om stortingsplass

Stang gjorde det best i uravstemningen

Både Stang og Tetzschner står sterkt i Oslo Høyre. Men Tetzschner står sterkest i representantskapet i Oslo Høyre, som har det siste ordet i nominasjonen.

Stang var en populær ordfører i Oslo fra 2007 til 2015, og markerte seg sterkt med sine taler i forbindelse med 22. juli-terroren i 2011. Han var den politikeren som fikk desidert flest personstemmer i lokalvalget i Oslo i 2015.

Han er i dag statssekretær for innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp).

Tetzschner var leder i Oslo Høyre fra 2006 til 2012, og har vært stortingsrepresentant siden 2009. Han har markert seg som en verdikonservativ politiker, spesielt opptatt av personvern og menneskerettigheter. Tetzschner var for eksempel én av to stortingsrepresentanter i Høyre som trosset «partipisken» og stemte imot Høyre-ledelsens linje i saken om datalagringsdirektivet i forrige periode.

Tetzschner har også tidligere vært byrådsleder i Oslo, fra 1989 til 1991.

Michael Tetzschner (t.h.) rett før avstemningen.

Men Stang nådde altså ikke opp da nominasjonskomiteen i Oslo Høyre foretok sitt valg. Og det til tross for at han i uravstemningen, der alle betalende Høyre-medlemmer i Oslo kan stemme, endte på en solid tredjeplass, foran Tetzschner.

Noen få talere tok til orde for at uravstemningen burde følges – og at den ikke bare skulle være rådgivende, slik reglene tilsier.

– Det er beklagelig at uravstemningen er tillagt så liten vekt, sa Børre Rognlien, tidligere idrettspresident og lokalpolitiker i Oslo.

– Hvis den skal tillegges så liten vekt, så kan vi spare de pengene den koster å gjennomføre. Det er klokt å lytte til medlemmene hvis vi skal vinne valget, sa Rognlien, til beskjeden applaus.

Ikke første gang

Dette er ikke første gang Stang lanserer seg selv, etter at partiets organer har pekt på andre enn ham.

I 2007 mente nominasjonskomiteen i Oslo Høyre at det var på tide at Høyre stilte med en kvinnelig ordførerkandidat i hovedstaden og gikk inn for Annelise Høegh.

Her har Fabian Stang akkurat vunnet dragkampen om å være Oslo Høyres ordførerkandidat i 2007, foran Annelies Høegh (t.v.).

Fabian Stang lanserte da seg selv som partiets ordførerkandidat – og seiret på nominasjonsmøtet. Han satt som ordfører i åtte år (2007–2015).

Vinje trakk seg

Kristin Vinje valgte mandag kveld å trekke seg fra syvendeplassen som nominasjonskomiteen hadde plassert henne, etter at hun tapte kampvoteringen om fjerdeplassen mot Nordby Lunde.

Det betyr at den tidligere finansbyråden i Oslo gir seg etter én periode på Stortinget (2013–2017).

Da Vinje trakk seg – som Stang også gjorde, fra åttendeplassen som nominasjonskomiteen hadde tildelt ham – besluttet nominasjonsmøtet at kandidatene fra niendeplass og nedover skulle rykke opp to plasser.

Dermed fikk Mathilde Tybring-Gjedde og partiveteran Astrid Nøklebye Heiberg plass nummer syv og åtte på Oslo Høyres stortingsliste for 2017–2021.