Erna Solberg legger regjeringspuslespill. Noen bytter departement, noen nye er på vei inn, og noen går av.

Saken vil bli oppdatert

Syv Frp-statsråder går ut av regjeringen og skal erstattes med nye ansikter fra Høyre, Venstre og KrF.

Torsdag kveld så Solbergs kabal ut til å gå opp med elleve Høyre-statsråder pluss statsministeren og fire fra hvert av de to sentrumspartiene: KrF og Venstre.

I så fall blir det to mindre enn i dag. At dette tallet er korrekt, har vi imidlertid ikke fått bekreftet.

Regjeringskabalen slik den fremstår nå:

Abid Raja inn i regjering

I likhet med KrF får Venstre fire statsråder i den nye regjeringen. Det har vært knyttet stor spenning til om Abid Raja skulle inn i regjering, eller om han skulle fortsette på Stortinget. Torsdag ble det klart at Raja blir kulturminister. TV2 meldte nyheten først, og Aftenposten får nå opplysningene bekreftet.

Raja er en kandidat til å gå inn i ledelsen i Venstre i vår. Det er også Sveinung Rotevatn. Det var dermed ventet at begge – eller ingen – måtte inn i regjering for å sikre en balanse.

Venstres statsrådsliste ser slik ut, får Aftenposten bekreftet:

  • Sveinung Rotevatn blir klima- og miljøminister. Ola Elvestuen mister dermed denne statsrådtaburetten og går tilbake til Stortinget.
  • Abid Raja blir kultur- og likestillingsminister, en post han overtar etter sin egen partileder. Torsdag kveld var han innom kulturdepartementet i Oslo sentrum, får Aftenposten bekreftet.
  • Trine Skei Grande blir kunnskaps- og integreringsminister, en post som lenge har stått høyt på hennes ønskeliste.
  • Iselin Nybø blir næringsminister.

Bekreftet: Hareide til samferdsel – tre KrF-statsråder fortsetter

Aftenposten meldte tidligere i dag at tidligere KrF-leder Knut Arild Hareide ligger an til å bli samferdselsminister etter Jon Georg Dale (Frp).

Hareide, som er fra Hordaland, skal ha gitt tydelig uttrykk for at han ikke ville inn i regjeringen hvis det gikk på bekostning av Dag Inge Ulstein, som også er fra Hordaland. Nå får begge plass rundt kongens bord.

Dermed er dette KrFs statsråder, får Aftenposten bekreftet:

  • Knut Arild Hareide blir samferdselsminister
  • Dag Ulstein fortsetter som bistandsminister
  • Olaug Bollestad fortsetter som landbruks- og matminister
  • Kjell Ingolf Ropstad fortsetter som barne- familieminister.
Tidligere KrF-leder Knut Arild Hareide ligger an til å tre inn i regjeringen.

Bru på vei inn – Hauglie ut

Høyres Tina Bru (H), som er aktuell som en mulig ny nestleder i Høyre, blir ny olje- og energiminister. Dagens Næringsliv omtalte dette først.

Flere medier melder også om at Anniken Hauglie, er på vei ut av regjeringen. VG og NRK meldte dette torsdag ettermiddag.

Hauglie har vært arbeids- og sosialminister siden desember 2015 og har styrt departementet som har hatt det øverste ansvaret for Nav. Hun har fått mistillitsforslag mot seg av Rødt og SV på grunn av trygdeskandalen.

Statsrådsbytte for Røe-Isaksen og Mæland

Aftenposten får bekreftet at Torbjørn Røe Isaksen går av som næringsminister og kilder bekrefter at han overtar arbeids- og sosialministerjobben etter Anniken Hauglie.

Aftenposten får også bekreftet at Monica Mæland skifter beite og går til justis- og innvandringsdepartementet.

Nikolai Astrup, som er digitaliseringsminister i samme departement, overtar styringen av hele departementet.

Høie tar tilbake ansvar for de eldre

Stavanger Aftenblad opplyser at helse- og omsorgsminister Bent Høie får tilbake ansvaret for eldre og folkehelse, et ansvar Frp har hatt de siste årene.

DN meldte først at Jan Tore Sanner ligger an til å bli finansminister. Ifølge TV2 får Geir Inge Sivertsen, fylkesleder for Høyre i Troms og Finnmark, jobben som fiskeriminister.

Det er også duket for comeback for Linda Hofstad Helleland, som tidligere har vært både kulturminister og barne- og likestillingsminister i Solbergs regjering.

Aftenposten får bekreftet at hun blir distrikt og digitaliseringsminister. Adresseavisen meldte dette først.

Dagbladet melder at Henrik Asheim (H) blir statsråd for forskning og høyere utdanning. Det får også Aftenposten bekreftet.

Aftenposten får også bekreftet at Ine M. Eriksen Søreide (H) fortsetter som utenriksminister og at Frank Bakke-Jensen (H) fortsetter som forsvarsministertenriksminister