Politikk

Disse skal granske trygdeskandalen

Fredag utnevnte regjeringen utvalget som skal granske trygdeskandalen. Det ledes av professor Finn Arnesen.

Professor Finn Arnesen har svært bred erfaring.
 • Christian Sørgjerd
  Christian Sørgjerd
  Journalist

I sin redegjørelse til Stortinget tirsdag varslet arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) at regjeringen raskt ville utnevne et uavhengig granskningsutvalg. Det skjedde i statsråd fredag.

Utvalget skal granske rettsskandalen der et stort antall mennesker er blitt uskyldig dømt eller urettmessig er blitt avkrevd penger på grunn av en feilaktig tolkning av lovverket i både NAV, påtalemyndigheten og rettsvesenet.

Det skal ledes av Finn Arnesen, professor i Europa-rett ved Universitetet i Oslo. Han har i mange år arbeidet med problemstillinger knyttet til skjæringsfeltet mellom norsk rett og EØS-rett.

Han får seks andre med seg i utvalget:

Karin Fløistad (advokat), Jens Skoghøy (professor), Hanne Jendal (byråkrat), Kristin Midthjell (advokat), Per Sanderud (byråkrat) og Barbro Wærnes (kommunalt brukerombud).

Dette er granskerne (f.v.): Jens Skoghøy, Karin Fløistad, Hanne Jendal, Kristin Midthjell og Per Sanderud. Den siste av dem, Barbro Wærnes, er ikke avbildet her.

Fredag utnevnte regjeringen dessuten en såkalt setteriksadvokat for trygdeskandalen, siden riksadvokat Jørn Sigurd Maurud er inhabil.

Les også

«Nav kan altså tape i retten, men fortsette som før», skriver kommentator Andreas Slettholm

Dette er mandatet

Statsråd Hauglie har bedt granskningsutvalget «snu hver stein».

Utvalget har fått et svært fritt mandat. De skal gjøre en fullstendig gjennomgang av alle relevante sider av skandalen.

De skal gå gjennom hva som skjedde i forkant av 1. juni 2012 da EUs trygdeforordningen ble innlemmet i norsk lov, og de skal vurdere det som skjedde siden. De skal gjennomgå håndteringen til Nav, Trygderetten, departementet, påtalemyndighet og domstoler.

De skal ikke gjennomgå Navs praksis før 2012, men de skal vurdere som en slik gjennomgang er nødvendig.

Flere eksperter har den siste uken stilt spørsmål ved om feilen kan gå helt tilbake til da Norge ble tilsluttet EØS-avtalen i 1994.

Utvalget skal legge frem en utredning innen 1. juni 2020.

Les også

Han har ikke fått penger fra Nav siden februar. Myndighetene vet ikke hvor mange som er i samme situasjon.

Opposisjonen kritiske til fremgangsmåten

I Stortinget har venstresiden vært svært kritiske til at den borgerlige regjeringen selv har tatt når regien og satt ned et utvalg, siden regjeringens håndtering av saken er blant det som må granskes.

– Aps forslag var at granskningsutvalget burde bli satt ned av Stortinget. Siden alle tre statsmakter har sviktet, ville en slik løsning hatt mest legitimitet, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til NTB.

SV-leder Audun Lysbakken kaller fremgangsmåten «overraskende uklok». Men når utvalget først er blitt satt ned slik det er satt ned, er alle opptatt av at det må få arbeidsro.

– Til tross for den dårlige prosessen, har vi tro på at dette utvalget kan gjøre en viktig jobb, og vi ser frem til deres konklusjoner og råd, sier Lysbakken til NTB.

Les også

 1. Flere feilaktige Nav-dommer enn først varslet

 2. Professor Henry John Mæland blir riksadvokat for trygdeskandalen

Les mer om

 1. Trygdeskandalen
 2. EØS
 3. Trygdeskandalen
 4. Nav