Politikk

Ap-ledelsen er sikker på oljeseier

Tellinger av delegater som Ap-ledelsen sitter på, skal vise at det er flertall på landsmøtet for å si ja til konsekvensutredning. Men et endelig ja til oljeboring kan bli utsatt i to år.

Ap-ledelsen har lagt all tyngde inn på ja til konsekvensutredning av oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Fra venstre statsminister Jens Stoltenberg, nestleder Helga Pedersen og partisekretær Raymond Johansen.
 • Gunnar Kagge
  Journalist

På bakrommene i Folkets Hus jobbes det nå for et oljekompromiss som kan føre til at færre sier nei til konsekvensutredning under avstemningen søndag.

— Hadde det vært en avstemning om to minutter, ville vi ha vunnet. Men det ville blitt et stort mindretall, og det vil ikke være heldig, sier en sentralt plassert Ap-kilde på ja-siden til Aftenposten.

I går åpnet Arbeiderpartiet sitt landsmøte, der ja eller nei til oljeboring i nord er et av de store stridstemaene.

Ja-flertall i salen

Forrige uke gikk AUF høyt på banen og sa de trodde et nei i striden om olje i nord var innen rekkevidde. Tellinger fra ungdomsorganisasjonen viste omtrent dødt løp blant de 300 delegatene.

Men ifølge flere sentrale Ap-kilder Aftenposten har snakket med, er bildet på landsmøtets åpningsdag at partiledelsen mener å være sikre på at det er et ja-flertall i salen. Mindretallet er imidlertid fortsatt stort.

Les også

Bøhler må ut, Libe Rieber-Mohn inn

Nestlederens jobb

Redaksjonskomiteen, som ledes av nestleder Helga Pedersen, har derfor fått i oppgave å sy sammen en tekst som kan samle flere av landsmøtedelegatene. Etter det Aftenposten kjenner til er dette blant kompromissforslagene som er spilt inn:

 • At man sier ja til konsekvensutredning, men at et nytt landsmøte må behandle spørsmålet om ja eller nei til åpning.
 • At man ikke skal ha petroleumsvirksomhet i Lofoten og Vesterålen de neste fire årene.
 • At visse områder, som for eksempel Nordland 6, holdes uten om konsekvensutredningen.

Utsettes til 2015

Etter det Aftenposten forstår, er det trolig at landsmøtet velger å gå for den første modellen, der Aps endelige olje-ja utsettes til landsmøtet i 2015. Både oljetilhengere og oljemotstandere mener dette er et sannsynlig utfall. Forslaget fikk også støtte under landsmøtedebatten i går ettermiddag.

— Ta det gradvis, konsekvensutredning nå, vedtak om boring senere, sa stortingskandidat Christian Tynning Bjørnø fra talerstolen.

Les også

Har lagt kampsakene på is

— Til de som tviler, vil jeg si at uten kunnskap kan man hverken si ja eller nei, sa Siv Dagny Larssen Aasvik fra Nordland:

En slik todelt prosess kan vippe flere tvilere over til et ja til konsekvensutredning. Samtidig gir det motstanderne bedre til å mobilisere for et nei på landsmøtet om to år. Men om denne løsningen i seg selv er nok for AUF og andre klare motstandere av olje i nord, er usikkert. Både ja-siden og nei-siden tror det ligger an til at det uansett blir en avstemning der de som sier nei får markert sin motstand.

Selv om ledelsen opplever at flertallet er inne, viser historien at Aps landsmøter er uforutsigbare: For to år siden overrumplet landsmøtet partiledelsen ved å kreve veto mot EUs postdirektiv.

Klart LO-råd

LO-leder Roar Flåthen gir landsmøtet et klart råd om å si ja til konsekvensutredning av oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

— Vi har kommet så langt i kunnskapsinnhentingen at jeg ikke forstår hvorfor vi skal vente med konsekvensutredningen. Jeg forstår at noen allerede har bestemt seg for at de ikke vil ha utbygging og derfor ikke vil utrede. Men da har man brutt med det som er norsk petroleumspolitikk. Man lukker døren for store deler av kysten og forskjellsbehandler dem, sier Flåthen til Aftenposten.

Les også

 1. Stoltenberg ville se mer på publikum - leide inn «Obama-utstyr»

 2. Ap-politiker: Regjeringen har ikke gjort nok for psykisk syke

 3. Krever strengere våpenlov

 4. Ap-ledelsen kan gå på smertelige tap

 5. - Vi står foran et historisk retningsvalg

 6. Hever sikkerheten rundt landsmøtet

Norsk politikk

Nyhetsbrev En gang i uken gir vår politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim deg sitt perspektiv på det viktigste som har skjedd i maktens korridorer.

Les mer om

 1. Politikk