Politikk

Talte for revolusjon - <br/>kom inn på fintelling

RV-politikeren Dag Gladman Sørheim (22) argumenterte for sosialistisk revolusjon i Bærum i videosnutten sin. Nå er han inne i kommunestyret etter fintelling.

Dag Gladmann Sørheim (RV) danket ut KrFs kandidat på oppløpssiden.
  • Heidi Ertzeid

Se videoen

I likhet med 475 andre ordførerkandidater rundt om i Norges land, la RV-politkeren Dag Gladmann Sørheim (22) ut en videosnutt på Aftenposten.no i forkant av valgkampen. — Jeg vil arbeide for en fremtidig sosialistisk revolusjon, sa Sørheim i

, og fikk dermed masse oppmerksomhet i Høyre-bastionen Bærum.— Mange tok kontakt, og lurte på hva jeg la i det. Mange trodde jeg mente en væpnet revolusjon, med det ligger ikke noe blodig i dette. Ved å forklare hva jeg mente, var det kanskje flere som satte seg mer inn i RVs politikk, sier han til Aftenposten.no.

Danket ut KrF-kandidat

Nå viser det seg at budskapet hans må ha nådd frem til velgerne. Den unge RV-politikeren danket nemlig ut KrFs toppkandidat Yngve Haugstvedt etter den siste fintellingen av stemmene i Bærum.- Det kan godt hende at all oppmerksomheten rundt videoen min førte til at velgerne husket navnet mitt når de stemte, sier 22-åringen. Se hva de andre ordførerkandidatene i Bærum lovte her.

Veldig overrasket

Det er fire år siden sist RV var inne i kommunestyret i Bærum, og Sørheim hadde overhodet ikke trodd at han skulle få en plass.KrF lå først inne med to kommunestyrerepresentanter, og RV med ingen.- Jeg var 100 prosent sikker på at jeg ikke kom til å bli valgt inn og fortalte til alle at det ikke ble noe av. Jeg ble derfor veldig overrasket, da de ringte fra formannskapskontoret og sa at jeg var kommet inn likevel etter en fintelling.KrF fikk dermed bare én kommunestyrerepresentant. Den opprinnelige førstekandidaten til partiet, som for øvrig ikke hadde sendt inn videosnutt til Aftenposten.no, måtte se seg slått på målstreken.- Jeg er veldig skuffet over at vi ikke klarte å få to mandater. Dette er uhyre bittert - særlig når det var så få stemmer det sto om, sier Yngve Haugstvedt til Budstikka.no.

Velferdskommune, ikke aksjeselskap

- Hva mener du med en sosialistisk revolusjon? - Det jeg mener, er at vi trenger en enorm omveltning i samfunnet som folk må stå sammen om og ville ha. Vi må endre spillereglene i kapitalismen. Vi kan ikke ha et demokrati basert på profittjag. Jeg vil ha en velferdskommune, ikke et aksjeselskap. - Hvilke andre saker vil du jobbe for? - De to viktigste sakene for meg er å kutte CO2-utslippene i kommunen og bedre forholdene for de såkalte utviklingshemmede, sier RV-politikeren.

Håper på gjennomslag

Selv om Sørheim blir en ensom svale i et Høyre-dominert kommunestyre i Bærum, tror han han at han skal få gjennomslag for noen av kampsakene sine.- Forhåpentligvis blir jeg lagt merke til fordi jeg er ung og har friske meninger, sier 22-åringen, som gleder seg til å sette i gang. Se hva ordførerkandidatene lovte her.

    Les mer om

    1. Politikk