Politikk

Splittet Ap reddet Innlandet mot Sps vilje

Innlandet fylkesting vedtok onsdag ettermiddag å beholde det kontroversielle fylket. – Historisk skandale, sa Sps Torleik Svelle.

– Historisk skandale, sier Sps Torleik Svelle om vedtaket om å beholde Innland fylke.
 • Thomas Spence
 • Solveig Ruud
  Journalist

– Dagen i dag vil bli husket som den dagen et fylkesting overkjørte et flertall i folkeavstemning. Dagen i dag kommer til å gå inn i historiebøkene som en historisk skandale.

Det uttalte Sps fylkestingsrepresentant Torleik Svelle da flertallet i Innlandet fylkesting gikk inn for å bevare det sammenslåtte fylket.

Et splittet Ap ble til slutt tungen på vektskålen.

Svelle, som, som også er leder av Senterungdommen, tok et knallhardt oppgjør med tilhengerne av det han kalte «høyresidens reform».

Ap ønsket ikke å «gå bakover»

På møtet på Lillehammer var regjeringspartner Ap blant dem som nå vil beholde det nye storfylket.

– Ap er og vil alltid være et styringsparti, sa Anne-Marte Kolbjørnshus. Hun var stolt over vedtaket, men kalte prosessen en «himmelsk lapskaus».

En annen Ap-politiker, Kjerstin Gustavsen, mente fremtiden var lys for Innlandet.

– Vi har eventyrlige muligheter. Vi skal ikke gå bakover når resten av samfunnet går fremover, sa hun.

Splittet folk, splittet Ap og delt fylkesting

Det var Sp – mot et overveldende flertall av bl.a. Aps fylkestingsrepresentanter - som i utgangspunktet foreslo en folkeavstemning om oppsplitting av Innlandet.

De to fylkene ble slått sammen mot sin vilje fra januar 2020. Burde de da gå hver til sitt når Ap-Sp-regjeringen regjeringen åpnet for det?

Folkeavstemningen splittet innbyggerne omtrent på midten: Et knapt flertall ville ha tilbake fylkene Hedmark og Oppland.

Aps representantskap var like splittet da partiet tirsdag kveld behandlet saken. Med to stemmers overvekt gikk flertallet inn for å beholde storfylket og gå imot resultatet i folkeavstemningen.

Aps fylkestingsgruppe bidro deretter til at fylkestinget onsdag – med 34 mot 23 stemmer – sa ja til å beholde det nye fylket.

Slik stemte partiene:

 • For dagens fylke: Ap, Høyre, Venstre, KrF, MDG og to av tre Frp-representanter
 • For oppsplitting: Sp, SV, Rødt og Pensjonistpartiet og én fra Frp.
Omstridte Innlandet fylke består etter turbulent prosess.

– Særdeles vanskelig sak

Aps gruppeleder Mona Cicilie Stormoen sa at det «har vært en særdeles vanskelig og krevende sak for oss alle».

– Vi kan ikke bare lytte til råd vi liker best. Det er delte meninger i vårt parti om hvordan rådene skal tolkes. Nå er tiden for å bygge Innlandet, sa hun.

Sps gruppeleder Aud Gunnhild Hove svarte at hun «var forberedt på det meste, men ikke at en folkeavstemning med en oppslutning på 46,7 prosent skulle legges bort som verdiløs».

– Frykter utmeldinger

Ap har hatt en vond intern prosess før partiet landet der det gjorde tirsdag kveld. På representantskapsmøtet kom det også frem at noen var blitt politianmeldt etter innlegg i sosiale medier. Ord som «sjikane» ble flere ganger brukt om den interne debatten.

Leder i Øyer Ap, Roar Holten, spådde tirsdag at partiet «vil bli straffet hardt» om partiet ikke støttet folkeavstemningen. Onsdag utdyper han hva han mente.

– Jeg har fått signaler om utmeldelser. Vi jobber for å unngå det, men det er en absolutt en bekymring, sier han.

Han frykter også at Ap-velgere vil gå til andre partier.

– Klart det er en bekymring, men jeg kan ikke si at det vil skje. Jeg håper vi kan samle troppene og fremstå som et godt alternativ for alle velgere ved kommende valg, sier han.

– Er det en tung dag?

– Ja, klart. Det var en intens debatt både i går og dagene før. Det er litt dagen derpå. Flertallet har talt. En skuffelse er det jo, sier han.

Splittet gruppe på Tinget

Aps stortingsrepresentanter fra Innlandet har vært splittet i saken. Kulturminister Anette Trettebergstuen tilhørte flertallet på representantskapsmøtet, som ville beholde Innlandet. Rigmor Aasrud oppfordret derimot sine egne til å følge flertallet i folkeavstemningen. Det samme gjorde Nils Kristen Sandtrøen. Han uttalte i debatten at hvis man ikke fulgte folkeavstemningen, ville den bli «den største og mest omfattende som er gjort i Norge uten å bli tatt til følge».

Han velger ikke å svare på et direkte spørsmål om han tror vedtaket har skadet Ap lokalt. Men i en SMS skriver han bl. at det vil kreve «ekstra hard innsats av oss for å skape entusiasme og få med oss folk på listene i alle våre kommuner i det nært forestående kommunevalget».

Han håper på større desentralisering av arbeidsplasser i Innlandet og økt tempo i gjennomføring av regjeringsplattformen.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  SPORT
  Publisert:

  Den 49 år gamle rapperen er like godt trent som en fotballproff. Testresultatene er knapt til å tro.

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5