Politikk

MDG vil forby sugerør, plastbestikk, q-tips og kulepenner

FORNEBU (Aftenposten): MDG vil forby bruk av engangsplast som sugerør, bestikk, kopper og poser fra 2020. Også bruk av gummigranulat på kunstgressbaner skal stoppes.

– I dag tvinges forbrukere til å ta med seg store mengder med plast hjem hver gang de kjøper noe. Dette må det bli en slutt på, sier forslagsstiller og stortingsvara Per Espen Stoknes (t.v.). Ved siden av sitter Rasmus Hansson (MDG) og Hulda Holtvedt, leder i Oslo Grønn Ungdom.
 • Stine Barstad
  Journalist
 • Robert Gjerde
  Journalist

– Jeg er veldig fornøyd med at MDG med dette tar ledelsen i kampen mot plast. Alle politikere snakker om plastproblemet. Vi viser at vi er partiet som krever at de også følger opp i praksis, sier forslagsstiller og stortingsrepresentant for MDG, Per Espen Stoknes.

Han er glad partiet lørdag enstemmig gikk inn for å forby bruk av miljøskadelig engangsplast allerede fra 2020.

 • Foredraget til klimapsykologen er sett av over 1 million på nett. Nå får han deler av skylden for bråket i MDG

Ikke bæreposer

Forbudet skal gjelde engangsartikler som sugerør, plastbestikk, plastkopper, q-tips, kulepenner, ulike former for plastemballasje og små plastposer.

Bæreposer i plast brukes i Norge ofte flere ganger og går inn i avfallssystemet, så disse skal ikke forbys i første omgang.

Storbritannia og Frankrike har allerede vedtatt lignende forbud.

Forbudet skal også gjelde såkalt bioplast og nedbrytbar plast. Komposterbar plast, altså plast som kan brytes ned i naturen, rammes ikke av forbudet.

Tidligere i vår fikk MDG et enstemmig storting med på å utrede et nasjonalt forbud mot salg av heliumballonger. Allerede har flere byer forbudt salg av de populære ballongene på nasjonaldagen.

Slutt på gummigranulat i fotballstrømpene

Partiet vil også fase ut bruk av gummigranulater på kunstgressbaner allerede fra 2020. Det vil innebære at nye kunstgressbaner ikke kan bruke gummigranulat, og at baner som allerede bruker dette, ikke kan etterfylles.

For å lette overgangen vil partiet etablere et investeringstilskudd for kommuner som vil erstatte gummigranulat med miljøvennlige materialer.

I Bærum bygges nye kunstgressbaner allerede uten gummigranulat, og enkelte idrettslag har allerede begynt å ta i bruk sand som erstatning. Under landsmøtet til MDG presenteres også et annet alternativ til de små gummikulene: Sukkerroer.

Én milliard til plastrydding

MDG kommer i sin uttalelse om plast også med en rekke andre forslag:

 • sette av 1 milliard kroner i året til å rydde opp etter plastforurensing i utviklingsland. Den første milliarden skal komme allerede i revidert budsjett for 2018 som Stortinget skal behandle i juni.
 • Øke støtten til frivillige aktører som vil gjøre en innsats for opprydding av maritimt søppel.
 • Utvide ordningen med “Fishing for litter” til minst én havn i hvert fylke og gjøre ordningen til en belønningsordning der fiskere og dykkere kan få betalt for å levere inn avfall.

Byttet ikke navn, velger ny leder

Et forslag om å endre partinavnet fra Miljøpartiet de Grønne til bare De Grønne, ble klart avvist lørdag formiddag. Forslagsstillerne mente Miljøpartiet de Grønne er et «krøkkete, langt akademiker-navn».

Rasmus Hansson var blant dem som snakket mot navneendringen.

– Det hjalp ikke Statoil å skifte navn til Equinor, og det hjelper heller ikke oss å bytte navn til De Grønne. Å gå inn i valgkampen med å sende et signal om at vi skal slutte å være Miljøpartiet, tror jeg er dumt, sa Hansson.

Partiet velger lørdag ettermiddag en ny mannlig nasjonal talsperson som skal overta etter Rasmus Hansson. Her er tidligere leder for Framtiden i våre hender, Arild Hermstad, favoritt. Han utfordres av Farid Shariati fra Finnmark.

Les mer om

 1. Miljøpartiet De Grønne (MDG)
 2. Plastavfall