«Vi går altså ikke inn for bilfritt sentrum på bygda. Det vil jo innebære å legge ned bygda.»
Arild Hermstad, fersk MDG-topp, forsikrer velgerne at partiet har en helt annen bil-politikk for grisgrendte strøk enn i byene.
– Se på Oslo. Slik blir det over hele landet hvis Arbeiderpartiet kommer tilbake i regjering, sa Siv Jensen på Frps landsmøte i april.
Frp-lederen peker på MDGs politikk i Oslo når hun vil vise i klartekst for velgerne hva en rødgrønn regjering kan føre til.
Målsettingen om bilfri by og fjerning av parkeringsplasser i Oslo provoserer mange. MDGs miljøbyråd Lan Marie Nguyen Berg er blitt skyteskive for mye av kritikken og har vært utsatt for grov netthets og alvorlige trusler.
– Men vi går altså ikke inn for bilfritt sentrum på bygda. Det vil jo innebære å legge ned bygda, sier Arild Hermstad, nyvalgt talsperson for MDG.
– Helt greit med diesel
– I distriktene velger folk fortsatt dieselbil med lang rekkevidde og hengerfeste. Forstår du det?
– Jeg tror mange med fordel kan vurdere elbil også på bygda. Men vi innser at en del fortsatt vil velge diesel, og det er helt greit. Utviklingen går nå så fort at om 7–8 år kan du kjøpe en elbil med lang rekkevidde som ikke koster skjorta, sier Hermstad.
Han sier bilen er ryggraden i mange lokalsamfunn og vil «fortsette å være det veldig lenge».
– Derfor må vi legge mye bedre til rette for elektrifisering og bygge ut ladestasjoner i distriktet. Som minimum må vi bygge 1000 ladestasjoner i året – over hele landet, sier Hermstad.
– Modig å velge Oslo som utstillingsvindu
Hermstad vedgår at partiet har utfordringer foran lokalvalget neste år fordi partiets «utstillingsvindu» i Oslo, der partiet MDG sitter i byråd sammen med Ap og SV, blir brukt som skremmebilde av politiske motstandere.
– Ja, og det er et modig valg av oss å velge Oslo som utstillingsvindu når andre partier har som strategi å stemple vår politikk i Oslo som urealistisk. Men vi tror høyresiden kommer til å slite med å vinne valg på sin «reverseringspolitikk» fordi bilfrie gater og bedre sykkelveier er populært blant folk i Oslo, sier Hermstad.
Samtidig viser målinger at MDG stort sett holder stillingen i hovedstaden. På de fleste målinger ligger partiet like under valgresultatet i 2015 på 8,1 prosent. På landsbasis har MDG på målingene det siste året ligget et godt stykke under valgresultatet på 3,2 prosent, men i juni viser snittet 3,2 så langt.
Nytt syn på MDG
Hermstad mener likevel at synet på MDG er i ferd med å endre seg blant folk flest.
– Vi ser også at våre politikere i distriktene er stolte over det vi får til i Oslo og at de ser overføringsverdier når det gjelder for eksempel sykkelveier og bilfrie gater. I Alta har de, tro det eller ei, en ambisiøs sykkelpolitikk. De som kjører mest bil i Norge, bor i Akershus.
- Så du denne? Hermstad mener MDG må samarbeide mot venstre
– Utover det tror jeg at folk etter hvert skjønner at vi ikke skal eksportere Oslo-politikken til hele landet.
Flomsikring fremfor E39
– Hvorfor skal folk i distriktene stemme på MDG?
– Fordi vi sier nei rovdrift på miljø og mennesker. Vi vil ta et oppgjør med ideen om stadig å produsere mer for å kjøpe mer og for å kaste mer.
Han sier distriktspolitikken til de andre partiene er uansvarlig fordi de «ikke tar på alvor at livsgrunnlaget er truet».
– Det blir ikke mye fisk i havet hvis det er fullt av plast. Det blir ikke mye avlinger hvis det blir mer tørke og flom. Vi har en strategi for å møte dette.
– Og vi har en samferdselspolitikk som ikke innebærer gigantbeløp til fergefri E39 som bare handler om at det skal gå litt raskere mellom Stavanger og Bergen. De som bor i Hardanger sitter fortsatt med hjertet i halsen hver gang de skal til byen på grunn av skredfare, sier han.
Han sier MDG vil bruke mer på flomsikring av vei og ruste opp fylkesveiene.
I kommunevalget i 2015 fikk MDG en oppslutning på 4,2 prosent.
– Vi skal sette oss et konkret mål til høsten, men et minstemål er å gjenta resultatene fra 2015. Nå gleder jeg meg til å reise landet rundt for å bygge partiet videre, sier Hermstad.