Politikk

Regjeringsplattform presenteres trolig søndag eller mandag

JELØY (Aftenposten): Alt tyder nå på at Høyre, Venstre og Frp vil presentere en regjeringsplattform for sine partiorganer på søndag.

De tre partiene er fortsatt i sluttspurten, men er i rute til å bli enige i helgen.
  • Stine Barstad
    Journalist
  • Solveig Ruud
    Journalist

– Vi er fortsatt i sluttspurten, sier en sentralt plassert kilde i Høyre til Aftenposten fredag formiddag.

De tre partiene som har sittet sammen på Hotel Jeløy Radio siden tirsdag i forrige uke, nærmer seg mål.

Ifølge en sentralt plassert kilde er det relativt god fremdrift, men i 10-tiden fredag formiddag gjensto det fortsatt krevende punkter.

Landsstyrene i Frp og Venstre og sentralstyret i Høyre samles søndag for å ta stilling til innholdet i en ny regjeringsplattform. Det samme gjør stortingsgruppene. Det er litt ulik praksis i partiene om hvilket organ som formelt skal godkjenne dokumentet.

Må godkjennes

Hvis plattformen går gjennom disse organene uten endringer og møtene ikke trekker ut i tid, vil en regjeringsplattform kunne presenteres søndag. Det skjer trolig på Jeløy.

I Venstre er landsstyret splittet om regjeringsspørsmålet, og i Frp er det svært mange som er kritiske til å gi mye til Venstre. Ikke alle i Frp anser det som noen fordel å få Venstre inn i Regjeringen så lenge den likevel må forhandle med KrF i Stortinget.

Når partienes organer nå er innkalt til møter, betyr det at tidsplanen de har lagt, ser ut til å holde. Som Aftenposten tidligere har skrevet, har partiorganene fått beskjed om å være i beredskap for å kunne stille på kort varsel denne helgen.

Fredag foretok politiet befaring i ulike lokaler på hotell i nærheten av regjeringsforhandlingene for å sikkerhetssjekke dem i forkant av møter.

  • Mot enighet på Jeløy: Her er ministerpostene Venstre ønsker seg
  • Frp og Venstre er motpoler i mange saker: På disse ni områdene sliter de mest med å bli enige

Endringer i Regjeringen kommer senere

Det er tidligere varslet at den mest sannsynlige datoen for endringer i Regjeringen er fredag 19. januar. Det kan også skje på et annet tidspunkt.

Det ble fredag bestemt at tidligere statsminister Odvar Nordli skal bisettes denne dagen. Han skal begraves på statens bekostning, og statsminister Erna Solberg skal delta i bisettelsen. Dermed blir det neppe endringer i Regjeringen denne dagen.

En rekke politikere og rådgivere fra de tre partiene har vært involvert i forhandlingene på Jeløy. Langt færre vil bli involvert når Erna Solberg, Trine Skei Grande og Siv Jensen skal avgjøre hvem som skal få hvilke plasser rundt kongens bord.

Norsk politikk

Nyhetsbrev En gang i uka gir vår politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim deg sitt perspektiv på det viktigste som har skjedd i maktens korridorer.