Politikk

Støre om Giske: – Han har ikke mye å gå på

– Denne saken er ikke over, sa partileder Jonas Gahr Støre i Stortingets vandrehall. Foto: Morten Uglum / Aftenposten

Det sa partileder Jonas Gahr Støre (Ap) om sin nestleder Trond Giske da han møtte pressen fredag morgen.

  • Hanne Mellingsæter
    Journalist
  • Alf Ole Ask
    Journalist

Ap-leder Jonas Gahr Støre møtte et samlet pressekorps i vandrehallen i Stortinget i formiddag. Han gjentok flere ganger at det er en svært sterk reaksjon når han som partileder offentlig går ut og mener nestleder Giske har opptrådt kritikkverdig.

– Varslene er alvorlige, og jeg har kommet med en veldig tydelig kritikk av nestlederen, sa han.

Samtidig ville han ikke spekulere på sannsynligheten for at Giske må gå. På direkte spørsmål om noen i partiet hadde krevd Giskes avgang, svarte han slik:

– Jeg har ikke hørt noen i partiet kreve Giskes avgang. Jeg har lyttet grundig og brukt mye tid på dette. Men han har ikke mye å gå på.

Støre sa også at på den telefonkonferansen Ap-ledelsen hadde med sentralstyret og fylkeslederne torsdag kveld, var det ingen som hadde krevd Giskes avgang.

  • Politisk redaktør Trine Eilertsen: «Det har vært stilltiende aksept for Giskes adferd i partiet».

Ap-leder Jonas Gahr Støre møtte pressen i vandrehallen på Stortinget fredag morgen. Foto: Morten Uglum / Aftenposten

– Ikke en sak som er over

Støre utdypet hva han mente med dette slik:

– Det at han la seg flat, tok den selvkritikken han gjorde, er et uttrykk for at han ikke har opptrådt i tråd med våre retningslinjer. Hva som eventuelt skal til for at det skal bli enda mer alvorlig, må tiden vise. Dette er ikke en sak som er over.

Støre sa at han har lyttet til varslerne, men også til Giske. Han la til at Aps nestleder har bestridt deler av innholdet i sakene det er varslet om, selv om han har lagt seg flat og beklaget.

– I sum er tilliten til hele ledelsen svekket

Støre fikk spørsmål om reaksjonen som nå er gitt, ikke er for svak for dem som har varslet.

– At noen varsler, betyr jo ikke automatisk at den du varsler om, skal kastes, svarte Støre og viste igjen til at Giskes tillit er svekket.

– Trond Giske er nestleder. I sum er dermed også tilliten til hele ledelsen svekket, sa han.

Støre ble også spurt om hvor grensen for mistillit går i Arbeiderpartiet når trakassering av seksuell art ikke kvalifiserer.

– Jeg sitter ikke med mandat til å avsette valgte ledere. Men vi må ta spørsmålet om tillit på alvor. Og min kritikk representerer svekket tillit.

Da Støre ble bedt om å kommentere oppropet fra Oslo Ap, sitt eget fylkesparti, der uttrykket «giftig partikultur» ble brukt, sa han at han ikke kjente seg igjen i dette begrepet.

– Men det er sterke følelser i sving. Og det tar vi på alvor.

– Flere sentralstyremedlemmer har karakterisert Ap som et parti lammet av indre strid, hvilken kommentar har du til det?

– Det er jeg ikke enig i, men det er sterke følelser som kommer til uttrykk i Ap, både i mediene og internt. Det får vi håndtere. Jeg opplever ikke at vi er lammet. Jeg har oppsummert for stortingsgruppen at vi har kommet godt i gang med det politiske arbeidet. Men folk, særlig utenfor Oslo, reagerer på at det brukes mye tid på disse spørsmålene som ikke handler om politikk, sier Støre.

NB! Podkasten Aftenpodden kommer hver uke, og snakker denne uken om blant annet problemene i Ap, og #metoo: Har du Spotify? Følg denne lenken. Ellers kan du gå inn i podkast-appen på telefonen din, søk på Aftenpodden, lytt og abonner. Bruker du Iphone? Følg denne lenken.