Politikk

SV vil kjempe seg tilbake på lærerværelsene

GARDERMOEN (Aftenposten): Audun Lysbakken skjønner at mange lærere ble skuffet over at SV ikke greide å innfri alle sine løfter i Kunnskapsdepartementet. Nå vil han lokke dem tilbake.

Lærerstanden er godt representert på SVs landsmøte. Når Aftenposten ber alle lærere og skoleansatte i salen melde seg, kommer 35 av delegatene på landsmøtet frem til scenen. -Det er en veldig stor styrke når du skal utforme ny politikk å ha med deg de som vet hvor skoen trykker, sier Lysbakken. Foto: Gunnar Kagge

 • Gunnar Kagge
 • Karen Tjernshaugen
  Nyhetssjef

— Kan alle som er lærere eller jobber i skolen komme frem til scenen når de andre går til lunsjpause?

På Aftenpostens oppfordring stiller 35 SV-lærere seg på rekke og rad bak SV-leder Audun Lysbakken.

De utgjør nesten en femtedel av alle delegatene på SVs landsmøte.

Men selv om lærerne har et sterkt representert blant SVs tillitsvalgte, er ikke partiet lenger noe selvskrevet førstevalg på landets læreværelser.

Fikk ikke på plass lærernorm

Valgundersøkelsen fra 2013 viser ifølge Klassekampen at andelen velgere som mener SV er partiet med den beste skolepolitikken har sunket fra 29 prosent i 2001 til 9 prosent i 2013.

Mesteparten av nedgangen kom i løpet av de åtte årene SV satt med makten i Kunnskapsdepartementet.

— I løpet av årene i regjering var det en del viktige ting vi ønsket å gjøre som det ikke var flertall for å gjennomføre, og som mange lærere ble skuffet over. Det gjaldt blant annet kravet om å få på plass en norm for lærertetthet i skolen, sier Lysbakken til Aftenposten.

— At det har vært en viss regjeringsslitasje blant lærere, slik det også har vært i andre grupper, er ikke rart, mener SV-lederen.

Brukte 40 år på barnehagereformen

Han viser til at det likevel fortsatt er et langt høyere tall som liker SVs skolepolitikk enn som sier de vil stemme på partiet, og mener dette gir SV et godt utgangspunkt i skoledebatten.

Skole pekes nå ut som en av de aller viktigste sakene for SV før høstens kommunevalg. Konkret vil partiet:

 • Jobbe for en norm for maksimalt antall elever pr. lærer: 15 elever pr. lærer på 1. -4. trinn, og ikke flere enn 20 elever pr. lærer i resten av grunnskolen. Ifølge SV er det da behov for 2789 nye lærere.
 • Gi en «testgaranti» før høstens kommunevalg. Det innebærer at SVs folk i kommunene skal si nei til innføring av tester av elevene som skolene selv ikke har bedt om.
 • Jobbe for at dagens skolefritidsordning (SFO) erstattes av en gratis heldagsskole med skolemåltid og fysisk aktivitet for alle elever.

Uspiselig om skolemat

— Vi brukte 40 år på å få gjennomført barnehagereformen. Det blir sikkert mange år fortsatt før skolematen vi lanserte, blir gjennomført, og å få innført heldagsskolen vil ta noe tid. Men vi gir oss ikke. Vår rolle må være å stå på og få gjennomført dette, sier Lysbakken.

Saken fortsetter under

Men SV er ikke det eneste partiet som blinker seg ut skole som et hovedtema før høstens valg. Også Arbeiderpartiet snakker om heldagsskolen, og et Ap-utvalg foreslo nylig gratis skolemat som skal finansieres med et kutt i barnetrygden på 350 kroner pr. barn.

Lysbakken mener Ap og SV skiller lag på viktige områder i skolepolitikken.

— For det første mener vi en norm for lærertetthet er en nødvendig forutsetning for heldagsskolen. Ap har en diskusjon på gang om dette, men er ikke i nærheten av å konkludere. De var imot normen da vi styrte sammen, sier han.

— For det andre har Ap kommet frem til at skolematen vi foreslo var en god idé, men forslaget deres til finansiering er totalt uspiselig for oss og utenkelig å være med på. Aps forslag om kutt i barnetrygden vil trolig øke barnefattigdommen dramatisk, mener SV-lederen.

Halvorsen vil ikke uttale seg

Også tidligere SV-leder og Kunnskapsminister Kristin Halvorsen var innom landsmøtet på Gardermoen lørdag som gjest.

Hun vil ikke uttale seg om hvordan SV kan gjenreise sin skolepolitikk.

— Dere må snakke med dem som er med nå, sier hun.

 1. Les også

  SV vil ha mer bråk om utenrikspolitikken

 2. Les også

  SV på ukjente stier

 3. Les også

  Slik vil SV komme seg ut av skyggenes dal

Les mer om

 1. Politikk
 2. Kommunevalg 2015

Flere artikler

 1. POLITIKK
  Publisert:

  Storbyer og Østlandet vil tjene mest på ny lærernorm. Sjekk tallene for din kommune.

 2. POLITIKK
  Publisert:

  Dette er SVs fire ufravikelige krav for å støtte en Støre-regjering

 3. POLITIKK
  Publisert:

  Nå dropper også SV heldagsskolen

 4. POLITIKK
  Publisert:

  SV har mistet grepet om hjertesakene sine

 5. KOMMENTAR
  Publisert:

  «Dropp lærernormen, Arbeiderpartiet!»

 6. KOMMENTAR
  Publisert:

  «Verden står i brann og SV bryr seg knapt.»