Politikk

Høyre utsatte spørsmålet om eggdonasjon til neste år

Etter en opphetet debatt stemte Høyres landsmøte fredag kveld for å utsette spørsmålet om eggdonasjon til neste år.

Statsminister Erna Solberg og helseminister Bent Høie stemte for at spørsmålet om eggdonasjon skal avgjøres først på landsmøtet i 2018, og greide å overtale flertallet. I midten Vilje Hoff Aanes (8), datter til Solbergs statssekretær Sigbjørn Aanes.
  • Karen Tjernshaugen
    Karen Tjernshaugen
    Nyhetssjef

Fredag ettermiddag var det heftig debatt i landsmøtesalen om spørsmålet om eggdonasjon.

Saken handlet om Høyre skulle si ja eller nei nå, eller om hele spørsmålet skulle utsettes til neste landsmøte.

Avstemningen endte med at 197 delegater stemte for utsettelse, mens 150 stemte for å gjøre et vedtak nå.

To stemte blankt.

Flere av toppene på talerstolen

Både helseminister Bent Høie og statsminister Erna Solberg tok ordet og argumenterte for å utsette saken fordi vil ha en bred debatt før den avgjøres.

Etter planen skulle partiet stemme over om partiet skal si ja til å åpne for at kvinner i Norge kan bli gravide ved hjelp av donerte egg.

På forhånd var det knyttet stor spenning til hvor flertallet lå i spørsmålet om eggdonasjon. Verken tilhengerne eller motstanderne turte å spå hvem som ville vinne.

Men tilhengerne av eggdonasjon kom under sterkt press da helseminister Bent Høie før debatten argumenterte for utsettelse til 2018.

– Min anbefaling til Høyres landsmøte er at man ikke tar stilling til eggdonasjon i partiprogrammet, men løfter det inn i en bredere diskusjon om bioteknologi i for eksempel i forbindelse med et nytt prinsipprogram. det mener jeg vi skal ta oss tid til, sa Høie til Aftenposten før avstemningen.

  • Les også: Har du skjønt hvordan eggdonasjon foregår og hva debatten egentlig handler om? Her får du svar på 20 spørsmål du kanskje ikke har turt å stille

– Skuffet over utsettelsen

Stortingsrepresentant Heidi Nordby Lunde var en av dem som ikke ønsket utsettelse. Hun mener Høyre burde stemt ja til eggdonasjon på dette landsmøtet.

Slik så den elektroniske stemmetavlen ut da landsmøtedelegatene stemte om utsettelse av eggdonasjon-debatten. Blå stemmer er for utsettelse, røde stemmer er for et vedtak på dette landsmøtet.

– Jeg er litt skuffet, sånn umiddelbart. Men partiledelsen har nå forpliktet seg til en bred og grundig debatt om bioteknologi, som jeg mener er et felt hvor Høyre må oppdatere seg, sier Nordby Lunde til Aftenposten.

– Da har jeg klare forventninger til at dette blir en kunnskapsbasert og fordomsfri prosess hvor Høyre beveger seg på gamle standpunkter som er klare for en oppdatering som kler et moderne, fremtidsretta liberalkonservativt parti, fortsetter hun.

Statsminister Erna Solberg var lettet over at saken ble utsatt, og mener at det er riktig å få en grundigere debatt i det hun sier er et vanskelig spørsmål.

– Når du har en sak hvor mange synes det er vanskelig å gå brått fra ett standpunkt til annet uten en bred debatt, synes jeg det er viktig. Gode konservative parti bør bruke litt tid.

– Hva synes du selv om eggdonasjon?

– Jeg har stått på det standpunktet vi har hatt. Jeg synes det er en vanskelig sak. Det kan godt tenkes at jeg også kunne endret mening om det, sier Solberg, og utelukker ikke at det kan bli flertall for å åpne for eggdonasjon på landsmøtet neste år.

Hun avviser at hun ville ha utsettelse av spørsmålet av hensyn til Kristelig Folkeparti, som er i mot eggdonasjon.

«Rasende» over utsettelsen

Før avstemnigen var det kraftig mobilisering både blant tilhengerne og motstanderne av eggdonasjon.

Forslaget fra Høie om å utsette saken provoserte tilhengerne av eggdonasjon kraftig.

– Jeg er rasende. Jeg trodde Høyre var et parti som konkluderte etter reflekterte diskusjoner. Når vår egen helseminister så kort før vi skal diskutere noe så viktig går ut i avisen og sier at eggdonasjon er salg av kvinnekroppen, så tar eggstokkene mine fyr, sier Emma Ingeborg Tveit Erlandsen fra Hordaland fra talerstolen.

– Jeg er glad for å høre at jeg har satt eggstokker i fyr. Det er i så fall en once in a lifetime for meg, parerte Høie spøkefullt.

Les mer om

  1. Eggdonasjon
  2. Bioteknologi
  3. Stortingsvalg 2017
  4. Høyres landsmøte 2017