Politikk

Frp: Uaktuelt å skrote forslag om søndagsåpne butikker

Sivert Bjørnstad (Frp) er klar på at han forventer at Regjeringen fortsetter arbeidet for å søndagspåpne flere butikker.
  • Hvis Regjeringen dropper forslaget, vil vi få til en løsning på Stortinget, sier Sivert Bjørnstad (Frp).
  • Andreas Slettholm
    Andreas Slettholm
    Kommentator

Torsdag ga både statsminister Erna Solberg (H) og den nye kulturministeren Linda Hofstad Helleland (H) nye signaler om Regjeringens politikk når det gjelder søndagsåpne butikker.

— En full liberalisering er det ikke flertall for på Stortinget. Det er også motstand i folket. Jeg lytter til det. Derfor har jeg lagt forslaget om søndagsåpne butikker i en skuff, sa Helleland til NTB i ettermiddag.

Fremskrittspartiets stortingsrepresentant Sivert Bjørnstad reagerer på at kulturministeren sier hun har lagt saken i skuffen.

— Det er ikke en avgjørelse som er opp til henne. Det er på Stortinget saken skal avgjøres, og dersom Regjeringen ikke fremmer denne saken, må den fremmes på parlamentarisk nivå, sier Bjørnstad.

- Fortsatt mulig å finne løsninger

Dette kan gjøres gjennom å fremme representantforslag på Stortinget, dersom stortingsgruppene finner løsninger som Venstre, Frp og Høyre kan enes om.

— Det er uaktuelt for oss å skrote forslaget om søndagsåpne butikker, sier Bjørnstad.

Bjørnstad oppfatter heller ikke at statsministeren sier at Regjeringen har droppet saken.

— De to konstaterer at det ikke er flertall for full søndagsåpning. Det har vi jo visst lenge, men det er fortsatt mulig å finne løsninger for å få til mer liberalisering, sier Bjørnstad.

Han mener at det også har vært stor motstand mot mange tidligere liberaliseringer som høyresiden har kjempet gjennom, og som i ettertid er blitt satt pris på.

— Opphevelsen av tele- og NRK-monopolene var det også veldig stor skepsis mot. Og vi ser jo i desember at det er veldig fullt på kjøpesentrene på søndagene. Det er merkelig at butikkene skal være stengt på søndager så lenge det ikke er desember, sier Bjørnstad.

Les også denne:

Les også

Ingen kontrollerer om søndagsåpne butikker bryter loven

Massiv motstand

Spørsmålet om søndagsåpne butikker har ikke vært en spesielt populær sak for den sittende Regjeringen. Punktet er en del av regjeringserklæringen, men både arbeidsgiver— og arbeidstagersiden er motstandere av liberaliseringen.

**Også en rekke meningsmålinger har vist

Les også

overveldende flertall mot forslaget

.**

I høringsrunden kom det inn rundt 7000 høringssvar, der de aller fleste var negative til forslaget.

I august kunne Aftenposten bringe nyheten som endret den politiske debatten om søndagsåpent:

Les også

Venstre snur om søndagsåpne butikker

— Veldig gledelige signaler

KrF er det eneste partiet på borgerlig side som er motstandere av liberalisering av helligdagsloven. Men for Kjell Ingolf Ropstad (KrF) er det heller ikke helt klart hva Regjeringen faktisk har sagt i dag.

— Det er veldig gledelig at den nye kulturministeren legger vekt på motstanden. Men jeg er spent på hva uttalelsene egentlig betyr, og håper ikke dette blir starten på en ny prosess for å åpne for mer søndagsåpent, sier Ropstad.

Han påpeker at det alternative forslaget om å overlate til kommunene om de vil holde søndagsåpent, ikke er noe bedre, sett fra KrFs ståsted.

— Ut fra det Helleland sier, virker det som hun har en vilje til å lytte til folket. Ingenting ville glede meg mer. Hun erkjenner også at dette er en viktig sak for KrF, sier Ropstad.

Bjørnstad forventer at Regjeringen fortsetter arbeidet.

— Dette blir ikke så bra som det kunne ha blitt etter at Venstre begynte å vingle, men fortsatt er det bedre med ett steg frem enn på stedet hvil, sier Bjørnstad.

Her er noen grunner til at Erna Solberg ikke har all verdens grunn til å være fornøyd med året som har gått:

Les også

  1. 11 borgerlige tvister som viser hvorfor 2015 er året Erna Solberg bør glemme

Les mer om

  1. Politikk