Politikk

Kaski får fornyet tillit av Oslo SV, Eide er foreslått vraket

Det er uenighet om hvem som skal stå på plass to og tre på stortingslisten til Oslo SV. Nåværende stortingsrepresentant Petter Eide er foreslått vraket helt av nominasjonskomiteen.

Tidligere Amnesty-topp Petter Eide har de fire siste årene representert SV på Stortinget.
  • Christian Sørgjerd
    Journalist

En enstemmig nominasjonskomité i Oslo SV innstiller på Kari Elisabeth Kaski som førstekandidat til stortingsvalget 2021. Hun har sittet fire år på Stortinget allerede.

På de to neste plassene er innstillingen delt.

Flertallet på fire i komiteen vil ha Andreas Sjalg Unneland, nylig avgått leder i Sosialistisk Ungdom, på annenplass. På tredjeplass vil de ha Marian Hussein, som i dag er vara til Stortinget.

Mindretallet på to i komiteen vil ha Hussein på annenplass og Unneland på tredje.

Innstiller ikke på Eide

I dag har SV to stortingsrepresentanter fra Oslo. Den foreløpig eneste meningsmålingen tatt opp i hovedstaden i år, av VG i slutten av august, målte SV på hele 13 prosent. Det hadde holdt til å få inn tre.

I tillegg til Kaski, sitter i dag Petter Eide på Stortinget for SV fra Oslo. Han varslet i sommer at han gjerne tok gjenvalg, men nominasjonskomiteen har ikke funnet plass til ham.

Eide reagerer kraftig på at nominasjonskomiteen har satt sammen en svært ung listetopp, uten rom for eldre partimedlemmer. I sum vil det føre til at SVs stortingsgruppe etter valget i 2021 ikke vil ha en eneste mann over 50 år, påpeker Eide.

«Andreas Unneland, som er innstilt i stedet for meg, er selvsagt dyktig, men han er også en ung og relativt uerfaren mann på 26 år fra Bergen. Jeg har vært aktiv i SV i 40 år og bodd i Oslo like lenge. Lang erfaring og levd liv er også en verdi vi bør verdsette i politikken», skriver Eide i et langt innlegg på Facebook onsdag formiddag.

Andreas Unneland er nylig avgått leder i Sosialistisk Ungdom.

Eide varsler kamp

Samtidig sier Eide at han godt kunne ha rykket ned én plass, til tredjeplass, slik at Marian Hussein kan få annenplassen.

«At en kvinne med minoritetsbakgrunn nå blir nominert, er på tide», skriver Eide.

Han gjør det samtidig klart at han ikke gir seg. Han viser til at forslaget nå skal diskuteres i partiorganisasjonen frem mot nominasjonsmøtet, og han håper at «trofaste støttespillere gjennom mange år vil gi komiteen beskjed».

Eide sier til Aftenposten at han er «skuffet og lei seg» over vrakingen.

– Jeg visste at det var konkurranse om plassen, men at jeg skulle tas helt ut av lista var jeg ikke forberedt på.

Han er sterkt kritisk til nominasjonskomiteens vurdering:

– Tilbakemeldingen jeg har fått fra nominasjonskomiteen er at de sakene jeg har vært opptatt av de siste årene som stortingsrepresentant og i alle mine 20 år som offentlig menneske - menneskerettigheter, internasjonale saker og solidaritetsspørsmål, bekjempelse av voldtekt og vold i nære relasjoner - det er ikke i kjernen av det SV skal drive med. Det er den tilbakemeldingen jeg har fått, at jeg ikke treffer kjernen til SVs profil. Det er jeg veldig skuffet over. Mange SV-ere er opptatt av disse spørsmålene.

Eide er nå i kampmodus som følge av mange støttemeldinger som har rent inn siden vrakingen ble kjent, forteller han.

– Så konklusjonen min nå er at jeg ikke gir opp. Jeg har meddelt nominasjonskomiteen at jeg jeg kommer til å utfordre denne innstillingen. Nå er innstillingen sendt til høring til lokallagene, det kan føre til at jeg blir satt opp på en dissens. Jeg vurdere også å stille på et benkeforslag på 2. plassen, for å få opp denne debatten i partiet.

Les også

«Slik vil Vedum takle et MDG på vippen», skriver politisk redaktør Kjetil B. Alstadheim

En annen kandidat trakk seg nylig

En annen som var aktuell til annenplassen i sommer, var Solveig Skaugvoll Foss. Hun er i dag vara til Stortinget etter å ha stått på fjerdeplassen for fire år siden.

For få dager siden varslet hun imidlertid at hun ikke lenger ønsket å stille. Hun ønsker i stedet at partiet skal nominere en kandidat med minoritetsbakgrunn på annenplassen.

«Alle partier svikter i å nominere minoritetskandidater til sikker plass. Resultatet er at Norge har et storting som er langt hvitere enn befolkningen vår tilsier. Ofte er argumentet at partiene ikke har funnet gode nok kandidater med minoritetsbakgrunn. Det argumentet gjelder ikke for nominasjonsprosessen som pågår i Oslo SV», skrev hun på Facebook.

Les også

Carl I. Hagen vil bli toppkandidat til Stortinget for Oppland Frp

Skal ha nominasjonsmøtet online

Andreas Tangen Borud, som har ledet nominasjonskomiteen, kaller Kaski «en stjerne i SV».

– Kari Elisabeth Kaski er både en av SVs tydeligste nasjonale profiler og en viktig stemme for Oslo-politikken, sier han i en pressemelding.

Kari Elisabeth Kaski har sittet fire år på Stortinget. For fire år siden ble hun valgt ved kampvotering, men nå står fylkeslaget samlet bak henne.

Den endelige listen skal etter planen vedtas på et nominasjonsmøte 30. november. I Oslo har alle betalende medlemmer stemmerett når lister nomineres, og møtene har historisk ofte både vært svært godt besøkt og også hatt benkeforslag på tampen. For fire år siden innstilte flertallet i komiteen på Ingvild Reymert og ikke Kari Kaski, men medlemmene ville det annerledes.

I år planlegger partiet en elektronisk avstemning i stedet, på grunn av koronasituasjonen.

Les mer om

  1. Sosialistisk Venstreparti (SV)
  2. Stortinget
  3. Oslo
  4. Oslopolitikken