Hareide overrasket over Venstres tøffe tone

– Venstre er tydeligere i ordbruken enn jeg hadde forventet. Det sier KrF-lederen før forhandlingene om neste års statsbudsjett begynner i neste uke.

Statsminister Erna Solberg, KrF-leder Knut Arild Hareide og venstreleder Trine Skei Grande var på tur i Stavangerområdet tirsdag.
  • Solveig Ruud

Budsjettforhandlingene denne høsten blir ifølge Venstre-leder Trine Skei Grande en «test på hele samarbeidsavtalen» de to sentrumspartiene har med Høyre og Frp-regjeringen.

– Dette blir en av de mer krevende budsjettforhandlingene. Ordkrigen på hver side bygger opp til det, sier KrF-leder Knut Arild Hareide.

Han sikter både til det han karakteriserer som et «ultimatum» fra Regjeringen om bensin- og dieselavgifter og hele pakken som omhandler det grønne skiftet – og til det han karakteriserer som tydeligere Venstre-tale enn han hadde forventet.

– Det er parti som heter Venstre, som krever veldig store endringer. Det er krevende på dette feltet, sier han til Aftenposten.

Venstre-leder Trine Skei Grande har uttalt at Regjeringens forslag om et grønt skatteskifte er for dårlig.

Busstur med avsluttende «samlivsterapi»

Partitoppene i KrF og Venstre fartet hele tirsdag rundt i Stavanger sammen med partiledelsen Høyre og Frp.

De rakk innom alt fra Rosenberg Verft til universitetet og et sykehjem før de sammen satte seg ned til det pressen spøkefullt kalte «samlivsterapi» på et flyplasshotell.

Der gjennomførte de fire partiene de halvårlige «Nydalen-samtalene» – altså samtaler om alt fra aktuelle saker til hvordan partiene har tenkt å markere seg fremover.

De steile frontene om det «grønne skatteskiftet» og neste års statsbudsjett lå som en skygge over samtalene. Men statsminister Erna Solberg tror ikke høstens «Nydalen-samtaler» ble de siste.

– Jeg håper samarbeidsavtalen overlever denne høsten Det gagner alle partiene. Det gir også KrF og Venstre en prioritert førsterett til å få gjennomslag for sakene sine, sier hun til Aftenposten.

Forhandlingene starter om en uke

Men sett fra Venstres – og til dels KrFs side – det er manglende gjennomslag for et løfte sentrumspartiene mener de fikk av Høyre og Frp i fjor, som nå skaper problemer: en skatte- og avgiftsomlegging som skulle føre til betydelige reduksjoner i klimautslippene.

Neste onsdag starter de konkrete budsjettforhandlingene. I dagene før legger KrF og Venstre frem sine alternative forslag.

Venstre: Må nå Paris-mål

Venstreledelsen har tydelig sagt ifra om at Regjeringens samlede pakke om det «grønne skatteskiftet» er for dårlig: Pakken inneholder alt fra økte avgifter på bensin og diesel, lavere årsavgift, økt pendlerfradrag og en viss reduksjon i bompengesatser utenfor byområdene.

På spørsmål om drivstoffavgiftene MÅ øke mer enn det som ligger på bordet, for at Venstre skal kunne støtte budsjettet, svarer Skei Grande slik.

– Nei, det er bare én måte vi måler dette budsjettet på, og det er om vi klarer å kutte klimautslipp slik at vi når målene i Parisavtalen.

Men samtidig påpeker hun at hun «sliter med å se hvilke andre tiltak som har like stor effekt.» Ut over det har hun ikke lyst til å si så mye før Venstre tirsdag legger frem sitt budsjettalternativ.

Venstres finanspolitiske talsmann, Terje Breivik, kom med klar tale om det grønne skatteskiftet da Regjeringens statsbudsjett ble lagt frem.

Uenighet mellom KrF og V om «pendlerfradrag»

Venstre ønsker ikke bare økte drivstoffavgifter. Partiet er minst like irritert over forslagene Høyre og Frp fremmer for å gi bilistene «plaster på såret» når de får dyrere drivstoff.

Men her skiller KrF og Venstre lag. Mens Venstre klart gir uttrykk for misnøye med at Regjeringen bedrer reisefradraget, er KrF tilhenger av å gi folk med lang arbeidsreise en slik kompensasjon.

Solberg og Jensen står på sitt

Forut for budsjettforhandlingene gjentar både statsministeren og finansminister Siv Jensen det sentrum oppfatter som et ultimatum:

– Jeg sa det var en pakke som henger sammen, og at det er så langt vi mener det er mulig å gå, sier Erna Solberg til Aftenposten.

– Det er alltid mulig for KrF og Venstre å sette sitt preg på budsjettet. Men vi har sagt: Den pakken – det er så langt det er mulig å strekke seg – eller så langt det er ansvarlig og riktig å gå i ett års budsjett, sier Jensen.