Hareide ber statsministeren velge mellom KrF - eller Frp

KrF-leder Knut Arild Hareide vil at statsminister Erna Solberg etter 2017 aktivt velger bort Frp som regjeringspartner, og velger KrF og sentrum isteden.

Hareide gjorde det nemlig klart lørdag, da han lørdag avsluttet KrFs landsstyremøte i Oslo, at KrF skifter strategi foran 2017-valget.

For fire år siden garanterte KrF at et ikke-sosialistisk flertall ville gi en ikke-sosialistisk regjering, samtidig som det var «lite sannsynlig» at KrF ville sitte sammen med Frp i selve regjeringen.

Nå er dette strategien:

  • KrF vil ikke lenger være garantist for en blåblå regjering.
  • KrF utelukker at det kan bli aktuelt å sitte i samme regjering som Frp.

– Flest mulig sentrumspartier

Etter 2017 vil KrF ha en regjering med flest mulig sentrumspartier - pluss Høyre. Og med Erna Solberg som statsminister. Hvis det ikke går, er det «mest sannsynlig» at KrF går i opposisjon.

– Vi går mest sannsynlig i opposisjon etter 2017 hvis ikke vårt foretrukne alternativ blir oppfylt, sier Hareide til Aftenposten.

Det betyr at hvis Hareides «drømmeregjering» og eneste regjering – en trepartiregjering bestående av Høyre, KrF og Venstre - skal se dagens lys, må Erna Solberg aktivt velge Frp vekk som regjeringspartner.

Erna Solbergs strategi har til nå vært at hun vil ha med alle fire borgerlige partier i regjering.

Erna Solberg må velge

– Det er siden 2013 blitt tydligere at avstanden til Frp er for stor til at vi kan sitte i regjering sammen, sa Hareide til landsstyret.

– Som et ansvarlig parti som ønsker å påvirke, er det en selvfølge at KrF skal søke regjeringsmakt etter valget 2017. Jeg ønsker å arbeide for en regjering som består av flest mulig av sentrumspartiene og partiet Høyre.

Skal Hareides drømmeregjering bli en realitet fra 2017 forutsetter det altså:

1) fortsatt ikke-sosialistisk flertall, og

2) at statsminister Erna Solberg aktivt velger KrF og sentrum fremfor Frp som regjeringspartnere.

Venter svar fra Solberg etter valget

– Når vil du utfordre statsministeren til å velge mellom dere og Frp?

– Jeg kan ikke forvente at Erna vil svare oss på det før valget. Hun sitter i dag i en regjering, og må forholde seg til det. Det er først etter valget, og hvis valgresultatet tilsier det, at Erna vil gi oss et svar på det.

Erna Solberg

– Men en regjering av Høyre, KrF og Venstre er i dag urealistisk, og kan fort også være det etter valget i 2017, hvis ikke Frp skulle få svært dårlig oppslutning. Er dagens vedtak i KrFs landsstyre egentlig en stø kurs mot opposisjon?

– Nei, det er en stø kurs mot en sentrum-Høyre-regjering.

– Men det er i dag en regjering som er helt urealistisk?

– Ja, før valget er det det. Men ikke etterpå.

Les også

Hareide overrasket over Venstres tøffe tone

Solberg kommenterer ikke

Statsminister og Høyre-leder Erna Solberg sier det er hyggelig at KrF fortsatt vil samarbeide med Høyre, men unnlater å kommentere hva det innebærer at KrF samtidig sier nei til Frp.

– Men jeg er glad for konklusjonen som er kommet, sier hun i et intervju med NTB lørdag.

– Jeg håper det betyr at vi kan snakke litt mer om politikk når velgerne skal stemme på oss, og litt mindre om valgkonstellasjoner og samarbeid, sier Solberg

Hun framhever overfor NTB også at et fortsatt samarbeid mellom de fire partiene KrF, Venstre, Frp og Høyre, betyr at det blir lettere å fullføre mange saker som er påbegynt.

Les også

Sentrumskilder: Budsjettkrise kan ende med at Solberg styrer alene

Vil ikke utelukke Støre-støtte

Samtidig vil ikke Hareide helt utelukke at KrF også kan støtte Jonas Gahr Støre (Ap) som statsminister, hvis valgresultatet skulle tilsi det.

I vedtaket fra lansstyret heter det: «Dersom et regjeringssamarbeid sentrum/Høyre ikke er mulig etter valget, må KrF søke andre gjennomslag for vår politikk og mest sannsynlig velge opposisjon».

– Betyr det at du ikke vil utelukke at dere kan støtte Støre som statsminister?

– Det vi sier er at hvis vi ikke får til vår primære løsning, så er det mest sannsynlig at vi går i opposisjon.

Jonas Gahr Støre

– Så det kan være aktuelt å støtte en Støre-regjering?

– Det realistiske utfallet hvis vårt førstevalg ryker er at vi går i opposisjon.

– Er det da realitisk at KrF kan komme til å gi en Ap-regjering budsjettstøtte, slik KrF gjorde flere ganger da Gro Harlem Brundtland var statsminister?

– Det er mest sannsynlig at vi går i opposisjon. sier Hareide, som ikke vil utdype dette nærmere.

KrFs fremste ønske: En regjering bestående av KrF, Venstre og Høyre her representert ved lederne: Knut Arild Hareide,Trine Skei Grande og Erna Solberg.

Stort handlingsrom

Slik KrFs vedtak om regjeringssamarbeid fra 2017 nå ser ut, ser det ut som at Hareide har skaffet KrF handlingsom til å gjøre hva som helst, inkludert at partiet kan komme til å støtte en ny Høyre/Frp-regjering.

– Har du nå skaffet deg et handlingsrom til å gjøre hva som helst, også støtte en Høyre/Frp-regjering etter 2017, slik dere gjør i dag?

– Dette vedtaket utelukker ikke det, men samtidig er det ingenting i dette vedtaket som pekert mot at vi vil bli en garantist for en blåblå regjering.

– Men vedtaket utelukker jo egentlig ingenting?

– Vedtaket gir et visst handlingsrom, samtidig som det er føringer i vedtaket som vi har et ansvar for å stå opp for, sier Hareide.

Les også

KrF- og Venstre-velgerne foretrekker Solberg fremfor Støre

Solberg som statsminister

Knut Arild Hareide peker likevel klart og tydelig på Erna Solberg som statsminister også etter 2017. Støre og Ap ble ikke nevnt med ett ord i talen.

– Erna er dyktig, en person jeg respekterer dypt. Men som statsminister for en blåblå regjering har hun også vært med på kutt til uføre og stått for en liberalisering av alkoholpolitikken. Men det er også en annen Erna, den Erna som står for valgfrihet og ikke vil fremskynde sorteringssamfunnet. Den Erna kan godt være statsminister, sier Hareide.

KrF har de siste månedene ligget såvidt over sperregrensen på meningsmålingene. Det har til tider vært stor frustrasjon i partiet. Mange har gitt regjeringssamarbeidet med Frp mye av skylden for dette.


– Skaper ny dynamikk

Ap-leder Jonas Gahr Støre sier KrFs strategi foran 2017-valget er et tydelig signal om at partiet ønsker en ny regjering.

– Kristelig Folkeparti varsler nå slutten på samarbeidsavtalen og sier klart ifra at Norge trenger en ny regjering.

Jonas Gahr Støre

– Det skaper en helt ny dynamikk ved at samarbeidspartiet KrF vil fjerne dagens regjering ved å utelukke Fremskrittspartiet.

– Jeg har forståelse for valget KrF har tatt. Vår dør er likevel alltid åpen for de partiene som ønsker en ny regjering, noe KrF gjør, sier Støre til NTB.

Solvik-Olsen: Ikke dramatisk

Frp-leder Siv Jensen kommenterte ikke saken lørdag. Det gjorde derimot Frps nestleder Ketil Solvik-Olsen.

– At KrF vil utelukke Frp, er hverken overraskende eller dramatisk, sier Solvik-Olsen, som likevel tror partiene kommer til en enighet om det blir borgerlig flertall etter neste valg.

– Signalet er ikke helt ulikt det som kom før valget i 2013, og da kom vi fram til en enighet, sier Frp-statsråden til NTB.

Ketil Solvik-Olsen

Solvik-Olsen legger til at han er sikker på at om det blir et borgerlig flertall etter neste års stortingsvalg, så vil Knut Arild Hareide og KrF heller sitte på innsiden enn utsiden.

– Det var i hvert fall det han sa i talen sin. I tillegg brukte han mye tid på å snakke om hvor lite KrF fikk til med en rødgrønn regjering. I en borgerlig regjering vil det bli mer KrF-politikk, noe de har innsett, sier samferdselsministeren.