Motstand mot Frp-utspill om bevæpning

Hverken Høyre, Arbeiderpartiet eller Senterpartiet støtter Frps Ulf Leirstein, som mener det blir feil å avvæpne norsk politi etter angrepene i Paris.

Justisminister Anders Anundsen og Statsminister Erna Solberg.

Leirstein sa til NRK søndag at det er «svært uklokt» å avvæpne politiet allerede tirsdag, slik Politidirektoratet (POD) besluttet forrige uke.

Også justisminister Anders Anundsen (Frp) sier det nå er på tide å ta en ny runde i Stortinget om permanent bevæpning av politiet.

— Spørsmålet er om vi har kommet over i en fase hvor vi må frasi oss den luksusen det er å ha et ubevæpnet politi, sier Anundsen til NRK.

Frps justispolitiske talsperson Ulf Leirstein har i NRK kalt det uklokt å avvæpne politiet etter terrorangrepene i Paris.

Her kan du lese en oppsummering av det som har skjedd i etterkant av terrorkvelden:

Les også

**150 antiterroraksjoner i Frankrike **Flere pågrepet og våpen funnet **Advarer mot nye angrep i Europa

Dersom Politidirektoratet ikke kommer med en ny vurdering av forlenget midlertidig bevæpning, ønsker han omkamp om fast bevæpning isteden.

— Hvis Justisdepartementet likevel klarer å komme til en konklusjon om at det er en mindre terrorfare i dag enn det var for ett år siden, da mener jeg Stortinget må ta en debatt om å innføre permanent bevæpning av norsk politi. Dette kan Frp gjøre ved å igjen fremme et forslag for Stortinget, sier Leirstein.

Møter motstand i Stortinget

Sps Jenny Klinge, som er kollega med Leirstein i justiskomiteen på Stortinget, sier hun stoler på PODs vurderinger om norske forhold.

— Det siste er viktig, og det er viktig å minne oss alle på at det ikke er noe som tyder på at verken folk flest eller politiet blir tryggere av et bevæpnet politi, sier Klinge til NRK.

Aps justispolitiske talsperson Hadia Tajik er enig med Klinge.

— Vi må hele tiden vurdere hvilke tiltak vi trenger for at beredskapen skal være best mulig, men disse tiltakene må være tilpasset norske forhold. Når det gjelder fransk politi, er de bevæpnet allerede i dag. Det var de også før angrepet i Paris, sier Tajik.

Til Klassekampen medgir hun at trusselbildet kan endre seg, og at det da kan bli behov for at «vi ser på gamle tiltak med nye øyne».

Heller ikke i Høyre får Leirstein støtte for å sette PODs faglige analyse til side.

— Det å politisere denne typen avgjørelser vil jeg være avholdende fra. Her har justisministeren en politisk rolle, og jeg har tillit til at han bringes inn i disse diskusjonene om nødvendig, sier Høyres Anders B. Werp.

Snuoperasjon

Leirsteins utspill i NRK står i kontrast til det han sa bare timer før Paris-terroren fredag kveld.

Da var han klar på at det er PODs faglige vurderinger som skal ligge til grunn for beslutningene om midlertidig bevæpning eller ikke.

— Vi har hele tiden sagt at vi legger de faglige vurderingene til grunn. Derfor aksepterer vi selvsagt denne beslutningen og tar den til etterretning, sa han til NTB.

  • Aftenposten har besøkt bydelen i Brussel som produserer terrorister – igjen og igjen.
    Konfrontert med snuoperasjonen setter han nå store spørsmålstegn ved PODs politifaglige råd.

— Dette er råd jeg selv også valgte å tro på, fram til fredag. Når man sa det var mindre sjanse for terroraksjoner, samme dag som et av de verste terrorangrepene mot Vest-Europa gjennomføres, da må man kunne stille spørsmål ved hvilke faglige vurderinger som ligger til grunn, sier han til NRK.

Vurderer tidspunkt

Da POD sist fredag besluttet å ikke forlenge bevæpningen, var Anundsen imidlertid klar på det er de faglige rådene som skal veie tyngst.

Den midlertidige bevæpningen skulle etter planen opphøre tirsdag 17. november.

Etter terrorangrepene i Paris har imidlertid statsminister Erna Solberg (H) bedt POD gjøre en ny vurdering av dette tidspunktet.

POD har imidlertid svart at de opprettholder tidspunktet for når politiets våpen skal holdes innelåst i bilene igjen.