Politikk

Dronning Rania i flyktningmøte med Solberg

Flyktningkrisen i Syria sto på dagsordenen da dronning Rania av Jordan møtte statsminister Erna Solberg.

Dronning Rania av Jordan møtte torsdag morgen statsminister Erna Solberg på Statsministerens kontor i Oslo.
  • Ntb

Bakgrunnen for torsdagens møte er giverlandskonferansen for Syria som skal holdes i London 4. februar. Norge har tatt initiativ til konferansen og er vertskap sammen med Storbritannia, Tyskland og Kuwait.

Dronning Rania er nå på rundtur til alle de fire landene for å drøfte hva som kan gjøres for flyktningene. Jordan har tatt imot drøyt 600.000 syrere de siste årene, og har i tillegg tusenvis av flyktninger fra andre land som Irak, Jemen og Palestina.

Flyktningbranding

– Dronningen har et stort engasjement, særlig for utdanning. Hun har også tanker om hvordan flyktninger kan settes i arbeid, sier Erna Solberg.

Flyktninger har ikke lov til å jobbe i Jordan, men dronning Rania har ideer om å starte opp produksjon av varer som kan bli en egen flyktningmerkevare, opplyser Solberg.

Les også om innvandringsministerens besøk i Tyrkia:

Les også

Syria-flyktninger til Listhaug: – Vi vil jobbe, ikke bare motta hjelp

Statsministeren holder foreløpig kortene tett til brystet når det gjelder hvor mye Norge vil legge på bordet under giverlandskonferansen.

– Skal vi kunne hjelpe flyktninger i Jordan, Libanon og andre naboland, må vi få inn mer penger og skaffe flere bidragsytere. Men vi må også bidra med flere programmer og systemer for flyktningene, sier Solberg og peker på at tusenvis blir sittende i flyktningleirer uten noe å bruke tiden sin til.

– Denne situasjonen har nå vart veldig lenge, sier hun.

Håper på solide bidrag

Solberg håper at arabiske land, trass i den lave oljeprisen, vil spytte solid i kassen og at flere europeiske land kommer på banen.

– FN og Syrias naboland har vært svært underfinansiert de siste årene. Bare halvparten av pengene de har bedt om for å hjelpe flyktningene, har kommet inn, sier hun.

Etter møtet var Jordans dronning i audiens hos kong Harald og dronning Sonja på Slottet, som også holder en lunsj til ære for henne med kronprinsparet til stedet.

Senere torsdag skal dronning Rania møte utenriksminister Børge Brende (H).

Trass i at det er et lite land, spiller Jordan en diplomatisk nøkkelrolle i Midtøsten og har greid å bevare relasjoner til både Vesten, Russland og de arabiske landene.

Norsk politikk

Nyhetsbrev En gang i uken gir vår politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim deg sitt perspektiv på det viktigste som har skjedd i maktens korridorer.

Les mer om

  1. Politikk
  2. Jordan
  3. Syria
  4. Erna Solberg
  5. Flyktninger