Politikk

Advokatstriden er over. Advokatene og Justisdepartementet er enige.

Striden mellom regjeringen og advokatene er løst. Advokatene har krevd høyere salær for å ta saker i Høyesterett gjennom ordningen for offentlig rettshjelp.

Advokatforeningen og Jon Wessel-Aas, Baard Amundsen, Anne Ekerholt, Merete Smith, Frode Sulland og Mette Yvonne Larsen avtalte meglingen med Justisdepartementet. Nå er de kommet til enighet.
 • NTB

Justisdepartementet og Advokatforeningen er enige om å opprette et uavhengig råd som skal gi departementet anbefalinger om nivået på rettshjelpssatsen i de årlige statsbudsjettprosessene.

Rådet skal oppnevnes av Domstoladministrasjonen og ha tre medlemmer. Departementet og Advokatforeningen skal foreslå hvert sitt medlem, mens det tredje medlemmet skal foreslås av Domstoladministrasjonen selv, skriver Rett24.

Det er fortsatt en vei å gå før rettshjelpsordningen er bærekraftig, understreker leder Jon Wessel-Aas i Advokatforeningen. Han roser imidlertid avtalen.

Signerte avtale

– Avtalen gir advokatene en helt annen og nødvendig plass ved bordet og legger til rette for en mer åpen og opplyst prosess rundt reguleringen av rettshjelpssatsen, sier han.

Wessel-Aas og justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) undertegnet avtalen fredag.

– Regjeringen har jobbet målrettet for å styrke rettshjelpsordningen, både ved å sikre flere personer tilgang til fri rettshjelp og ved å heve rettshjelpssatsen, sier Mehl.

Advokataksjon

Striden har pågått siden 9. november 2021. Advokatene nektet da å ta forsvareroppdrag i Høyesterett etter at det ble klart at regjeringen ikke ville øke salærsatsen så mye som Advokatforeningen krevde.

Dermed ble mange høyesterettssaker ble utsatt. I mai i år avsluttet advokatene aksjonen og møtte Justisdepartementet til megling hos Riksmekleren.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  SPORT
  Publisert:

  Den 49 år gamle rapperen er like godt trent som en fotballproff. Testresultatene er knapt til å tro.

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5