Prøver å kvitte seg med vaksinedoser

Behovet for influensa-vaksine var skrikende i høst. Nå frykter myndighetene store overskuddslagre.

Flere land i Europa prøver nå å kvitte seg med millioner av doser med svineinfluensa-vaksine. Frankrike selger unna. Norge er usikker.

Av de 9,4 millioner dosene med svineinfluensavaksine som norske myndigheter bestilte, er 3,3 millioner nå fordelt rundt til kommunene. Resten skal etter planen ankomme med noen hundre tusen i uken. Men ettersom Verdens helseorganisasjon ikke lenger anbefaler mer enn én dose til hver, er det ikke lenger behov for det store antallet. Det setter Norge i samme situasjon som flere andre europeiske land: Hvordan bli kvitt et kjempelager av vaksine som har kostet skattebetalerne millioner av kroner? Og kan vi få noen av pengene igjen?

Frankrike, Nederland og Tyskland er tre av flere land som prøver å redusere sine store bestillinger. Frankrike prøver nå å selge overskuddslageret videre til andre land. Norge har bestemt at 10 prosent av vårt overskudd skal gis til Verdens helseorganisasjon (WHO). Nå vurderer Helse— og omsorgsdepartementet hva vi skal gjøre med resten.

– Vi vurderer å avgi flere doser, opplyser helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen via sin informasjonsavdeling.

– Vi er ikke bekymret for at det skal bli et veldig stort overskuddslager, for det er fortsatt stor etterspørsel etter vaksinen, sier administrerende direktør i GlaxoSmithKline (GSK) i Norge, Åge Nærdal.

– Ser man på befolkningen i enda fattigere land, så er det en forsvinnende liten andel der som har fått vaksinen. Millionoverskudd fra rike vestlige land vil det trolig være stor bruk for.

– Har Norge ytret ønske om å reforhandle avtalen?

– Ut over muligheter for at noe kan leveres senere enn avtalt, er det ikke rom for reforhandling av avtalen, sier Nærdal.