Frode Jacobsen løser nominasjonsfloke i Oslo Ap

Oslo Aps leder Frode Jacobsen sier ja til å stå som nummer fem på Oslo Aps liste. Det baner vei for Espen Barth Eide på tredjeplass.

Frode Jacobsen, leder i Oslo Ap.
  • Alf Ole Ask

Det var ventet kampvotering på Oslo Aps nominasjonsmøte 1. desember mellom Oslo Aps leder Frode Jacobsen og stortingsrepresentant Espen Barth Eide. Men nå sier Jacobsen ja takk til den utsatte 5.-plassen. Det bekrefter han på Facebook.

«Vi må alle fokusere på den virkelige jobben: Sikre økt oppslutning om Arbeiderpartiet,» skriver han på Facebook og lover at med han på Stortinget så blir det en tydelig Oslo-stemme.

Med de meningsmålingene Ap har nå, er det kun fire på Oslo-listen som er sikre. Men blir det regjeringsskifte vil Jacobsen bli Jonas Gahr Støres vararepresentant.

Vraket Barth Eide

Tidligere utenriksminister og nå stortingsrepresentant Espen Barth Eide står ikke på nominasjonskomiteens forslag til liste. Den ble presentert for en ukes tid siden. Grunnen er at han ønsket å stå på sikker plass. Oslo Ap kan altså vente å få fire på tinget. Men nominasjonskomiteen valgte Jacobsen til den sikre tredjeplassen. Dette vakte sterke reaksjoner. Nå har Jacobsen bestemt seg for å ta den utsatte femteplassen på listen.

«Dersom det kan bidra til at partiet og nominasjonskomiteen oppnår en samlende løsning, med Espen på tredjeplass og meg sjøl på femteplass, er jeg villig til det. Jeg mener femteplassen er en sikker plass. Vi må ha trua på at et samlet og sterkt Oslo Ap kan få minst fem faste representanter,» skriver Jacobsen.

Stortingsrepresentant Espen Barth Eide fra Oslo Ap.

Raust av Frode

– Det var raust av Frode. Han har vist lederskap ved å løse denne floken. Og med floke mener jeg at det var to godt motiverte kandidater til tredjeplassen. Vi mente begge vi hadde gode argumenter for å stå der, sier Espen Barth Eide.

Han sier han nå er motivert og ser frem til å drive valgkamp skulder ved skulder med Frode.

– Det skal vi gjøre så bra at vi får inn fem mandater, sier han.

Mer dramatikk

Men det er fortsatt nok dramatikk i Oslo Ap. Nylig ble mangeårig leder i Oslo og stortingsrepresentant Jan Bøhler nominert som «førstekjempe» for Oslo Sp. På den sikre fjerdeplassen på listen kjemper varaordfører Kamzy Gunaratnam og fagforeningsrepresentanten Trine Lise Sundnes om plassen.

Lokallagene i Oslo Ap skal si sitt om nominasjonskomiteens forslag innen 16. november. Så skal nominasjonskomiteen, som ledes av tidligere byråd Tone Tellevik Dahl, legge frem det endelige forslaget. Nominasjonsmøte i Oslo Ap er 1. desember.