Politikk

Neppe Moria-flyktninger til Norge i år

Etter at Moria-leiren brant ned i september lovet regjeringen å hente 50 flyktninger fra Hellas til Norge. Men de 50 vil neppe komme til Norge før neste år.

Den overfylte Moria-leiren på Lesvos brant i september. Først på nyåret kan Norge ta imot 50 asylsøkere fra denne leiren. Foto: Ann Fredriksen / NTB

 • NTB

– Vi kan ikke bare hente folk, sier justisminister Monica Mæland (H).

Meldingen kom i Stortingets spørretime sist onsdag.

Lederen i Stortingets kommunalkomité, Karin Andersen (SV) ba Mæland gjøre rede for arbeidet som gjøres for å hente 50 asylsøkere, som vil få opphold i Norge, fra flyktningleirer i Hellas.

Nå venter Utlendingsdirektoratet (UDI) på å få en liste over aktuelle kandidater for relokalisering gjennom EU-kommisjonen, så det er uklart når de første asylsøkerne kommer til Norge. Men det drøyer trolig inn i 2021, opplyser UDI til Vårt Land.

I mai sa regjeringen at de skal hente ut «sårbare barn og familier, med stor sannsynlighet for opphold» fra flyktningleirer i Hellas. I september, kort tid etter at Moria-leiren brant, sa KrF-statsråd Kjell Ingolf Ropstad at regjeringen skal hente 50 flyktninger fra Hellas og at de skal få sin asylsøknad behandlet i Norge.

Kriteriene fra regjeringen er blant annet at søkerne er fra Syria og at de tilhører en familie med mindreårige barn som kan reise samlet til Norge.

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  Norsk barnepsykolog advarer: Én måned gammel jente bor på pledd og papp i Moria

 2. POLITIKK

  Høyre-ordfører ber om å få ta imot Moria-flyktninger

 3. VERDEN

  Familien trodde de var trygge i gresk farvann. Da kom kystvakten og tauet dem ut igjen.

 4. DEBATT

  Hvorfor det ikke er føleri å bry seg om Moria

 5. POLITIKK

  Frp-topper: Vil gjøre det umulig å få asyl i Norge

 6. VERDEN

  Den etiopiske hæren hevder å ha kontroll over Mekele