Politikk

Neppe Moria-flyktninger til Norge i år

Etter at Moria-leiren brant ned i september lovet regjeringen å hente 50 flyktninger fra Hellas til Norge. Men de 50 vil neppe komme til Norge før neste år.

Den overfylte Moria-leiren på Lesvos brant i september. Først på nyåret kan Norge ta imot 50 asylsøkere fra denne leiren. Foto: Ann Fredriksen / NTB

 • NTB

– Vi kan ikke bare hente folk, sier justisminister Monica Mæland (H).

Meldingen kom i Stortingets spørretime sist onsdag.

Lederen i Stortingets kommunalkomité, Karin Andersen (SV) ba Mæland gjøre rede for arbeidet som gjøres for å hente 50 asylsøkere, som vil få opphold i Norge, fra flyktningleirer i Hellas.

Nå venter Utlendingsdirektoratet (UDI) på å få en liste over aktuelle kandidater for relokalisering gjennom EU-kommisjonen, så det er uklart når de første asylsøkerne kommer til Norge. Men det drøyer trolig inn i 2021, opplyser UDI til Vårt Land.

I mai sa regjeringen at de skal hente ut «sårbare barn og familier, med stor sannsynlighet for opphold» fra flyktningleirer i Hellas. I september, kort tid etter at Moria-leiren brant, sa KrF-statsråd Kjell Ingolf Ropstad at regjeringen skal hente 50 flyktninger fra Hellas og at de skal få sin asylsøknad behandlet i Norge.

Kriteriene fra regjeringen er blant annet at søkerne er fra Syria og at de tilhører en familie med mindreårige barn som kan reise samlet til Norge.

Flere artikler

 1. POLITIKK
  Publisert:

  De syriske asylsøkerne fra Hellas har landet i Norge

 2. POLITIKK
  Publisert:

  Sårbare asylsøkere flys ut av Hellas. Ingen lander i Norge.

 3. POLITIKK
  Publisert:

  Høyre-ordfører ber om å få ta imot Moria-flyktninger

 4. SID
  Publisert:

  Da jeg var liten, handlet julen om omtanke. Det virker det som vi har glemt.

 5. VERDEN
  Publisert:

  Familien trodde de var trygge i gresk farvann. Da kom kystvakten og tauet dem ut igjen.

 6. VERDEN
  Publisert:

  EUs migrasjonspakt krever solidaritet og tilbyr fleksibilitet