Politikk

Halvorsen: - Budsjettet er optimistisk

Statsbudsjettet legger til grunn at finanskrisen ikke biter på Norge, og at renten skal ned. Men finansminister Kristin Halvorsen innrømmer at anslaget er optimistisk.<br></br>

Finansminister Kristin Halvorsen pekte ut en stø kurs for norsk økonomi i 2009 da hun i går la frem statsbudsjettet: Ledigheten øker bare svakt, lønnsveksten blir høy og forbruksveksten øker.
  • Robert Gjerde
    Journalist

Les mer om statsbudsjettet: Den vestlige verden er inne i sin mest alvorlige økonomiske krise siden 1930-årene. I et lite land høyt oppe i nord går en svartkledd finansminister Kristin Halvorsen på talerstolen og spår at de svært gode tidene vil fortsette.

Usikkert anslag.

På side 37 i nasjonalbudsjettet skriver hun om valgåret 2009: "Arbeidsledigheten vil likevel være på et historisk lavt nivå ved utgangen av 2009, og arbeidsmarkedet vil fortsatt være preget av knapphet på arbeidskraft i flere sektorer". Hun spår at ledigheten bare vil stige med rundt 6000 personer fra i år til neste år, regnet fra et rekordlavt nivå på rundt 65 000 i år. Ledigheten stiger fra 2,5 prosent i år til 2,75 prosent neste år.— Dette er den prognosen som vi har forholdt oss til når vi laget dette budsjettet, men vi vet at det er et veldig usikkert anslag. Og den delen av prognosen for neste år er mer usikker nå enn for et par uker siden, sier Halvorsen.- Men er det et realistisk eller et optimistisk anslag?- Akkurat slik det svinger nå, er det et optimistisk anslag. Men vi vet ikke ennå hvor stor virkningene i finansmarkedene blir i forhold til realøkonomien, sier hun. Halvorsen mener budsjettet legger til rette for lavere rente. Men hun baserer seg på at det roer seg i finansmarkedene. Hvis ikke, ser det mørkere ut.- Hvis bråstoppen i finansmarkedet fortsetter, så kan det selvfølgelig slå inn i realøkonomien på en helt annen måte enn det har gjort til nå, sier hun.

Holder seg.

Blant finansanalytikere som kommenterte budsjettet i går, var det bred enighet om at Halvorsens anslag for arbeidsledighet er for lavt. Finansministeren brukte imidlertid dagen til å spå at den opphetede norske økonomien vil holde seg nesten like varm neste år:* Veksten i privat forbruk blir høyere.* Lønnsveksten blir nesten like høy som superåret 2008.* Oljeinvesteringene vil øke fra et rekordnivå i 2008.

Ikke endret.

Budskapet er at usikkerheten har økt, men at finanskrisen og dramaet i USA ikke truer norske jobber og lønninger.- Vi har i sluttspurten av budsjettarbeidet hele tiden kunnet overvåke utviklingen i markedet. Vi har ikke ut fra de siste ukenes turbulens gjort endringer i budsjettet, sier hun.

Bruk av oljepenger.

Regjeringen bidrar til å holde oppe farten i økonomien ved å øke bruken av oljepenger fra 78 milliarder kroner i år til rekordhøye 92 milliarder neste år. - De flest husholdningene har gode muligheter til å håndtere den situasjonen som kommer. Det er de i etableringsfasen som kjøpte bolig på topp som bekymrer meg, sier Halvorsen.- Men de fleste norske husholdningen kan sove godt neste år i disse finanskrisetidene?- Ja, de fleste norske husholdninger har både forberedt seg på en annen situasjon og har muligheter til å omstille seg til en annen situasjon.Utover dagen i går fikk Halvorsen og Gjedrem gode nyheter fra markedet. Renten for tre måneders lån i pengemarkedet mellom bankene sank til 7,29 prosent. Det er et godt ned fra toppen på 7,91 prosent onsdag i forrige uke.

Les også

  1. Barna snytes for gratis frukt

  2. Det rødgrønne Overhuset

  3. Vi tjener milliarder på utslipp

  4. Tviler på om satsingen på tog og vei er stor nok

Norsk politikk

Nyhetsbrev En gang i uken gir vår politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim deg sitt perspektiv på det viktigste som har skjedd i maktens korridorer.

Les mer om

  1. Politikk