Høyre-garanti om bedre skole

Høyre-leder Erna Solberg garanterer at norske skole vil score høyere i internasjonale tester hvis Høyre får regjeringsmakt.

Høyre-leder Erna Solberg.

Hardt presset av dårlige meningsmålinger forsøker Erna Solberg å snakke om politikk. Skole og kunnskap er Høyres viktigste valgkampsak i år, og i en skriftlig signert velgergaranti gjennom Aftenposten gir partilederen et ugjenkallelig løfte: Norsk skole og forskning skal gjøre det bedre i internasjonale tester. Hvis bare Høyre kommer i regjeringsposisjon.

– Kald mat, et nytt kreativitetsfag og heldagsskole til 6–8 milliarder. Det er signalet fra SV og kunnskapsministeren fra landsmøtet sist helg. Ingen av milliardene knyttes til kunnskap. Jeg håper inderlig at Ap ikke overlater skolepolitikken til SV i en eventuell ny rødgrønn regjering, sier Solberg.

Norges fremtid

Solberg mener makspriser i SFO og skolemat er dårlig prioritering av pengene.

– Vi må gjøre det viktigste først. Det er å lære barn å lese, skrive og regne. Det betyr at vi må prioritere noe ned, og at Høyre for eksempel ikke vil bruke milliarder på gratis mat, gratis SFO-tid og makspris i SFO. Skoletid er viktigere enn skolefritid, sier Solberg.

– Jeg garanterer et løft i kunnskapsnivået blant norske elever, målt gjennom f.eks. PISA— og TIMSS-undersøkelsene. Norske forskningsmiljøer vil hevde seg bedre i internasjonale rangeringer. Ikke gjennom noe hokuspokus, men gjennom målbevisst fokus på kompetanse og kunnskap, slik det er formulert i utkast til nytt partiprogram.

De siste resultatene fra PISA og TIMMS viser at norske elever fortsatt scorer middelmådig i lesning, regning og naturfag. Solberg peker på at utviklingen av et kunnskapsbasert næringsliv skal bære velferdsstaten fremover.

Henger etter

– Norske elever har sakket akterut fordi basiskunnskapene er for dårlige. Vi må få flere og bedre lærere. Lærerutdanningen må styrkes gjennom obligatorisk etter- og videreutdanning. Vi må ha bedre skoleledelse. Se på Oslo-skolen der krav fra politikere kombinert med god skoleledelse har gitt resultater.

– Går du av hvis ikke norsk skole scorer bedre i internasjonale tester med Høyre i regjering?

– Nei, jeg går ikke i samme fellen som Kristin Halvorsen gjorde med barnehageløftet. Men vi stiller til valg igjen, og da skal vi måles mot det vi leverer.

Høyre vil forlange kunnskapsministeren i en eventuell borgerlig regjering. Det er nesten like viktig for Høyre som å få statsministeren.

Solberg vil ikke røpe hvem hun vil ha som kunnskapsminister, men i sentrale Høyre-kretser er Ine Marie Eriksen Søreide – leder av utdannings- og forskningskomiteen – den heteste kandidaten. 32 år gamle Søreide var i forrige periode medlem av samme komité, og har frontet Høyres skolepolitikk i snart åtte år. Som en mulig utfordrer nevnes Oslos skolebyråd Torger Ødegaard.