Politikk

Skrinlagt E18-plan er et av seks krav fra De grønne på vippen

Ferske målinger tyder på at De Grønne kan havne i vippeposisjon og bli en joker etter kommunevalget i flere av de store byene.

Miljøpartiet De Grønne, med talspersonene Rasmus Hansson og Hilde Opoku i spissen, vil se til både høyre og venstre etter samarbeidspartnere hvis de havner på vippen etter lokalvalget.
 • Stine Barstad
  Journalist

— Vi velger samarbeid ut fra det som gir mest til grønn politikk, ikke ut fra blokkfarge, sier talsmann for De Grønne, Rasmus Hansson. I Oslo kan det bety store endringer i den planlagte E18-utbyggingen, og et bilfritt sentrum.

Les også

Test: Er du grønn nok for De grønne?

Interessen for Miljøpartiet De grønne, som fredag kveld sparket igang sitt landsmøte i Stavanger, har økt på begge sider i politikken etter at oppslutningen rundt partiet har vokst kraftig det siste året. Den siste månedens meningsmålinger antyder at partiet kan bli en joker i kampen om makten i både Bergen, Tromsø og Oslo.

Vil skrinlegge større E18

— MDG er et blokknøytralt parti, og hvilken side det faller ned på, avhenger av hvor stor uttelling partiet får for politikken sin, sier Hansson. Før helgens landsmøte har partiet listet opp seks politikkområder det krever gjennomslag på for å inngå samarbeid i byene:

 • Prioritere sykkel, gange og kollektivt foran privatbilen
 • Stans i kapasitetsøkende veiutbygging
 • Stans tap av matjord og grøntområder
 • Kraftig reduksjon i klimagassutslipp
 • Forbruksreduksjon
 • God luftkvalitet i sentrum
  I Oslo innebærer dette konkret at planene om å bygge ut kapasiteten på E18 og andre store innfartsårer inn til byen må skrinlegges, sier Lan Marie Nguyen Berg, førstekandidat for MDG i Oslo.

— 60 prosent av Oslos klimagassutslipp kommer fra veitrafikken. Samtidig har vi et mål om å halvere klimagassutslippene innen 2030. Da sier det seg selv at biltrafikken må reduseres, sier hun.

MDG vil også ha dyrere parkering og bilfri sone innenfor Ring 1 innen 2017.

— Vi vil også ha penger til T-banetunnel, Fornebubanen og Ahusbanen. Vi må snu opp ned på prioriteringene, og legge til rette for gående, syklende og kollektivtrafikk, heller enn biltrafikk, sier hun.

Ny måling: Fjerde største Oslo-parti

På Aftenpostens siste måling for Oslo noterte MDG seg for 6,5 prosent, og var med det fjerde største parti etter Ap, Høyre og Venstre. Resultatet ville gitt fire representanter i bystyret, mens partiet i dag har én representant. Aps byrådslederkandidat i Oslo, Raymond Johansen, var allerede før Aps landsmøte sist måned ute og fridde til De Grønne.

— Mange av sakene som MDG er opptatt av, er saker som jeg er sikker på at Ap og MDG vil stå sammen om i Oslo. Dersom disse sakene blir viktige MDG, ser jeg lyst på forhandlingene etter valget, sier Johansen om kravlisten.

Berg vil utfordre byrådsleder Stian Berger Røsland til å samarbeide med MDG i stedet for Frp.

— Høyre går også til valg på å gjøre Oslo til verdens mest klima- og miljøvennlige storby. Sist jeg sjekket mente Carl I. Hagen at klimaendringer ikke har noe med CO2 å gjøre. Da skjønner jeg ikke hvordan Høyre kan samarbeide med dem, sier hun.

Går mest til venstre

Røsland er ikke beredt til å forlate samarbeidet med Frp og de andre borgelige partiene, som han sier har løftet Oslo flere divisjoner i klima- og miljøarbeidet.

— Jeg vil selvsagt gjerne snakke med MDG og øvrige partier på venstresiden om saker vi kan stå sammen om, men arbeidet i byrådet vil jeg basere på samarbeid mellom de fire ikke-sosialistiske partiene, sier han.

Hansson avviser at MDG er et venstreparti, til tross for at en gjennomgang tankesmien Civita har gjort, viser at MDG-representantene i praksis stort sett alltid samarbeider med partiene på venstresiden i kommuner, fylker og bydeler.

— Hvis høyresiden leverer bedre miljøpolitikk enn venstresiden, samarbeider vi gjerne med Høyre. At MDG oftere samarbeider til venstre, skyldes selvfølgelig at venstresiden oftere har en mer offensiv miljøpolitikk, sier Hansson.

Les også

 1. Test deg selv: Er du grønn nok for De grønne?

 2. Partibarometer: Sterkt Høyre, svakt Frp

 3. Bondevik advarer Solberg før 2017: Kan ikke ta KrFs støtte for gitt

Les mer om

 1. Politikk