Politikk

Tverrpolitisk støtte fra stortingspolitikere til Hongkong-demonstranter

Venstre-politiker Guri Melby har gått over partigrensene for å samle støtte i Hongkong-konflikten og sender et brev til myndighetene. Ideen har hun stjålet fra amerikansk politikk.

Guri Melby (V) har lenge vært engasjert i konflikten i Hongkong. Foto: Venstre

 • Øyvind Nordli
  Journalist

Mens tusenvis av demonstranter samlet seg utenfor regjeringskontorene og politihovedkvarteret i Hongkong, ble et brev fra norske politikere sendt til myndighetene i Hongkong og Kina.

Stortingsrepresentant Guri Melby (V) har tatt initiativet til å gi sin støtte til demonstrantene i Hongkong. Brevet er undertegnet av representanter fra seks partier på Stortinget: Venstre, KrF, Høyre, Rødt, SV og MDG.

– Jeg ville se om det var mulig å få til et tverrpolitisk samarbeid. Jeg hadde håpet å få med Arbeiderpartiet også, men de har jeg ikke hørt noe fra. Likevel er jeg fornøyd med oppslutningen, sier hun.

 • Her kan du lese hele brevet fra de norske politikerne.

Oppfordring til myndighetene

Brevet er først og fremst en oppfordring til myndighetene i både Hongkong og Kina om å la demonstrantene få lov til å uttrykke sine meninger uten å bli møtt med vold.

– Vi er forsiktige med å ta stilling i selve saken, men vi er opptatt av å beskytte deres rett til å demonstrere og bruk av ytringsfriheten, sier Melby.

Hun reagerer sterkt på hvordan demonstrantene blir behandlet.

– Det har jo vært eksempler på bruk av tåregass, men demonstrasjonene har fortsatt med stor styrke. Det er veldig bra.

Demonstranter blir møtt med pepperspray. Foto: Bobby Yip, Ap / NTB scanpix

Har informert UD om brevet

Melby sier at brevet er inspirert og stjålet fra amerikanske senatorer.

– De har tradisjoner med å lage resolusjoner. Det har vi ikke vane for i Norge. Derfor formulerer vi dette mer som et brev. Dette gir oss stortingspolitikere en mulighet til å engasjere oss i Hongkong-demonstrasjonene.

– Representanter fra tre ulike regjeringspartier står bak brevet til støtte for demonstrantene. Har du rådført deg med UD før brevet ble sendt?

– Jeg har ikke rådført meg med UD, men jeg har informert dem.

Håper at noen kopierer

I løpet av de siste ukene har flere millioner mennesker protestert i Hongkong etter at myndighetene la frem et omstridt lovforslag som åpner for å utlevere borgere til rettsforfølgelse i Fastlands-Kina. Det har endt med voldelige sammenstøt med opprørspolitiet.

Demonstrantene er klare i sine krav: De nekter å gi seg før Hongkongs leder, den Beijing-lojale Carrie Lam, trekker seg. De krever også at demonstranter som er blitt fengslet i løpet av de siste ukenes protester, må løslates.

– Helt ærlig, tror du et slikt brev kan gjøre noe fra og til med konflikten?

– Det er jo vanskelig å si hvor kraftfullt et slik brev kan bli, men det vi vil oppnå, er å vise støtte til demonstrantene som kjemper for friheten sin og mot maktovertagelse i Kina. Når protestene nå starter igjen, må de foregå uten vold og maktbruk fra politi og myndigheter, sier hun og legger til.

– Når vi kopierer andre, er det jo et håp i at andre kan kopiere oss også!

Les mer om

 1. Demokrati
 2. Menneskerettigheter
 3. Hongkong
 4. Kina
 5. Utenrikspolitikk

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Partiformannen truer med å knuse dem og male beina deres til støv. Nå er de nominert til Nobels fredspris.

 2. VERDEN

  – Venstreutspill irriterer trolig Kina

 3. VERDEN

  Kinesisk propaganda viser pansrede kjøretøyer ved Hongkong-grensen. Opptil 5000 soldater er allerede på plass i sentrum.

 4. POLITIKK

  Venstre-politiker nominerte Hongkong-folket til fredspris. Da eksploderte det på Facebook-siden hennes.

 5. VERDEN

  Nå skyter demonstrantene i Hongkong med piler. Flere skal være truffet.

 6. VERDEN

  Forsker om Kinas historiske Hongkong-pressekonferanse: – Sannsynligvis ikke et godt tegn