Frp vil snakke videre om snikislamisering

Siv Jensen varsler et «tøffere og tydeligere» Frp. Et ord som snikislamisering skal det fortsatt være plass til, til tross for at begrepet skaper raseri hos regjeringspartner Venstre .

Siv Jensen sammen med nestlederne Sylvi Listhaug og Terje Søviknes etter sentralstyremøtet fredag ettermiddag.

Frp holdt fredag ettermiddag sentralstyremøte for å drøfte det dårlige valgresultatet og veien videre. Førstemann ut fra møtet var Christian Tybring-Gjedde, som innrømmet at han ikke hadde fått gjennomslag for sitt forslag om å omdefinere Frp fra liberalistisk til nasjonalkonservativt parti.

– Vi ble enige om å legge den ballen død, sa Tybring-Gjedde.

Jon Engen-Helgheim, partiets innvandringspolitiske talsmann, ga på vi inn til møtet uttrykk for at han ikke støttet ideen om at partiet skal «endre politikk og farge». Det samme signalet kom fra Frp-nestleder og statsråd Sylvi Listhaug.

På en pressekonferanse etter møtet sa partileder Siv Jensen at partiet var enige om å bli tøffere og tydeligere og flinkere til å markere sine primærstandpunkter som parti.

Vil fortsette med omstridt ordbruk

På spørsmål om det fortsatt ville være plass til å bruke ordet «snikislamisering», slik både hun selv og partifelle Jon Engen-Helgheim har gjort, la Jensen ut om betydningen av å ta vare på Frps identitet og tydelige tale, selv om de andre partiene i regjeringen «har en annen tilnærming» til en del saker.

Men «ja», bekreftet hun, ordet snikislamisering skal kunne brukes. Bekreftelsen kommer dagen etter at Venstre-leder Trine Skei Grande overfor VG forutsatte at begrepet skulle skrotes.

– Jeg håper det, jeg forutsetter egentlig det, og jeg håper vi har lært noe av denne prosessen, alle partiene i regjeringen, sa hun om bråket mellom Frp og Venstre de siste ukene.

Venstre-leder og kulturminister Trine Skei Grande og Frp-leder og finansminister Siv Jensen sitter i samme regjering, men klarer ikke å samle seg om hva som er akseptabel ordbruk rundt islamkritikk.

Bråk mellom regjeringspartnere

På vei inn til møtet forklarte Engen Helgheim, partiets innvandringspolitiske talsmann, at «snikislamisering er et fenomen som vi har satt navn på».

– Vi tar avstand fra konspirasjonsteorier. Men at det foregår, ja det gjør det, sa Engen-Helgheim.

Frps innvandringspolitiske talsmann Jon Engen-Helgheim bryr seg hverken om at Erna Solberg eller Venstre misliker at han bruker ordet «snikislamisering».

Jensens og Helgheims snakk om snikislamisering på tampen av valgkampen har bidratt til en ny runde med intern strid og skittkasting mellom sentrale politikere i Venstre og Frp.

Begrepsbruken fikk Venstres parlamentariske nestleder Abid Raja til å anklage henne for «brun retorikk», og noe som igjen fikk Jon Engen-Helgheim til å slå tilbake med en beskyldning om at Abid Raja har skapt den «største polariseringen i norsk politikk siden krigen.»

Også statsminister Erna Solberg har reagert bruken av «snikislamisering»-begrepet.

– Jeg mener fortsatt at snikislamisering er et dårlig begrep, rett og slett fordi det ikke finnes noen snikislamisering i vårt samfunn, sa Solberg 2. september.

Kjønnsdelt svømming som eksempel

De siste dagene har partilederne i regjeringspartiene forsøkt å bilegge striden. Men dagen etter at flere statsråder hadde invitert representanter for ulike muslimske organisasjoner til et møte mot muslimhets, fastholder Helgheim at det foregår «snikislamisering» i samfunnet og at han og Frp vil fortsette å bruke ordet.

Han definerte det som «tilpassing til særkrav som kommer fra noen få muslimer,» og som fører til en dreining og gradvis tilpasning til uønskede «skikker basert på et kvinneundertrykkende syn». Han trekker frem kjønnsdelt svømmeundervisning som et eksempel. Ifølge Helgheim blir en slik utvikling heiet på av politikere på venstresiden.

Christian Tybring-Gjedde ønsker å gjøre om Frp til et nasjonalkonservativt parti.

Mener NRK har bidratt til «snikislamisering»

På spørsmål om konkrete eksempler som noen har heiet på, og hvem, nevnte han bare en «ren kampanjevideo» i NRK der en kvinne forteller at hun er såret over å måtte vise frem ørene sine på passbildet.

– Hvem heiet på det?

– I det eksempelet er det NRK som bidrar til det. Det var den samme kvinnen som nektet å håndhilse på kronprinsen. Da tok moskeen selv avstand fra det og beklaget det. Så muslimer flest er ikke problemet. Men det sto mange norske feminister og heiet på at det var en verdi for henne ikke å håndhilse. Det er det vi angriper, sier han.

På spørsmål om han bidrar til å skjerpe frontene ved slik begrepsbruk, svarer han at det blir steilere fronter om «vi lar dette skje.»

– Det vil være et alvorlig problem. Og hvis vi ikke tør ta diskusjonene, det vil være et problem, sier han.

Engen-Helgheim understreker at han tar sterkt avstand fra trusler som er fremsatt mot Raja og fra innlegget til Helge Lurås i Resett der han skrev at Rajas «fiendtlighet mot det norske er farlig».

– Jeg er uenig i at man skal bruke Rajas bakgrunn mot ham. Vi skal diskutere politikk, men ikke hans bakgrunn. Det synes jeg er uryddig, sier han.

Hans Andreas Limi, Frps parlamentariske leder, ønsker ingen vedvarende debatt om partiets regjeringsdeltagelse.

Uenige om fortsatt regjeringsdeltagelse

Flere sentrale Frp-politikere har etter partiets dårlige valgresultat igjen dratt opp debatten om hvorvidt Frp er tjent med å sitte i regjeringen. Debatt om samme tema kom også opp i juni da Frp fremsatte sine bompengekrav.

Limi ga på vei inn i sentralstyremøtet tydelig uttrykk for hva han mente om denne interne debatten.

– Det er mange debatter vi bør holde ved like, men vi kan ikke ha kontinuerlige debatter om regjeringsdeltagelse. Det er vi ikke tjent med.

Tybring- Gjedde mente debatten om fortsatt regjeringsdeltagelse «kommer av seg selv.»

– Slik har det vært lenge nå. Men nå skal vi ha et møte og så får vi se hvordan stemningen er, sier han.

Tidlig programkomité

På pressekonferansen etter sentralstyremøtet møtte partileder Jensen og hennes nestledere Sylvi Listhaug og Terje Søviknes. Alle snakket de om behovet for skolering og organisasjonsbygging etter valget.

Det er også behov for «ny politikk», forklarte Jensen, og derfor blir en ny programkomité alt i oktober satt i arbeid under ledelse av Sylvi Listhaug. Det er vesentlig tidligere enn normalt før vårens landsmøte.


Les også

Statsministeren mener Venstre og Frp må komme seg videre og heller snakke om politikk