Politikk

Riksrevisjonens jagerflykritikk holdes hemmelig

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) har bedt om at Riksrevisjonens kritikk av regjeringen og Norges nye kampfly F-35 holdes hemmelig.

Femtegenerasjonskampflyene, F35 og F22 på fellestrening for første gang i Norge i august 2018. I en rapport fra mai får regjeringen kritikk for kjøpet av F-35, men noe mer får ikke folk vite. Foto: Illustrasjonsfoto: Ned Alley / NTB scanpix

 • NTB

Riksrevisjonen leverte i mai i år en rapport om de nye kampflyene der regjeringen, ifølge Klassekampen , får kritikk. Etter at forsvarsminister Bakke-Jensen ba om at rapporten i sin helhet skal hemmeligholdes, spurte Riksrevisjonen om det er mulig å lage en avgradert versjon, noe Bakke-Jensen avslo.

– Undersøkelsen om kampflyvåpenets operative evne omfatter blant annet mulige sårbarheter i vedlikehold, logistikk- og forsyningsfunksjonene, kampflybasene og luftvern. Denne typen informasjon har høy verdi for fremmed etterretning, forklarer forsvarsministeren, som sier både forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen og Riksrevisjonen er enig med ham om hemmeligholdet.

Riksrevisor Per-Kristian Foss sier i en epost at hovedregelen er at Riksrevisjonens rapporter er offentlige når de er levert til Stortinget.

– Det ligger utenfor min rolle å mene noe om hvordan Stortinget bør behandle våre rapporter. Vår hovedoppgave er å gi Stortinget informasjonen de trenger for å kunne kontrollere regjeringen, skriver Foss.

Sikkerhetsgraderingen gjør det videre umulig å si hvor alvorlig kritikken er, ifølge Forsvarsdepartementet.

Nå skal rapporten opp i kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget. Så skal utenriks- og forsvarskomiteen komme med en uttalelse. Etter jul skal kontrollkomiteen komme med en innstilling til Stortinget, og den skal så debatteres. Alt blir hemmeligstemplet.

 1. Les også

  Norske F-35-fly blir billigere

 2. Les også

  Tyrkia snuser på russiske jagerfly. Det kan gi splittelse i NATO.

Les mer om

 1. Riksrevisjonen
 2. Frank Bakke-Jensen
 3. F-35

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  Forsvarsdepartementet innrømmer alvorlig kritikk om overgangen til nye jagerfly

 2. POLITIKK

  Forsvaret mangler stort antall teknikere til nye kampfly

 3. NORGE

  Vil ha åpenhet om svakhetene rundt F-35 kampflyene

 4. POLITIKK

  Riksrevisjonen: Integreringstiltak får ikke flere innvandrere i arbeid

 5. POLITIKK

  E-tjenesten graderer selv informasjon om Frode Berg-saken. Men Stortinget kan tvinge gjennom åpenhet.

 6. POLITIKK

  Bakke-Jensen får forsvarsplan i retur fra Stortinget