Politikk

Arild Grande fremmer bekymringsmelding om ukultur i Trøndelag Arbeiderparti

Stortingsrepresentant Arild Grande (Ap) kommer med bekymringsmelding om «hendelser og ukultur» i fylkeslaget. – Jeg har sett folk bli støtt ut, baksnakket, knust, skriver han på Facebook.

 • Kjetil Magne Sørenes
  Journalist
 • Morten Schwencke
  a-magasinet@aftenposten.no
 • NTB

«Jeg hadde første møte med assisterende partisekretær i dag. I dette møtet har jeg fremmet bekymringsmelding om hendelser og ukultur i Trøndelag Arbeiderparti som det bør ryddes opp i», skriver stortingsrepresentant Arild Grande fra Trøndelag Ap på Facebook.

Han var leder av nominasjonskomiteen før og under helgens dramatiske fylkesårsmøte i Trøndelag Ap. Her hadde han en av hovedrollene i det som fortonte seg som en åpen, personlig feide mellom ham og Ingvild Kjerkol, som ble valgt til ny fylkesleder mot Grandes vilje.

Ingvild Kjerkhol ble valgt til fylkesleder i Trøndelag Arbeiderparti i helgen, mot Arild Grandes vilje.

Kjerkhol har ikke svart Aftenpostens henvendelser mandag. Til TV 2 sier hun at hun ikke har trakassert noen, men at hun ikke kan utelukke at noen kan ha opplevd adferden hennes ubehagelig. Kjerkhol kommenterer ikke innholdet i Grandes Facebook-innlegg direkte, men sier hun har fått bekreftet fra partikontoret at det ikke er kommet inn noe varsel mot henne.

– Jeg kan ikke forholde meg til halvkvedede viser og trusler om at noen har noe på meg. Da hadde jeg blitt en ineffektiv politiker og dårlig leder for dem som trenger at jeg står oppreist nå, sier Kjerkol til TV 2.

I Grandes Facebook-melding er ingen Ap-politikere navngitt. Han skriver:

«Enkelte mener jeg burde være mer konkret om forholdene dette dreier seg om. Jeg sa på fylkesårsmøtets talerstol at jeg har sett folk bli støtt ut, baksnakket, knust, enkelte nærmest gå til grunne i en usunn partikultur.»

Bekrefter møte

Arbeidspartiets partikontor ønsker ikke å svare på spørsmål om Grandes utspill, men bekrefter i en SMS at et møte har funnet sted.

«Når det er konflikter i organisasjonen og vi blir bedt om bistand til å håndtere det, så gjør vi det», skriver pressekontakt Ingrid Landerud til Aftenposten.

Grande skriver i sitt innlegg at han har tre ønsker for prosessen videre:

 • At de som har hatt vonde opplevelser, får en unnskyldning.
 • At det settes i gang en prosess med Trøndelag Arbeiderparti og partiet sentralt for å rydde opp i ukultur, og at det utvikles planer som kan sikre at ingen flere skal oppleve det enkelte har vært utsatt for.
 • At det utarbeides en etisk standard i partiet for folk som får ledende verv, med klare krav til hvordan man jobber med kultur og ledelse.

Advarte mot Kjerkol

Les også

Ingvild Kjerkol danket ut Marit Bjerkås som ny leder av Trøndelag Ap

I et oppsiktsvekkende innlegg fra talerstolen under årsmøtet i Trøndelag helgen sa Grande:

– Jeg kan være helt åpen og ærlig på at jeg sa i valgkomiteen at jeg ikke kan stille meg bak et forslag med Ingvild Kjerkol som leder. Det har jeg personlige grunner for.

Han fortsatte:

– Og jeg tilbød valgkomiteen, siden det faktisk var flere som ønsket å fremme forslag på Ingvild Kjerkol, at dersom komiteen insisterte på å fremme forslag på Kjerkol som leder, kunne jeg tre ut som leder.

Det lekket dessuten ut fra valgkomiteens arbeid at Grande hadde fortalt komiteen om en SMS han hadde mottatt. Ifølge Adressa hadde den følgende ordlyd:

«Ingvild??? Dere kan ikke kaste Trond for så å erstatte han med noen som har bedrevet trakassering i stooort i årevis!»

Det ble antydet at det kunne komme et varsel mot Kjerkol om hun ble valgt.

Aps partisekretær varslet full gjennomgang av varsler-trussel i feiden mellom de to partitoppene fra Nord-Trøndelag.

Til sist i meldingen på Facebook skriver Grande at han på nåværende tidspunkt ikke vil kommentere ytterligere om dette til pressen i respekt for alle involverte.

Han har ikke besvart henvendelser fra Aftenposten mandag.

Les også

 1. Aps partisekretær varsler gjennomgang av varsler-trussel i feiden mellom to av partiets trøndertopper

Les mer om

 1. Politikk
 2. Trøndelag
 3. Arbeiderpartiet (Ap)
 4. Ingvild Kjerkol
 5. Arild Grande