Politikk

KrF trekker seg fra byrådsforhandlingene i Bergen

Etter flere uker med forhandlinger bryter Kristelig Folkeparti byrådsforhandlingene med Ap, MDG, SV og Venstre i Bergen.

Håkon Pettersen (til høyre) sammen fotografert sammen med andre byrådsmedlemmer i Bergen i april. Beate Husa og byrådsleder Roger Valhammer til venstre.
  • NTB

Forhandlingsleder Håkon Pettersen begrunner i en pressemelding lørdag formiddag bruddet med at den politiske avstanden mellom partiene har vist seg å være for stor til at et byrådssamarbeid er mulig.

– Gjennom flere uker har vi hatt konstruktive politiske samtaler med Ap, MDG, SV og Venstre. Det har tatt lang tid å arbeide fram en helhet med fem partier rundt bordet. Når vi nå har en helhetlig skisse er konklusjonen at dette fører politikken lenger til venstre enn vi opplever KrFs velgere i Bergen har ønsket, sier Pettersen.

Vil ha gjennomslag

Han har orientert byrådsleder Roger Valhammer (Ap) om at KrF etter eget ønske fratrer byrådet

– Når KrF nå forlater forhandlingsbordet vil vi nullstille oss og se hvordan vi kan får mest mulig gjennomslag for KrFs politikk i kommende periode, sier Pettersen.

Ap, MDG, SV, Venstre og KrF hadde til sammen 32 av 67 mandater i Bergen bystyre. Nå mister mindretallskoalisjonen KrFs to representanter.

Takker for samarbeidet

Byrådsleder Roger Valhammer (Ap) beklager overfor Bergens Tidende at KrF trekker seg, men sier han aksepterer og respekterer partiet sitt valg.

– Jeg er samtidig glad for at vi har avklart et valgteknisk samarbeid med Senterpartiet og Rødt for bystyreperioden 2019-2023, og at vi kan gå videre med et Ap-ledet byråd. Sammen med Venstre, SV og MDG er går vi nå i sluttforhandlinger med sikte på å danne et nytt byråd, sier han.

Les også

  1. Fem partier starter byrådsforhandlinger i Bergen

  2. Flere Ap-styrte byer omgår regjeringens kutt i eiendomsskatten. Siv Jensen anklager Raymond Johansen for «reinspikka lureri»

  3. Storbyenes kommunestyrer har fått dobbelt så mange farger som en Non Stop-pose. Letingen etter flertall tar tid.

Les mer om

  1. Bergen
  2. Politikk
  3. Forhandling
  4. Roger Valhammer