Politikk

Ap nede på 20-tallet i siste måling før valget

Valgforsker Bernt Aardal er overrasket over svekkelsen til Arbeiderpartiet: - Ikke godt nytt for Ap noen dager før valget, sier han.

  • Geir Salvesen

Resultater, kommentarer, valgvaker, bilder og video gjennom mandag og natt til tirsdag:

Les også

Følg kommune- og fylkestingsvalget 2015 her

Det er på den rødgrønne siden det skjer, den siste helgen før valget.

Arbeiderpartiet mister oppslutning og går ned i den nasjonale målingen som Respons har gjort for Aftenposten med 2,8 prosentpoeng den siste uken og havner på 29,4 poeng.

SV klatrer opp til like oppunder 5-tallet, mens Senterpartiet har klatret til 8,1 prosent.

Giske: Avgjort av mobilisering og innsats

Målingen er utført fredag og lørdag denne uken, og fanger dermed også opp eventuelle reaksjoner på partilederdebattene i TV2 og NRK torsdag og fredag og debatten rundt flyktningekrisen.

Ap. ser 20-tallet på denne målingen. Det må være skuffende, nestleder Trond Giske?

- Nå tror jeg målingene ligger stort sett i overkant av 30 for oss. Et resultat på denne størrelsen vil bety dødt løp i en by som Oslo og flere andre steder. Det betyr at dette blir avgjort av mobilisering og innsats til siste slutt. Mye avgjøres lokalt på stemningen, og jeg tror jo at skolevalgresultatene vi fikk, er med på å dra den stemningen i vår retning. Dette blir kamp til døren, sier nestlederen i Arbeiderpartiet.

Statsminister Erna Solberg (H) og Ap-leder Jonas Gahr Støre møttes til debatt hos Aftenposten lørdag. Se hvordan det gikk her:

Lite endring for regjeringspartiene

For de to regjeringspartiene Høyre og Frp er det små endringer fra uken før. Frp går litt tilbake men har klort seg fast på 10-tallet og ser ut fra denne målingen til å få et resultat som ligger rundt kommunevalget i 2011.

For de to regjeringspartiene Høyre og Frp er det små endringer fra uken før. Frp går litt tilbake men har klort seg fast på 10-tallet.

— Blir dette resultatet mandag, vil jeg være veldig fornøyd. Men her er det mye spenning lokalt. Det er ingen tvil om at venstresiden har fått en viss økning på grunn av flyktningekrisen, men det er jo slik at fasiten kommer mandag kveld. Det viktigste er at folk nå går og stemmer, sier statsminister og Høyre-leder Erna Solberg.

Les også

Han er mest populær blant menn over 60 år på vestkanten

SV kjenner medvind, til en forandring

- Mange velgere på venstresiden synes Norge gjør for lite for flyktningene og synes det er skuffende at Ap. allierer seg med regjeringspartiene i stedet for å alliere seg med oss, sier SV-leder Audun Lysbakken.

SV-leder Audun Lysbakken sier han kjenner medvinden i ryggen: — SV spiser av Ap-velgere. Er det flyktningedebatten det har stått om?

— Jeg tror det kan være en av forklaringene. Mange velgere på venstresiden synes Norge gjør for lite for flyktningene og synes det er skuffende at Ap allierer seg med regjeringspartiene i stedet for å alliere seg med oss., sier Lysbakken.

— Dette er en veldig oppmuntrende måling for oss, men bekrefter andre målinger og skolevalgene. Vi kjenner på medvinden i sluttspurten og det kan bli et vendepunkt for SV, sier Lysbakken.

For hver tredje Oslo-velger kom den avsluttende partilederdebatten fredag for sent. De hadde allerede stemt:

Les også

Hver tredje Oslo-velger har allerede stemt

Nedover for Miljøpartiet De Grønne

På Aftenpostens Responsmåling gjør Miljøpartiet De Grønne det ikke så bra, tendensen er litt nedover nå i sluttfasen med 4,3 prosent oppslutning, og SV er nå større igjen. Men målt mot valgresultatet i 2011 kommer MDG til å gjøre et kjempevalg.

Valgforsker overrasket over Aps fall

— Hva sier disse tallene, valgforsker Bernt Aardal?

- En god del velger å ikke bruke stemmeretten sin, og da kan de siste dagene være ganske utslagsgivende, sier Bernt Aardal, valgforsker.

— De er litt overraskende. For det første at Ap havner nede på 29,4. Det ligger jo under valgresultatet for 2011. Selv om Høyre går litt tilbake i forhold til kanonvalget i 2011, holder de fortsatt bedre på nivået. Det tredje er at Frp gjør det litt dårligere enn i 2011, med kalddusj i forhold til 2013-valget. Noe stort valg for Frp er det ikke, men sett i forhold til målinger på 8–9 tallet er det heller ikke helt håpløst, sier valgforskeren.Aardal konstaterer at bare 78 prosent av de spurte i målingen har oppgitt et parti.

— En god del velger å ikke bruke stemmeretten sin, og da kan de siste dagene være ganske utslagsgivende.

- Mange bestemmer seg ikke før helt i innspurten?

— I 2013 var det 7 prosent som bestemte seg valgdagen, og det vil være nok til å forandre mye.

Tok feil i debatten:

Les også

Solberg tror folk forstår faktafeil om flyktninger

Vanskelig å se flyktningedebattens betydning

— Er det mulig å se om flyktningedebatten på noen måte har fått effekt i sluttfasen?

-Det ser ikke ut som om flyktningedebatten har slått ut. Man skulle kanskje tro at dette skulle slå ut mer, men dette såkalte "innvandrerkortet" som Frp skal ha spilt ut, har ikke spilt så stor rolle, sier Aardal.

— De har ikke løftet seg noe særlig, men heller ikke tapt. Bare halvparten av velgerne fra 2013 holder fast på partiet. Det er et veldig lavt tall. Frp har den høyeste andelen usikre velgere. Derfor vet man ikke hvordan flyktningespørsmålet slår ut. De har dermed ikke fått frem så godt de andre sakene slik som eldreomsorg og samferdselspolitikk. Ketil Solvik-Olsen har vært en viktig person i å fronte samferdselspolitikken for partiet. Nesten 20 prosent av Frp-erne fra sist er usikre. Men også Høyre og Ap har usikre velgere, konstaterer Aardal.

Hør Aftenpostens politiske podkast Aftenpodden, om blant annet Frp-nedturen i Oslo. Lytt iItuneseller her:

Les også

Raymond Johansen mest populær som byrådsleder i Oslo

Norsk politikk

Nyhetsbrev En gang i uken gir vår politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim deg sitt perspektiv på det viktigste som har skjedd i maktens korridorer.

Les mer om

  1. Politikk