Sandberg: - Man må trekke en grense et sted

Frp-nestleder Per Sandberg følte han ble framstilt som en hater og trakk seg i siste liten fra en TV-debatt om flyktningstrømmen fra Syria med SV-leder Audun Lysbakken mandag formiddag.

Før den direktesendte debatten på Dagbladet-TV utenfor Stortinget skulle starte, satt Lysbakken og Sandberg sammen i en sofa og ventet, mens jazzsangeren Anja Eline Skybakmoen spilte en coverversjon av rockegruppa Raga Rockers' «Noen å hate».

I minuttene før debatten skulle starte, snakket Skybakmoen om flyktningsituasjonen med Dagbladets programledere.

— Jeg synes det er synd at jeg og Lysbakken ikke møttes til debatt i dag. Det ville blitt en interessant debatt, men man må trekke en grense et sted for hva man skal finne seg i. Jeg håper jeg og Lysbakken kan møtes til debatt under mer verdige former, og så håper jeg Dagbladet forstår hvordan de her har dummet seg ut, sier Per Sandberg i en kommentar.

- Uanstendig

Det var partiets kommunikasjonssjef André Melchior Larssen som minutter før debatten skulle starte, grep inn og rådet den frittalende partikollegaen til å trekke seg.

— Jeg mener dette oppsparket til debatten mellom Per Sandberg og Audun Lysbakken er uforenlig med å kunne føre et konstruktiv ordskifte. Det er under enhver kritikk av DBTV å konstruere et slikt uverdig utgangspunkt før en så alvorlig debatt, sier Larssen.

— Her forsøker debattarrangøren å assosiere Per med fremmedfrykt og hat på en ytterst uanstendig måte. Det kan ikke jeg gå god for, og valgte derfor å rådgi Per om å forlate debatten, sier han.

Satt på spissen

Larsen sier til Dagbladet at Per Sandberg i Raga Rockers-teksten tydelig blir fremstilt som den som hater, og kaller det en demonisering av Frp-nestlederen.

Skybakmoen selv avviser at låten var myntet på Sandberg spesielt.

— Dette var på ingen måte et direkte budskap til Sandberg. Det var et innspill i hele debatten og situasjonen, satt på spissen med sterke ord. Jeg påstår ikke at Per Sandberg går rundt og hater, sier Skybakmoen til samme avis.

Marie Simonsen som er politisk redaktør i Dagbladet, beklager at Sandberg oppfattet låten og situasjonen som myntet på ham.

— Det var ikke planlagt, sier Simonsen til Nettavisen.

— Vi inviterer alltid forskjellige band. De får kunstnerisk frihet og får fremføre det de vil. Vi gjør alltid intervju med artistene etterpå, sier hun.

Skuffet Lysbakken

Audun Lysbakken var tydelig skuffet over politikerkollegaens beslutning om å trekke seg fra debatten.

— Jeg synes det er synd, for dette er en av de viktigste sakene i dette valget. Frp har kommet med flere friske uttalelser, så det er dumt å ikke få diskutert det, er Lysbakkens kommentar.

Han har nettopp kommet hjem fra den greske øya Lesvos utenfor Tyrkias vestkyst og er soleklar på at dette ikke er en bølge av lykkejegere, men tusenvis av mennesker som er tvunget ut på en livsfarlig og desperat flukt.

I helgen utfordret Lysbakken Sandberg til selv å reise til Hellas for med egne øyne se lidelsene som flyktningene går gjennom på veien til Europa.

Noen å hate

Raga Rockers' «Noen å hate» er for øvrig å finne på albumet «Rock'n Roll Party» fra 1990. Her er et utdrag av teksten:

«Han der æ'kke sånn som deg. Fort deg bort og ta han. Det er like godt som sex. Å banke en stakkars faen.

Er det ikke deilig å ha noen å hate. Føles det ikke godt å ha noen å hate. Er det ikke herlig å slå dem flate. Er det ikke deilig å ha noen å hate.» (NTB)